Nemrut Krateri'nin en son 1411 ve 1441 yıllarında faaliyet gösterdiği yazılı kaynaklarda belirtilmektedir. Güncel krater kenarındaki enine kesitlerde iki farklı piroklastik(volkanik çökel)tabakanın varlığı, 30 yıl ara ile gerçekleşen bu iki patlamayı belgelemektedir.
Nemrut, uyuyan aktif bir yanardağdır ve 1441 yılında son kez lav çıkışı olmuştur. Tepesindeki kraterde Nemrut Gölü yer alır. Krater etrafında, en yüksek tepe olan Sivritepe 2935 m, Doğu Nemrut Tepesi 2625 m, güneydeki Tursuktepe 2828 m ve batıda Nemrut Dağı Tepesi 2801 m yüksekliktedir.
Kaldera'nın batı kesiminde, tabanda Nemrut Gölü bulunur. Bir hilal şeklinde ve yaklaşık 15km'lik bir yüz ölçümüne sahip Nemrut Gölü'nün yüzeyi, deniz seviyesinden 2247 metre, Van Gölü'nden ise 600 metre yüksekliktedir. Volkanik malzeme; cüruf, sünger taşı ve obsidyenden oluşmaktadır.
Nemrut Gölü, dünyanın ikinci, Türkiye'nin en büyük krater gölü olup, adını MÖ 2100'de yaşamış Babil Hükümdarı Nemrut'tan almıştır.
Tatlı ve soğuk suya sahip olduğu için turistler burada yüzmeyi tercih ediyor. Hemen yanında yer alan sıcak göl ise 3 kilometrekare alana sahiptir ve en derin noktası ise 100 metre civarındadır. Suyun sıcaklığı yer yer 60 santigrat dereceye varabilmektedir ve doğal kaplıca niteliğindedir.
İlgili 21 soru bulundu
Bitlis'te havaların ısınmasıyla birlikte dünyanın ikinci büyük krater gölü olma özelliğine sahip Nemrut Dağı ile Nemrut Krater Gölü'nde turizm sezonu açıldı.
Nemrut Krateri ve Nemrut Krater Gölü: Nemrut volkanının kalderası elips şeklinde olup doğu-batı yönünde büyük çapı 7500 m,kuzey-güney yönünde küçük çapı ise 6000 m'dir. Nemrut Dağı'nın tepesinde bulunan Türkiye'nin en büyük krater gölü.
Dünyanın en büyük krater gölü: Toba #DünyanınRengi.
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir.
M.Ö. 2640 yıllarında yaşadığı rivayet edil mektedir. Çok uzun bir ömür sürdüğü 10 hatta "bin yıl" yaşadığı da tevatür olan rivayetlerdendir.
Kral bu olanlara daha fazla dayanamamış ve ölmüş, Volkanik bir dağ olan Nemrut Dağı bu ayrılığa daha fazla dayanamamış ve üzüntüsünden patlamış. Bu patlama Nemrut Dağı'nın son patlaması olmuş. O günden sonra bir daha faaliyete geçmeyen dağın, kralın ve oğlunun yasını tuttuğuna inanılmaktadır.
VAN Gölü'nün hemen batısında yükselen, Bitlis sınırları içinde sönmüş bir volkan olarak bilinen 2900 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı volkanik faaliyete geçti. Bilim adamlarına göre dağ, her an patlayabilir!..
Bizim tespit ettiğimiz ve Grekçe olarak yazılan belgelerin gösterdiği nemrut dağında salyangoz kralı Nemrut'a ait lahit kral mezarını ve savaşa neden olan vazoyu bulduk. Bunu bilim adamlarına yetkililere ve Kültür Bakanlığı'na iletiyoruz.
Nemrud (İbranice: נִמְרוֹדֿ, romanize: Nimrôḏ; Aramice: ܢܡܪܘܕ; Arapça: اَلْنَّمْرُود; an-Namrūd), Tekvin'e göre Nuh'un torunu ve Sümer (Shinar) kralıdır. Tanah'a göre güçlü bir kişi ve yetenekli bir avcıdır. Tevrat dışı dini kaynaklara göre Babil Kulesi ile bağlantılı ve Yehova'ya karşı duran bir kraldır.
Meteor Krateri, dünyadaki en büyük gök taşı krateri. Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyalatinde bulunur. Tahmini yaşı 24000 yıldır. Kraterin çapı 1200 metreyi aşmaktadır.
Kaldera, Nemrut Volkan konisinin zirve kesiminin çökmesiyle oluşmuştur. Daha sonra Kaldera içinde meydana gelen çeşitli çıkış merkezlerinden püskürmeler olmuştur. Halen Kaldera içindeki bir noktadan gaz çıkışı devam etmektedir. Kaldera'nın derinliği 450-500 m'yi bulur.
Dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise en büyük krater gölüdür. Nemrut Krater Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan ve sönmüş bir yanardağ olan Nemrut Dağı'nın tepesindeki kalderada yer alır. Kaldera, volkanik patlama sonucu açığa çıkan lavların toprağı çökertmesiyle oluşan volkanik bir yapıdır.
Abant Gölü; 1262 Ha. olup, Abant Dağları üzerinde oluşmuş bir krater ve birikinti gölüdür. Park alanında 1400 m. den 1700 m. ye kadar yükseklikte olan birçok tepe vardır.
Merkez ilçenin güney batısında 1.380 m rakımlı alan ve çevresini kapsayan Gölcük Tabiat Parkı, yeni yetiştirilmiş ağaçlarla kaplı olup, bir krater gölü olan Gölcük Gölü'nü içinde bulundurmaktadır.
Nemrut Dağı Ören Yeri, Pütürge'nin Büyüköz Köyü ile Adıyaman'ın Kâhta İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Türkiye'de iki tane “Nemrut Dağı” vardır; biri Bitlis – Tatvan Nemrut Dağı, volkanik faaliyetler sonrasında oluşmuş “kaldera” ismini verdiğimiz krater gölü, doğal güzellikleri ve yaban hayatı çeşitliliği açısından önem taşımaktadır.
Krater gölü, yanardağ kraterlerinin, kaldera, maar, darbe kraterini, veya meteorit kraterlerin su ile dolduran bir göldür. Kraterin dibinde yer alan yanardağ bacası, taşlaşan lav tarafından tıkandığında, yağışlar ve eriyen karlar krater içinde birikir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri