Fırın kebabı, yalnızca mevsime göre kuzu ve koyun etiyle yapılır. Ama en makbulu kuzu etidir. Fırın kebabında sadece ön kol ve kaburga etleri kullanılır. Belli bir aşamadan geçen etler büyük bir bakır leğene alınır.
Konya'nın etliekmekten sonra en bilinen yemeklerinden olan, koyun veya kuzu etinin, kendi yağında, bakır kazanlarda yaklaşık 7 saatte pişirilmesiyle yapılan fırın kebabı, tadanların iştahını kabartıyor.
Tanım: 1907 Yılında fırın kebabı üzerine kurulmuş olup halen 2 şubesiyle faaliyet göstermektedir. 1 yaşını geçmemiş erkek kuzunun ön kol boyun ve kaburgasından yapılan gece saat 4'te pişirilmeye başlanan ortalama 6 saatte pişen saat 11'de hazır hale gelen geleneksel Konya yemeğidir.
Mevlana'nın eserlerinde de, kebap ve kelle kebabı şeklinde anlatılan furun kebabı, asırlardır Konya fırınlarında pişiriliyor. Günümüzde fırın kebabı olarak bilinen kebap, ramazan ayında da iftar sofralarını süslemeye devam ediyor.
Fırın tepsisine yağlı kağıdı serin. Soğan, domates ve biberleri tepsinin tabanına dizin. Şişleri soğanların üzerine koyun 250 derece fırında pişirin. Soğan salatası ile servis edin.
İlgili 31 soru bulundu
Fırın kebabı, yalnızca mevsime göre kuzu ve koyun etiyle yapılır. Ama en makbulu kuzu etidir. Fırın kebabında sadece ön kol ve kaburga etleri kullanılır.
Ellerinizi su ile ıslatın ve etleri sis çubuklarının üzerine yerleştirin. Tepsisine fırın kağıdı koyabilir, biber ve domates koyup pişirebilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 190 derecede 20 dakika pişirin, eti ters çevirin ve 20 dakika daha pişirin.
Asla su koymuyoruz bir damla bile lezzetini çok etkiliyor. Baharat kullanmıyoruz pişerken isteyen piştikten sonra yerken üzerine ilave edebilir.
Diğer bir rivayet ise Ali adında Kıbrıs Türk'ü bir sokak satıcısının bu tarifi keşfettiği ve bu lezzeti tadan yabancıların kendisine “Şef Ali” adını takarak şöhret kazandırmışlardır ve bu kebap Şef Ali Kebabı olarak tanınmıştır, sonrasında ise Kıbrıs Türkleri yemeğin adını “Şeftali Kebap” olarak kısaltmıştır.
Taş fırında 5-6 saate yakın pişmesi gereken fırın kebabımızın ağzı kati surette kapanmaz. Bunun sebebi de işte gerçek fırın kebabının püf noktalarındandır.
Konya Denildiğinde Akla Gelen İlk Lezzet:Etli Ekmek
Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir. Günümüzde her şehirde bulabileceğiniz bu efsane lezzeti yerinde denemeniz gerekmektedir.
Konya denilince ilk akla gelen yemek nedir sorusunun cevabı kesinlikle” Etliekmek. Pideye benze de kendine has pişirme yöntemi ve tadıyla pideden çok farklı.
Kebabınızın yanına çorba olarak domates çorbası, yayla çorbası yapabilirsiniz. Fırında baharatlı patates de kebabınız ile güzel bir uyum yakalayacaktır. Daha doyurucu olmasını isteyenler için pirinç pilavı da güzel bir öneri olabilir.
Pişme esnasında fırın i.inde bulunan bakır sahanlardaki su buharlaştırılır ve etler hem buhar, hem alev arasında % 50 fire verir.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Önceden hazırlayıp kızarttığınız büyük boy köfteler ile hazırlanan patlıcana aşık bir kebap İslim kebabı. Tarifte yer alan kızarmış patlıcan şeritleri köfteleri sarıp sarmalıyor, hazırladığınız domates sos yardımıyla fırında pişen kebaplar mis gibi kızarıyor.
İsmini pişirilme usulünde kullanılan tastan alan bu kuzu etli susuz yemek Osmanlı'dan günümüze ulaşmış, halen yapılan nadir tariflerden biri.
🍅🍅🍴. Bu muhteşem lezzetteki yemek Urfa'ya aittir.
Bayat ekmek dilimlenir, fırında hafifçe kıtırlaştırılır ve 2 santimlik kareler halinde kesilerek servis tabağına aktarılır. Haşlanan etler ateşten alınmadan 10 dakika önce tereyağı, tuz ve karabiber eklenir. 10 dakika sonra ateşten alınır.
Tepsi kebabı, namıdiğer lahm-ı sini, Antakya'ya ait olan lezzetli yemeklerden sadece biri.
Tandır Kebabı Yapılışı: Tandır Kebabı kuzu etinin sinirlerinin çıkarılıp yağlarından arındırılarak büyük parçalara bölünmesinden sonra kuzu etlerinin tuza batırılması ve yirmi dört saat buzdolabında bekletilmesi sonucu elde edilen etten yapılır.
Adana kebap ile Urfa kebap arasındaki fark; Urfa kebabın daha az acılı olmasıdır. Urfa kebap zırhta çekilmiş, baharatsız ve acısız bir kebaptır. Servis yapılırken yanında söğüş salata, közlemiş biber ve soğan ikram edilir. Adana kebaba göre Urfa kebabının acısı içinde değil, yanında verilir.
Fırın derecenizi 200 derece fansız programda ısıtabilirsiniz. Etlerinizi fırının teline dizin ve 20 25 dakika kadar pişirin.
Osmanlı mutfağında şişe geçirilerek pişirilen tüm kebap tariflerinde ortak bir yöntem uygulanırdı: Kuzu ya da koyun etleri, önce küçük küçük doğranıyor -tavuklar genellikle parçalanıyor ya da parçalanmadan kemikleri çıkarılıyordu- malzeme, tuz ve baharatla iyice tatlandırılıyor ve uzunca bir süre soğan suyunda ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri