Bu yüzden hamuru meydana getiren 4 bileşenden birisi de tuzdur. Bir hamurda gramaj olarak en az tuz kullanılmasına rağmen bu küçük gramajın hamurda çok büyük fonksiyonu vardır. Tuz ekmekte hem lezzeti sağlar hem de hamuru güçlendirir.
Tuzu hamura yoğurma aşamasında eklemelisiniz.
Tuz: Tuz, ekmeğin tat ve lezzetini geliştirerek hazmolma kabiliyetini artırır ve besleyici değerine olumlu etki eder. Tuzun hamurun fiziksel özelliklerini etkileyici ve glüteni kuvvetlendirici rolü vardır. Yüksek tuz hamur fermantasyonunu ve maya aktivitesini inhibe ederek hamurun gaz oluşturma gücünü düşürür.
Tuz ekmek yapımında önemli bir malzeme. Tuzsuz yapılan ekmekler daha az kabarır veya fırından çıkınca çökebilir.
Şeker oranı azaldığı zaman; hamurda pişme esnasında ısı ile ortaya çıkması gereken şeker karamelizasyonu gerçekleşmez. Bu da ekmeğin renginin soluk olmasına neden olur. Bu yüzden tuzsuz ekşi mayalı ekmeklerin tadı ekşi olur. Dünya genelinde 1000 gram un için % 1.5 (15 gram) ile %2.2 (22 gram) arasında tuz kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
Bir ekmeğin içinde 5-6 gram tuz var. Günlük alınan 18 gramlık tuzun 11-12 gramı sadece ekmekten alınıyor. Ekmekteki tuz miktarı azaltılırsa büyük bir adım atılmış olur.
Fırınlara gönderilen hamurlar ortalama olarak ağırlıkça ve %20 aralığında kilo kaybederler. Bu sebeple hazırlanan hamura konulan unun miktarı tam olarak belirlenemez. 1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir.
Kullanılan ekmek mayası hamurun içinde bulunan basit şekerleri fermente eder. Fermantasyon sonucunda etil alkol, CO2 (karbondioksit) ve enerji açığa çıkar. Açığa çıkan karbondioksit hamurun içinde birikerek kabarmasını sağlar.
İHE tuzsuz ekmek; tuz atılmadan beyaz un ve tam buğday unu ile hazırlanan ekmeklerdir.
TUZ İLAVESİZ TAM BUĞDAY UNLU EKMEK (400 gr)
Gluten, süt ve süt ürünleri içerir. İz miktarda fındık, susam, yumurta ve yumurta ürünleri içerebilir. Enerji ve besin değerleri ürün için 100 gr üzerinden hesaplanmıştır.
Buna göre; 100 kg un kullanıldığında: 55- 60 l su 3-4 kg yaş maya 0.5-1 kg ekmek katkı maddesi 1.5 kg tuz kullanılması gerektiği hesaplanır.
Bir maddeye, donma noktası daha düşük olan başka bir madde eklersek, karışımın donma noktası ilk maddeninkinden küçük, ikinci maddeninkinden yüksek olur. Buzlu yollara atılan tuz, buzun erime noktasını düşürür. Böylece buz, normalde katı olması gereken sıcaklıkta erimeye başlar.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Ekmek karışımına maya eklemediyseniz ya da az miktarda maya eklediyseniz ekmek kabarmayacaktır. Aynı zamanda karışıma eklediğiniz su sıcak ise, maya tuzla karıştı ise veya makinenin bulunduğu oda sıcaklığı çok düşük ise ekmeğiniz yine kabarmayacaktır.
Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
Türkiye'deki ekmekte 1.5 gram tuz bulunduğunu belirten Cirit, "Normal veya kepek ekmeği almayın, tuzsuz ekmek alın. Tuzsuz ekmek üreten fırınların sayısı artırılmalı" dedi. Cirit, tuzun inme (beyin kanaması), kemik erimesi, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği, mide kanseri riskini arttırdığını da vurguladı.
İstanbul Halk Ekmek (İHE), toplumun sağlıklı beslenmesine destek vermek için ekmeklerdeki tuz oranını yüzde 1,75'ten yüzde 1'e düşürdü.
Hamur enine ve boyuna 5-6 parçaya bölünüp, parçalar üst üste dizilir ve elle ovuşturularak toparlanır. Avuç içleriyle bastırılarak yassıltılıp üzerine yağ-haşhaş karışımından sürülür. Hafifçe unlanmış bir tepsiye alınıp, çatal ya da bıçak ucu ile hamurun üzerine bastırılır. 220-240 derecedeki fırında 40 dk. pişirilir.
Ekmek tam kıvamında olması için ve kıvamın yumuşacık ve son derece leziz olması için öncesinde ısıtılmış olan fırına ekmek hamuru yaklaşık olarak 180 derecede önceden ısıtılmış olan bir fırında pişirilmelidir.
Mayanın hamuru mayalayarak kabartması için glikoza ihtiyacı var zira. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise kullanacağınız sıvının (süt ya da su) ılık olması. Ilık su ya da sütün içerisinde mayalar daha çabuk aktif hale gelir ve hamurun kabarmasına yardımcı olur.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
1 kilo un kaç bardak eder sorusu bu konuyla alakalı en çok araştırılan başlıktır. 1 kg un 9 su bardağına eşittir. Dolayısıyla, tarifleri uygularken karşınıza 1 kilo un ibaresi çıktığında tam 9 su bardağı un kullanmanız gerekecektir.
1 kg un için 1 paket Pakmaya Yaş Hamur Mayası önerilmektedir.
50 000 / 250 = 200 adet ekmek üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri