Melisa çiçeğinin bir sürgün dalını su içinde bekleterek kolayca köklenebilir.
-Dış mekan için ekim ayları; Şubat,Mart,Nisan,Mayıs,Eylül,Ekim. -Ev içerisinde ve diğer iç mekanlarda dört mevsim ekimini yapabilirsiniz. -Tohumların çimlenmesi için uygun olan ortam sıcaklığı 12-22 derecedir. -Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin.
' olan melisa otu, Batı Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir. Melisa otu, Akdeniz ve Batı Asya'ya kökenli nanegiller ailesine mensup bir bitkidir. Melisa bir Akdeniz bitkisidir. Ülkemizde de Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir.
Kış sonunda tüm cılız, güçsüz dallarını dipten budayın. melisa tekrar tekrar güzelce çiçek açacaktır. Her türlü budamalar dallarının sıkışık olmamasını sağlayacak şekilde olmalı. Küçük bir fide iken ilkbaharda yeni uzayan dallarını tepeden budayarak daha çok dallı halde büyümesini sağlasanız iyi olur.
Saksıda yetişmesi mümkündür. Sık yaprakalrı bulunur ve çiçek vermez. Çok yıllıklı bitkiler arasındadır.
İlgili 43 soru bulundu
Melisa çiçeğinin çok güçlü ve ağır kokusu; bazı astım hastası olan kişilerde ve alerjik durumları bulunan bireylerde tıkanma, solunum güçlüğü gibi sonuçlara neden olabilmektedir. Bu yüzden bu durumlara sahip olan kişiler, evde melisa çiçeği bakımı yapmamalıdır.
Oldukça dayanıklı bir bitki olan melisa, sıcak iklimleri sever. Ülkemizde özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi'nde yaygın olarak bulunan melisa otu, bol suyu sever. Kendi kendini yenileyebilen bir bitki olan melisa otu, mis gibi kokusu ile huzur veren bitkiler arasında yerini alır.
Yaz mevsiminin başında büyümeye başlayan yaprakları çiçek açtıktan sonra kokusunu kaybedeceği için çiçekleri büyümeden yaprakları toplanır. Melisa otunu saklamak için toplanan yapraklar önce ayıklanmalı ve temizlenmelidir.
Çiçekleri akşam güneşinden açılır ve güneş doğmadan önce yeniden kapanır. Bu sürede de limona benzer kokusu güçlü bir şekilde yayılır. Melisa çiçekleri ince yapılı, yumuşak tüylü, beyaz çiçekleri olan limona benzer kokuda bir bitkidir. Kokusundan dolayı halk arasında kolonya ya da limon çiçeği olarak da bilinir.
Köklenen bölümlerinin alarak yetiştirmek istediğiniz her yere dikimi yapabilirsiniz. Melisa çiçeği kış aylarında eksi 5 dereceye kadar dayanabilir. Sıcaklıklar daha fazla düşerse yaprakları kurur ve sararma görülür. Bu çiçek rüzgarı çok sevmez ve rüzgarlı olan bölgelerde kurur ve sararır.
Melisa, nane balsamı, limon otu veya kovan otu olarak da bilinen oğul otu birçok hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelen şifalı bir ottur. Bilimsel ismi “Melissa officinalis” olduğu için yaygın olarak melisa olarak bilinmektedir.
Evet, melisa çayı bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Özellikle sedatif ilaçlar, tiroid ilaçları ve HIV/AIDS ilaçları ile etkileşime girebilir. İlaç kullananlar, melisa çayını tüketmeden önce bir sağlık profesyoneli ile görüşmelidir.
Hafif ekşimsi bir tada sahip olan melisa bitkisi, limon otu ile karıştırılmamalıdır. Limon otu, çalı şeklinde, yaprakları uzun ve sert bir yapıya sahiptir. Gerçek melisa ise otsu bir bitkidir ve yaprakları ince dokuludur.
Bazı ilaçlarla etkileşime girme ihtimali olan melisa çayı, ilaçların etkisini azaltabilmektedir. Bu nedenle düzenli ilaç alınıyorsa uzman hekim görüşü almadan melisa çayı içilmemelidir. Glokom, tiroid hastalığı olanlar ile limon balsamının bir veya daha fazla bileşenine aşırı duyarlılığı olanların içmemesi gerekir.
Melisa bitkisinin çiçeği akşam saatlerinde güneşin batması ile açılarak etrafa çok güzel olan kokusunu yayar. Ardından güneşin doğuşu ile kapanan ve kokusunu yaymayı durduran bir bitkidir. Aşırı olan rüzgara maruz kaldığında hassas yapısı ile kötü etkilenecek olan bir bitkidir.
Melisa çiçeğinin sulanması konusunda ihmal edilmemesi oldukça önemlidir. Toprağın nemli kalmaması ancak sulanırken de aşırıya kaçılmaması gerekmektedir. Melisa çiçeği bakımında sıcaklık çok önemli bir faktördür. Melisa çiçeği sıcağı sever.
Öğle ve akşam yemeklerinden önce tüketildiğinde sindirim sistemini destekleyebilir, özellikle mide rahatsızlıklarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Akşam saatlerinde içildiğinde, melisa çayının hafif sedatif özellikleri uyku kalitesini artırabilir, bu nedenle yatmadan önce içmek rahatlatıcı bir seçenek olabilir.
Bilinen Bileşimi : Sitral, stranellal, linalol ve pinemi içeren uçucu yağlar ile flavon ve reçine içerir. Toplanması - Saklanması : Yapraklar bitki çiçek açmadan toplanır, Eylül ve Kasımda tekrar toplanılanların ise koku ve kaliteleri düşük olur Yapraklar ezilmeden toplanmalıdır.
Melisa çiçeği, güzel görünümlü ve güzel kokulu bir çiçek olması nedeniyle evde de yetiştirmek için oldukça uygundur. Melisa ağacının Latince ismi, Cestrum Nocturnum olarak bilinmektedir. - Bütün yıl boyunca yaprağını dökmeyen bir ağaç olma özelliğine sahiptir. - Oldukça güzel kokmakta olan çiçeklere sahiptir.
Bu şifalı bitkinin taze kurutulan yaprakları ve yağ formları kullanılmaktadır. Kovan otu veya limon nanesi gibi çeşitli adlar ile bilinmekte olan melisa bitkisinin yaprakları kullanılarak bitki çayı olarak da tüketilir. Sade veya limon ile beraber tüketilen bu şifalı çay ise oldukça yararlı içecekler arasındadır.
Kalp ve damar hastalığına yakalanma riskini azaltıyor
Tansiyonun dengelenmesine destek olduğu için uzun vadede melisa çayı kalp ve damar sağlığını da koruyor.
Melisa otunun faydaları:
Ateş düşürücü özelliği ile grip ve nezle gibi hastalıklarda yardımcı olur. Vücuttaki ağrıları giderir. Migren ağrılarına ve regl ağrılarına faydalıdır. Reflü, gastrit, bulantı gibi mide sorunlarını azaltır.
Melisa çiçeği, doğru bakım ve sulama ile kolayca canlandırılabilir. İlk olarak, bitkinin bulunduğu saksının uygun büyüklükte olduğundan emin olun. Melisa çiçeği, geniş bir saksıda yetişir ve kökleri genişleyebilir. Saksıda drenaj delikleri olduğundan emin olun ve toprağın suyu iyi bir şekilde süzülmesini sağlayın.
Kaynayan sıcak suyu ağzı kapatılabilir bir kupa ya da demliğe koyun. Ardından kurutulmuş veya taze olarak aldığınız melisa otunu hemen ilave ederek kapağını kapatın. Melisa çayını yaklaşık 5 ile 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. 10 dakika kadar sonra çayınızı süzüp içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri