Melukya da Mısır'ın en ünlü yöresel çorbasıdır. Sebze ve et ile hazırlanan bu çorba ülkedeki en sevilen yiyeceklerdendir. Ful yemeği de her öğün yenebilen ve domates ile pişirilen bir yemektir. Ful'u en önemli özelliği sabahları ekmek ile beraber servis edilmesidir.
Mısır veya resmî adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti (Arapça: جمهورية مصر العربية, Cumhûriyyetü Mısr el-Arabiyye), Afrika ile Asya kıtalarının kesişiminde yer alan bir ülkedir.
1- Falafel
Mısır'ın en ünlü yemeği denince akla elbette ki Falafel geliyor. Orta Doğu ülkelerinin fast food'u ve sokak yiyeceği haline gelen bu atıştırmalık, kuru içi bakla ve nohuttan yapılıyor. Adını ise bakladan alıyor.
Kahvaltıda pide, haşlanmış yumurta, tahin, tereyağı ve pastırma ile ikram ediliyor. Mısır'lılar ana yemek niteliğinde öğle yemeğini biraz geç yiyorlar. Öğle yemeğinde yazın havanın aşırı sıcak olmasından dolayı sebze ve meyve ağırlıklı beslenirler. Ne de olsa sebze ve meyve Mısır'da çok fazla yetişiyor ve ucuzdur.
Mısır mutfağında köfte ve kebaplar da sık sık tüketilir. Özellikle mumbar, en sevilen yemeklerden biridir. Bunun dışında kuzu, tavşan ve tavuk etinden hazırlanan kebaplar, akşam yemeğinde servis edilir.
İlgili 40 soru bulundu
Mısır'da "Kahve Türki" yani Türk kahvesi oldukça yaygın ve çok da sevilerek içiliyor. Ancak kahveyi isterken "Osmanli" demeniz önemli. Çünkü "Osmanli" demezseniz kahveyi cam bardakta içmek zorunda kalabiliyorsunuz.
Ülkede yaygın olarak Sünni Müslüman nüfus yaşar. Toplam nüfusun yüzde 90'ı Müslüman'dır. Yüzde 9 oranında ise Kıpti bulunmaktadır.
* ülkenin ismi cumhûriyet masr'al arabiye diye geçer kendi dillerinde, mısır kelimesi de masr'al 'dan gelir. mısırlılar ülkelerine "mısr" diye hitap ederler.
Mısırca, Afroasya dillerine bağlıdır.
Mısır'da hiç kimse aç kalmaz 🙂
Bu sebze ve meyveler arasında fava fasulyesi, bamya, bezelye, salatalık, hurma, üzüm ve incir başı çekmektedir. Ayrıca Firavunlar döneminde buğday ve arpa, ekmek ve bira yapımında kullanılmıştır.
Koshary (Mısır Arapçası: كشري, [ˈkoʃæɾi]), ayrıca kushari ve koshari, Mısır'ın ulusal yemeği ve oldukça popüler bir sokak yemeği.
Mısır'da da tarih boyunca son derece popüler bir içecek olan çay, ağırlıklı olarak sohbet sofralarında dostlarla bağ kurmak amacıyla içilir ve eve gelen misafirlere de ikram edilir.
Mısır hem vitamin, hem de mineral açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Mısır, içerisinde bol miktarda potasyum ve ayrıca kalsiyum, demir, protein, sodyum, B 6 ve B 12 vitaminlerini içermektedir. Mısır'ın bir tahıl ürünü olduğu bilinmektedir. İki metre civarına kadar uzayan saplarda yetişmektedir.
Ayrıca Anadolu'da mısır en çok Doğu Karadeniz bölgesinde ekildiğinden ve Karadeniz bölgesine mısırı Laz denizciler yaydığından dolayı mısıra "Laz otu" ya da kısaca "lazut/lazot" da deniyordu.
Yarma Mısır Çorbası: Mısır, bir zamanlar, diğer Doğu Karadeniz kentlerinde olduğu gibi Trabzon'da da temel besin maddelerinden biri idi. Mısıra “lazut” da denir.
tomoni (Rize), mısır koçanını saran yeşil renkli yapraklar şokali (Rize), hutuş (Sürmene), gavsal (Sinop), döynek (Sinop), yelek (Tonya), puçeç (Şavşat), çonço, çonçi (Lazca), mısır koçanı uskuçi (Rize), kotos ve kokoç (Erzurum), kemsik (İzmir), kemsük (Samsun), kobalak (Samsun), pustuk (Trabzon Vakfıkebir), koper ( ...
Eski Mısır dili ya da Eski Mısırca, Mısır dilinin bir gelişim evresini yansıtan, Eski Krallık (MÖ 2707-2216) dönemi yazıtları ve tabut metinleri yahut geç döneme ait metinlerde karşılaşılan bir antik dildir.
Anavatanı Amerika kıtası olup buradan Dünya'nın her yerine yayıldığı bilinmektedir. A.B. D' nin New Mexico eyaletinde yapılan arkeolojik kazılarda, kayalardan oluşmuş barınaklarda ve mağaralarda bulunan mısır taneleri ve mısır koçanı parçalarının yaklaşık 5000 yıllık oldukları tespit edilmiştir.
Mısır "ülke adı" özel adından türetilmiştir. Bu sözcük Arapça miṣr مصر z "1. büyük şehir, metropol, başkent, 2. Kahire kenti" sözcüğünden türetilmiştir.
Dünyanın en farklı ve dikkat çeken kedileri içerisinde bulunan kedi türlerinden bir tanesi Sfenks kedisi yani mısır kedisidir. Mısır kedileri Kanada'da oldukça yaygın olarak tercih edilen kedi türüdür.
Eski Mısır halkı kedilerine çok düşkündüler ve onlara tapmalarının en önemli ana sebebi yetiştirdikleri tarım ürünlerini tarlalara dadanan fare ve diğer kemirgen hayvanlardan korumalarıydı.
Cin mısır (Zea mays everta), mısır patlağı (patlamış mısır) yapımında kullanılan ve en çok tanınan mısır alt türü. Tanesi küçük yapılıdır. Adı da bu küçük olmasından kaynaklanır.
Günümüz Kıptîler'i genelde monofizist inancı taşımakla birlikte 1898 yılından itibaren Roma kilisesine bağlı bir patriklik haline gelen 100-200.000 civarında Katolik cemaati bulunmaktadır.
Eski Mısır inancına göre ölümden sonra başlayan hayatta insana yardımcı olan hayvanlar öldürülerek mezarlara koyulurdu. Hatta bu yardımcılar arasında atların bile olduğu ortaya çıktı. Bu keşfedilen mezarlarda mumyalanmış kedilerin de çıkması ölümden sonra da bir rolleri olduğu inancını destekliyor.
Firavunlar bir insan olmasına rağmen, Firavunların tanrıların soyundan olduğuna inanılıyordu. Firavunlar insanlar ve tanrılar arasında arabulucu olarak görev aldılar, evrendeki düzeni korumak ve tanrıların tekliflerini yerine getirmek zorundaydılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri