Meme biyopsileri lokal anesteziler altında gerçekleştirildiği için hastalar herhangi bir acı hissetmezler. Anestezi etkisinin geçmesi ile birlikte biyopsi bölgesinde kızarma, morarma ve hafif ağrı hissedilebilir.
Biyopsiye hazırlık sırasında aklınızda olsun:
Ancak belirttiğimiz gibi zor bir işlem değildir ve acısızdır. Giderken iç çamaşır olarak sporcu büstiyeri giyerseniz sonrasında biyopsi yapılan bölgeye buz kompres uygulamanız daha rahat olur. Biyopsi önemli ve güvenli bir işlemdir.
15-40 dakika arasında yapılıyor
Biyopsi çeşitlerinden olan ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) ve tru-cut (kesici iğne biyopsisi) biyopsiler yaklaşık 15-20 dakika sürer ve kişi daha sonra günlük aktivitelerine devam edebilir.
Vücuda en az girişim yapılan biyopsi yöntemidir ve genellikle hiç iz kalmaz. Önce iğnenin memeye batırılacağı yere lokal anestezi yapılıp uyuşturulur ve daha sonra girişimsel radyolog veya cerrah şüpheli alandan hücre örnekleri almak için enjektörlü bir ince iğne kullanır.
Biyopsi işlemi genellikle korku uyandırmaktadır ancak işlem sırasında kullanılan iğneler çok incedir. Bu nedenle çoğu zaman lokal anestezi olmadan ve önemli bir rahatsızlık oluşturmadan kolayca uygulanabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Biyopsi işlemi radyolog doktor tarafından masanın aşağısında uygulanıyor; hasta işlemi göremiyor, biyopsi alanı lokal olarak uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı da hissetmiyor. İşlem sonrasında hasta yarım saat kadar bekletiliyor ve bu sırada işlem bölgesi üzerine dışarıdan buz uygulanıyor.
Meme biyopsisi sonrası nelere dikkat edilmelidir? Cerrahi biyopsi hariç her tür meme biyopsisinde, işlem yerine bandaj uygulaması yapılır. Hastalar normal günlük aktivitelerine devam edebilir. Kalın iğne biyopsisinden sonra işlem yerinde morarma meydana gelebilir.
Meme biyopsisi riskleri
Meme biyopsisi ultrason eşliğinde yapılmaktadır. Dolayısıyla genel olarak büyük bir risk taşımaz.
Biyopsi yerinde nelere dikkat etmeliyim? Biyopsiden önce, iyileşen biyopsi bölgesinin bakımı hakkında ayrıntılı talimatlar alacaksınız. Biyopsinin iyileşmesi ve kapanması genellikle yaklaşık bir hafta sürer.
Biyopsi işleminden sonra takip, işlemin riskine göre değişir. Genellikle birkaç saat gözlem gerekebilir. İğne giriş yerinde kesi ve dikiş olmadığından yara iyileşmesi hızlı olur ve buradaki pansuman yaklaşık 3 gün sonra çıkarılıp banyo yapılabilir.
Şüphe duyulan meme dokusuna yapılan biyopsi işleminde alınan parça laboratuvara gönderilmektedir. Uzman patoloji doktoru tarafından gerekli incelemeler yapılmaktadır. Doktor, biyopsi sonucunu pozitif saptarsa kanserin varlığı söz konusudur. Sonuç negatif ise kanser yok demektir.
Bunlar; iğne biyopsileri ve cerrahi biyopsiler olarak bilinir. Meme biyopsisi işlemi yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir. Morarma ve karıncalanma gibi yan etkiler normal olarak kabul edilmekte ve hastaya herhangi bir zarar vermemektedir. İşlem sonrası kişiler aynı gün içerisinde hastaneden taburcu edilirler.
1) Erken Evre Meme Kanserleri. Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir.
Buna karşın biyopsi sırasında veya sonrasında bazı istenmeyen durumlar gelişebilir. c. Biyopsi yapılan yerde ağrı: Genellikle 24 saat sürer. Gerekirse ağrı kesici alınabilir.
Patolog patoloji raporunu biyopsi alındıktan veya ameliyat yapıldıktan sonraki 2-5 gün içinde doktora gönderir. Ancak bu süre bazen 10 güne kadar da uzayabilir.
Biyopsi işlemi kanser gibi kontrolsüz olarak bölünen hücrelerin oluşturduğu yapıların kesin tanısına yönelik olarak yapılan en önemli yöntemdir. Biyopsi işlemi ile kanser hastalığı arasında belirgin bir ilişki olsa da bu durum biyopsi işleminin sonucunun her zaman kanser ile sonuçlandığı anlamına gelmez.
Kemik iliği biyopsisi sedasyon altında gerçekleştirilmişse işlemin ardından hasta yaklaşık 1 saat gözetim altında tutulur. Hasta işlemin ardından yürüyerek hastaneden ayrılabilir. Genellikle işlem sonrası yatış gerekmez.
Hastaneye gitmeden biyopsi sonucunu öğrenmek için yapacağınız ilk şey internet üzerinden e-nabız sistemine giriş yapmaktır. Bunun için T.C. kimlik numaranız ve oluşturduğunuz şifre yeterli olacaktır. E-nabız sistemine giriş yaptıktan sonra tahlillerim menüsünde biyopsi sonucuna ulaşabilmeniz mümkündür.
Trukat ya da kor biyopsi olarak da bilinen bu biyopside, şüpheli kitleye ultrason, mamografi ya da emar rehberliğinde özel bir iğne ile girilir. İğnenin düğmesine basıldığında, kitleden 1-2 mm kalınlığında şerit şeklinde bir parça kesilerek dışarı alınır.
Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Meme kanseri şüphesi olan hastalarda veya meme dokusunda herhangi bir anormallik fark edildiğinde işlem uygulanır. Meme biyopsisi yapılırken lokal anestezi uygulanarak genellikle iğne yardımıyla doku örneği alınır.
1- İşlemden önce hasta en az 8 saat aç olmalıdır. İşlemden 8 saat önceye kadar sıvı alımı devam etmelidir. Bundan sonra sıvı alımı damar yoluyla yapılacaktır. Acil durumda bu şart aranmaz.
İşlem sırasında, biyopsi alanında basınç hissedebilir ve iğnenin çıkardığı ses duyulabilir. Ancak lokal anestezi sayesinde hasta ağrı ya da acı hissetmez.
İİAB ve kesici iğne biyopsisinde uygulanan işlemler aşağı yukarı 10 – 15 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Hasta biyopsiden sonra günlük işlerine rahatlıkla dönebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri