Fay hattı, yer kabuğu üzerindeki kayaların gerilme, sıkışma gibi yüksek basınç oluşturan şartlar altında kırılması ile oluşur. Fay hattı kırılırsa ne olur? Fay hatlarında kırılmalar birbirini tetikleyerek meydana gelebilir. Fay hattı kırılması sonucu şiddetli depremler meydana gelebilir.
İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör'ün açıklaması şu şekilde: "fay hattı olmayan yerde deprem olur mu" sorusuna, "Hayır olmaz" cevabını verdi. Ancak yer kabuğunun derinliklerinde fay hattının olmadığını ve buralarda sarsıntıların olabileceğini dile getirdi.
Fay hattının kırılması demek büyük çapta depremlerin meydana gelmesi demektir.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
Fay hatlarındaki kırılmaların birbirini tetiklemesi üzerine böyle bir durum meydana gelebilir. Fay hattı kırıldığında şiddetli depremler meydana gelir.
İlgili 30 soru bulundu
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır ama fayın bu kısmı halen yüzeyde kaymaya devam ediyor. 1939-1942 depremi var, bunlarda böyle bir şey söz konusu değil. Dengeleme filan bitmiş, fay kitlenmiş ama burada halen kayıyor, yılda 2 santime yakın neredeyse kayıyor.
Fay hatları stabil değildir ve yer kabuğunun sürekli hareket halinde olduğunu düşünürsek bugün aktif olan fay hattı milyonlarca yıl sonrada aktif olacaktır veya gene o bölgede olacaktır diye bir durum yok. Fay hattı olmayan bölgelerde de deprem olabilir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Türkiye'de "Jeolojinin Babası" diye anılan jeoloji profesörü İhsan Ketin, yurt dışında 1948 yılında Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın gerçek yapısını ortaya koymasıyla tanınmaktadır.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Peki, artçı depremler neden olur? Büyük depremle birlikte yerinden oynayan levhalar birbirinin üzerinden geçerek yeni bir şekil alır. Ancak bazen bu yerleşme hareketi tek bir seferde olmaz ve levhalar birkaç kere daha hareket eder; işte bu sırada da artçı depremler meydana gelir.
Ülkemizin dünyada bor madeni zenginliği açısından birincisi olmasını deprem fay hatlarına borçluyuz. Endüstriyel hammadde açısından ülkemiz çok zengindir. Madenlerimizi uygun bir şekilde kullanabilirsek, bunun geliri ülkenin her türlü ihtiyacını karşılayabilir.
Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir. Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar.
Dünya'da hâlâ oksijen ve atmosfer olacak ancak artık depremlerin yarattığı oluşumlar olmayacağı için zamanla rüzgâr, tüm yapıları dümdüz bir hale getirecek. Sonunda, düzleşmiş kıtaların çoğu sular altında kalacak. Birçok volkan var olamayacak; kalanlar ise daha düz ve daha yaygın bir şekil alacak.
Fay hattında, parçalanmış-ezilmiş kayaçlar, soğuk ve sıcak su kaynakları, gölcükler, traverten oluşumları, genç volkan konilerine rastlanır. Fayın bazı kısımları depremler sırasında 0,5-1,5 m düşey, 1,5-4,3 m yatay atımlar yapmıştır.
Kırklareli, Çanakkale ve Edirne'de fay hattı bulunmamaktadır. Tekirdağ'da da fay hattı bulunmamaktadır ancak Tekirdağ Marmara denizi içinden geçen Kuzey Doğu Anadolu fay hattına yakındır. İstanbul'un içinden geçen bir fay hattı da bulunmamaktadır.
Dünyanın en büyük fay hattı ABD'de bulunan San Andreas fay hattı olarak bilinir. Kaliforniya boyunca uzanan bir kıta dönüşüm fayı olan San Andreas fay hattının uzunluğu 1200 km'dir.
Yaklaşık 550 kilometre uzunluğunda olan Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay'dan başlıyor ve Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Elazığ'dan geçerek Bingöl'e kadar devam ediyor. Bingöl'ün Karlıova ilçesinde Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşirken, batı ucu da Batı Akdeniz'deki Ölü Deniz Çatlağı'na uzanıyor.
Canıtez (1973) in incelemelerine göre.Kuzey Anadolu Fayları'nın derinlikleri 25 kilometreden daha fazla olmayıp, faylar boyunca oluşan depremlerin odak derinlikleri 12-20 km arasında bulunmaktadır.
Türkiye'nin aşağıdaki bölgeleri 1. derece deprem bölgesi olarak kabul edilir: Marmara Bölgesi. Kuzey Ege Bölgesi. İç Anadolu Bölgesi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Elazığ'ın geçen yıl yaptığı ihracat 20 milyar 510 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Şurada Paylaş! Şurada Paylaş! Şurada Paylaş! Sibirya, Kanada, İç Afrika ve Brezilya gibi eski çekirdek masifler üzerinde nereydeyse hiç deprem yaşanmaz.
MARAŞ İLE MALATYA ARASINDA 107 LOKASYONDA GÖZLEM YAPILDI
6 Şubat 2023'te meydana gelen ikinci depremde ise (Mw 7,6), Göksun (Kahramanmaraş) ile Doğanşehir (Malatya) arasında kalan bölgede; Çardak Fayı, Nurhak Fay Kompleksi, Doğanşehir Fay Zonu ile yeni belirlenen Sisne fayının kırıldığı belirlendi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
İlk fay kırıldıktan yaklaşık 10 saat sonra diğerinin kırılması manidar. İlk depremde 3 fayın birlikte kırılması, ardından bölgedeki Sürgü ve Çardak faylarının yine birlikte kırılması deprem mühendisliği açısından olası bir senaryo değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri