Akciğerlerdeki metastatik meme kanseri semptomları arasında sürekli öksürük, akciğerde ağrı, nefes almada zorluk veya nefes darlığı, hırıltılı solunum, yorgunluk, memede tekrarlayan enfeksiyonlar, kan tükürme, iştah kaybı, açıklanamayan kilo kaybı sayılabilir.
Tedavi edilmeyen metastatik hastalığı olan hastaların 5 yıllık sağ kalım oranı ortalama % 5-10'dan azdır.Çok sayıda çalışma, akciğerlere yayıldıklarında ancak daha sonra cerrahi olarak çıkarıldıklarında, çeşitli primer tümörler için % 30 ila % 50'lik 5 yıllık sağ kalım oranları göstermiştir.
Tümör hücrelerinin bu şekilde diğer organlara sıçramasına metastaz denir. Meme kanseri hücreleri daha çok akciğer, kemik, beyin ve karaciğer gibi organlara gider ve orada çoğalırlar.
Meme Kanserinde Akciğer Metastazları
Bazen meme kanseri hücreleri lenf veya kan sistemi yoluyla bir veya her iki akciğere yayılıp metastaz yapabilir. Mediasten veya mediastinum denilen göğüs kafesinde yer alan, akciğerlerin arasında kalan bölümde de lenf tutulumu görülebilir.
Meme kanseri hücrelerinin beyne ya da omurgaya sıçraması farklı belirtiler verebilmektedir. Metastazlar genellikle, meme kanseri tanısı konulduktan birkaç yıl sonra ortaya çıkmaktadır. Beyne sıçrayan hücreler zaman içinde büyüyerek beynin fonksiyonlarında bozulmaya neden olur.
İlgili 28 soru bulundu
Meme kanseri klinik olarak heterojen bir hastalıktır. Yaklaşık meme kanserli hastaların% 10-15 agresif hastalık ve primer tümörün ilk tespitinden itibaren 3 yıl içinde uzak metastaz gelişir. Ancak, ilk tanı sonrası uzak bölgelerde 10 yıl veya daha fazla metastaz tezahürü de olmayabilir.
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanseri sıklıkla uzak metastaz görülen bir kanser tipidir. Meme kanserinin en sık metastaz yaptığı yer kemiktir. Kemik metastazlarının da en sık yerle- şim yeri vertebradır ancak kaburga kemiğine olan metastazlar ise daha nadir görülmektedir.
Akciğer kanserinin dördüncü evresine girildiğinde ise kanserli hücreler beynin yanı sıra hareket sistemini de olumsuz yönde etkiler. Yürüme güçlüğü, kemik erimesi ve ince kemiklerin kristalleşip kırılması gibi belirtiler akciğer kanserinin kemiklere metastaz yaptığını göstermektedir.
Meme kanseri erken evrede yakalanırsa tedavisi mümkün bir hastalıktır. Ancak geç evrede yani diğer organlara metastaz yapmış se kronik bir hastalıktır ve tamamen iyileştirilemez.
Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez ancak tedavi edilebilir. Geniş bir yelpazesi bulunan kemik metastaz tedavi yöntemleri ile acı hafifletilebilir ve metastazın ilerlemesi yavaşlatılabilir.
Bu evredeki hastaların çoğu normale yakın bir yaşam sürebilirler.
Öyle ki bu gelişmeler sayesinde meme kanserine yakalanıp yaşayanların sayısı her geçen gün artmaktadır; 1. evreden 4. evreye kadar tüm evreler dikkate alındığında 5 yıllık sağkalım oranı %89'a ulaşmıştır (erken evrede bu oran %95).
Meme kanserinde 4 evreleme vardır. Bunlar;
Çevre dokulara yayılmamıştır. Oluşmaya başladığı alan ile sınırlıdır.
Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar.
Hastada kafa karışıklığı, iletişim sorunları ve odaklanma sorunları ortaya çıkar. Vücutta kasılmalar meydana gelir. Hasta kendini huzursuz hisseder ve bazen ortama uygun olmayan şekilde konuşabilir. Hastanın kan dolaşımı yavaşladığı için vücudu soğuk olabilir.
Akciğer Kanseri 4.
Akciğer kanserinin son evresinde iyileşme ihtimali yüzde 50 olarak açıklanır. Ancak bu evrede kanserli hücreler diğer organlara da yayılarak zarar verdiği için ölümle sonuçlanması sık görülür. Bu süreçte hasta genel olarak hastalığını yatarak geçirir. Hastanın tedavi desteği alması gerekmektedir.
"Meme kanseri tedavisinde başarı oranı % 100'e yaklaştı"
Meme kanseri çok sık karşılaşılan ve hızlı ilerleyebilen bir kanser olmasına rağmen erken evrede tanı aldığında son derece etkin tedavi edilebilir ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilir.
7-Akciğer kanseri tedavisinde kemoterapi ne zaman ve nasıldır? Akciğer kanserinde evre III ve IV hastalara uygulanmaktadır. Bazen cerrahi öncesi (neodajuvan), bazen cerrahi sonrası veya yalnız tek tedavi olarak (adjuvan) uygulanabilmektedir. Kemoterapi kanser hücrelerinin ilaçlarla ortadan kaldırılmasıdır.
Kolon, meme, böbrek kanseri gibi pek çok kanser türü ilerleyen dönemde akciğere metastaz yani yayılım gösterebiliyor. Akciğere metastaz yapmış olan sekonder kanserlerde yayılım durumuna bağlı olarak uygun hastalarda multidisipliner tedavi yaklaşımı ile cerrahinin mümkün olabildiğini belirten Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Evre IV. Meme kanseri bu evrede karaciğer, akciğer, kemik, beyin gibi vücut organlarına ve lenf bezlerine yayılım yapmıştır.
Tüm kanser türlerine bağlı ölümler arasında, meme kanserine bağlı ölümlerin, ikinci sırada yer aldığını aktaran Altınyollar, şunları kaydetti: '70 milyonu aşan ülkemizde, 100 bin kadından 22'si meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserinden ölüm oranı 100 bin kadında yaklaşık 10 kişi olarak belirtiliyor.
Dolayısıyla meme kanseri riskine karşı 20 yaşından sonra her kadının, âdet döneminin sona ermesinin ardından geçen ilk haftada elle meme muayenesi yapması gerekir. 40 ila 69 yaş aralığındaki kişilerin ise meme kanseri kontrolü için yılda bir kez mamografi çektirmeleri önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri