Sıcak uygulama ile ağrıya sebep olan kasın gevşeyip rahatlamasını sağlarsınız. Isıttığınız bir havlu ya da bezi tutulan bölgeye uygulayarak ya da boğazlı bir kazak giyerek ağrınızı hafifletebilirsiniz. Sıcak su torbasına soğuk su doldurup tutulan bölgeye uygulayarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.
Soğuk ya da sıcak kompresler uygulamak:
Boyun tutulmalarında ilk 24-48 saat ağrının en şiddetli olduğu zamandır. Bu zamanda soğuk uygulamak enflamasyonun azaltılmasını sağlarken sıcak kompres ise kan akışını destekleyerek gerilen kasların gevşemesini sağlar.
Soğuk kompres: Buz ile hazırlanan soğuk kompresler sadece kas ağrılarına değil boyun tutulmalarına da çok iyi geliyor. Ağrıyan bölgeye 5 - 10 dakika arasında uygulanan soğuk kompresler oldukça etkilidir. Masaj: Boyuna masaj yapmak kasların gevşemesine yarımcı olabilir.
Boyun fıtığı belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olmak için sıcak uygulama kullanılabilir. Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir.
Soğuk kompresi uyguladıktan bir gün sonra sıcak kompresi uygulayabilirsiniz. Sıcak kompres torbasını 15-20 dakika boyunca uygulayın ve 2 saat ara verdikten sonra tekrar uygulayın. Eğer bir sıcak kompres torbanız yok ise bunu sıcak duş ile de yapabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Boyun ağrısı olanlara mümkünse sırt üstü veya yan yatmaları tavsiye edilir.
Bunun için ağrılı bölgeye 20 dakikalık sürelerle buz torbası veya havluya sarılmış buz parçaları ile kompres yaptıktan sonra ılık bir duş almak veya sıcak su torbası uygulamak yeterli olmaktadır. Bu yöntemler var olan ağrıların giderilmesi için kullanılır.
Sıcak uygulama, özellikle kronik dediğimiz yani haftalardır veya daha uzun süre devam eden eklem ağrılarında kullanılabilir. Bunun yanında yeni başlayan boyun veya bel tutulması ve spazmlarında sıcak uygulama kasların gevşemesini sağlayarak ağrıyı azaltmaktadır.
Boyun Tutulması Ne Kadar Sürer? Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.
Özellikle ağrı duyulan tetik noktasına kısa süreli sıcak ya da soğuk kompres yapılması halk arasında bilinen en yaygın müdahale yöntemidir. Kimi hastalara soğuk kompres çok daha etkili sonuçlar verirken kimi zaman da sıcak kompres yapılması daha iyi sonuçlar verir.
Boyun tutulması, boyun bölgesindeki kasların ani ve istemsiz şekilde kasılması sonucu oluşan ağrılı ve rahatsız edici bir durumdur. Bu durum genellikle uyku sırasında yanlış bir pozisyonda kalma, uzun süreli hareketsizlik veya düzensiz yapılan spor aktiviteleri gibi etkenlerden kaynaklanabilir.
Bu ağrı, kas gevşeyinceye ve spazm azalıncaya kadar sonra dakikalar, saatler veya günlerce sürebilir. Spazmlar, vücudun kas bulunan herhangi bir yerinde olabilir. Boyun kas spazmının en fazla görüldüğü anatomik bölgemiz boynumuzdur.
Özellikle ense masajı yapılarak ense ağrıları giderilebilir. Ense kısmına lavanta yağı, kekik yağı ve zeytin yağı ile masaj yapılabilir. Bu masaj ile ense kısmında rahatlama sağlanır. Bu şekilde ağrılar da dindirilir.
Boyun tutulması, travma, kireçlenme, romatizma, fıtık, boyun ağrısına yol açan diğer nedenlerdir. belirtisi olabilir mi? Boyun ağrısı, ender de olsa kalp ve beyin hastalıklarına işaret edebilir. Kalple ilgili olanı sıklıkla koroner arter hastalığıyla ilgilidir.
Boyun kaslarınızı gevşetmek için boyun kaslarınızı esnetin. Ayakta ya da oturarak boynunuzu önce sağa, daha sonrada sola doğru yavaşça çevirin. Döndüğünüz her yönde yaklaşık 10 saniye bekleyin. Boyun kaslarınızın gerildiğini hissetmelisiniz.
Bunlar; dinlenme, boyunluk kullanarak boyun hareketlerini kısıtlama, ödemi azaltan ve ağrıyı kontrol eden ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya enjeksiyon tedavisi içeren uygulamalardır” dedi.
Çoğu durumda, boyun ağrısı ve sertlik bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak, boyun tutulması sürecini nasıl yönettiğiniz boyun ağrısının şiddetini ve iyileşme süresini etkileyebilir.
Boyun fıtığında ağrı sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz , kollarda , omuzda ,sırtta, göğüs bölgesinde ağrı olabilir. Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir. Boyun fıtığı bazen bacak ağrılarına da neden olabilir. Ağrı dışında kollarda ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik olabilir .
Başlangıçta, boyun ağrısı için soğuk kompres kullanmak daha iyidir. Bunun nedeni soğuk uygulamaların küçük kan damarlarını geçici olarak kapatabilmesi ve şişmeyi engellemesidir. Birkaç gün sonra, alternatif olarak buz veya ısı uygulanabilir. Sürekli ısı uygulamak, şişliğin artmasına neden olabilir.
Genel kural olarak soğuk uygulama aniden olan (akut) yaralanma ve ağrılarda tedavi amaçlı kullanılır. Akut yaralanmalarda inflamasyon (bağışıklık sistemi aktivasyonu) ve ödem fazladır. Soğuk uygulama bunu azaltır. Sıcak uygulama ise genellikle uzun süredir devam eden (kronik) sorunlarda tercih edilir.
Kronik ağrılarda sıcak uygulama etkilidir
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Kas Spazmının Giderilmesi
Genellikle ıslak bir havlu veya sıcak su torbasıyla uygulanır. Bazı kasları gevşetir ve dolaşımı artırır. Ancak çok uzun süre uygulanırsa semptomları artırabilir. Doktorunuzun önerilerini takip ettiğinizden emin olun.
Bir fincan hazır ya da taze kekik çayını içerek boyun tutulmasından kurtulabilirsiniz. Boyun tutulması ile beraber yaşanan ağrılar da kekik çayı ile hafifletilmektedir. Ayrıca poşet kekik çayını ılık bir sıcaklığa getirip boyun bölgesine sıcak kompres olarak da uygulayabilirsiniz.
Ağrı kesicilerle ve kas gevşeticilerle ağrılar birkaç gün içerisinde geçer. Ağrıların geçmesiyle ya da azalmasıyla birlikte, tekrar etmemesi için belli başlı egzersizlere başlanması gerekmektedir. Çeşitli boyun egzersizleriyle ense ağrılarının önüne geçmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri