Meme kanseri oldukça ciddi bir kanser türüdür. Bu nedenle birçok sağlık kurumu ve sosyal sorumluluk projesi meme kanserinin erken tanı ve tedavi yöntemi ile hastanın sağlığına kavuşturulacağı konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır.
Meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşan meme kanseri, kalp ve damar hastalıklarından sonra en fazla ölümle sonuçlanan hastalıkların başında gelir.
Meme kanseri ölümlerindeki eğilimler
Bir kadının meme kanserinden ölme olasılığı yaklaşık 39'da 1'dir (yaklaşık %2.6). 2007'den bu yana, meme kanseri ölüm oranları 50 yaşın altındaki kadınlarda sabit, ancak yaşlı kadınlarda azalmaya devam etmektedir. 2013'ten 2018'e kadar ölüm oranı her yıl %1 azalmıştır.
Meme kanseri çok sık karşılaşılan ve hızlı ilerleyebilen bir kanser olmasına rağmen erken evrede tanı aldığında son derece etkin tedavi edilebilir ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilir.
Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor. Tüm bu iyi haberlere karşılık maalesef bir çok meme kanseri vakasında teşhis için geç kalındığını görüyoruz.
İlgili 22 soru bulundu
Dolayısıyla meme kanseri erken yakalandığında yüzde yüz tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Dünyada her yıl bir milyon kadında görülen meme kanseri, ölüme en çok neden olan kanser türleri arasında yer alıyor.
Meme kanseri, kitle elimize gelmeden önce saptanabilirse, kişinin hastalıktan kurtulma şansı yüzde 100'dür.
Meme dokusu; meme lobları, yağ dokusu, bağlar, boşluklar (sinüs), salgı bezleri ve süt kanallarından oluşur. Meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşan meme kanseri, kalp ve damar hastalıklarından sonra en fazla ölümle sonuçlanan hastalıkların başında gelir.
Inflamatuvar meme kanseri; Meme kanserinin en hızlı ve kötü seyirli tipi olarak bilinmektedir.
Enflamatuar kanser
Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar. Kanserin meme dışında başka organlara sıçramasına metastaz yapma denir. Meme kanseri en çok kemik, akciğer ve karaciğere metastaz yapar.
Günümüzde her 8 kadından 1'inin yakalanma riskinin olduğu meme kanseri, dünya genelinde en fazla ölümle sonuçlanan kanser türlerinden biridir.
Bu hastalıkların başında ise meme kanseri gelmekte. Önceleri 50 yaş üzerindeki kadınların hastalığı olarak bilinen meme kanseri çok genç yaşlardaki kişilerde dahi görülebilmektedir. 40 olan yaş ortalaması ise çoktan 30'a kadar geriledi.
Meme kanserindeki sıklıkla bir tek hücrenin çoğalarak kitle oluşturması ortalama 7-8 yıl alır. Bu süre kanserin büyüme hızına göre değişir. Kanser hücreleri çoğaldıktan sonra lenf düğümlerine ve kan dolaşımı aracılığıyla vücudun diğer bölgelerine yayılım gösterebilir.
Hiç çocuk doğurmayan kadınlarda da risk bu nedenle yükseliyor. Bütün bu bilgilere rağmen çok erken yaşta ilk çocuğunu doğuran ve daha sonra 7-8 çocuk yapan kadınlarda da meme kanseri görülebiliyor. Varlıklı, sosyoekonomik düzeyi yüksek olan kadınlarda meme kanseri görülme oranı daha fazla.
Meme kanserinin belirtilerinden şüphelenildiğinde hızla harekete geçilmelidir. Kanser erken evrede (ilk evrede) teşhis edildiğinde meme kanseri tedavisinin başarı ile sonuçlanma oranı %90'ların üzerinde olmaktadır.
Meme Kanserinde Medikal Tedavi Yöntemleri
İlaçlar damardan ya da ağızdan alınabilir. Toplamda üç ya da beş aylık bir tedavi uygulamasıdır. Ameliyat sonrası vücutta tümör kalmasa bile tümörün tekrar gelişmesini önlemek için kemoterapi uygulanabilir.
Hangi Özellikteki Meme Kanseri Kemoterapi Gerektirir? Meme kanseri olan her birey kemoterapi tedavisine ihtiyaç duymayabilir. Meme kanserinde kemoterapi sadece belirli özellikteki meme kanserlerinde uygulanan bir tedavi girişimidir.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Evre 3 meme kanserinden kurtulma şansı (bir başka deyişle sağkalım şansı) son yıllarda giderek artmaktadır. Bu oran kişiden kişiye değişmekle birlikte tüm bu evredeki hastalar için ortalama 5 yıl için %72 civarındadır. Yani her yüz hastadan 72'si 5 yıldan daha uzun yaşamaktadır.
Evre 1 meme kanserinde, tümör çapının 2 cm'den daha küçük olması nedeniyle bu evredeki meme kanseri tedavisinde hastalara meme koruyucu cerrahi, eş zamanlı koltuk altı lenf bezlerinin (sentinal lenf nodu biyopisi) örneklenerek, tedaviye dahil edilip, edilmeyeceği karar verilir. Daha sonrasında radyoterapi uygulanır.
Düzenli Kontrol
Ancak diğer yandan dünyada meme kanseri vakalarının artmasına rağmen erken tanı sayesinde ölüm oranlarında azalma görüldüğünü bunun nedeninin de farkındalığın artması olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti: “Meme kanseri korkulacak değil, tedavisi olan bir durumdur.
Her meme cerrahi ameliyatında gözlenebilecek genel komplikasyonlar (kanama, yara iyileşme problemleri, seroma (yara yerinde sıvı birikmesi),enfeksiyon vb) yine de meme kanseri hastasının özelliklerine ve hastalıklarına bağlı olarak görülebilir. Seçilen her cerrahi tekniğin de kendine özel riskleri olabilir.
Meme kanseri tedavisinde birçok farklı tedavi protokolü vardır. Kanserli hücre ameliyat ile alınabilir, meme dokusunun tamamen alınması için mastektomi uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri