Eğer kişiler meme kanseri şüphesi yaşıyorlar ise ziyaret etmeleri gereken doktor, ya da bölüm genel cerrahi bölümü hekimleri olacaktır. Meme kanseri tetkiklerini genelde genel cerrahlar yapmaktadır. Hasta genel cerrah tarafından gerçekleştirilen tetkik ve muayenelerin ardından radyolojik tetkiklerini yaptırmalıdır.
Memenin klinik muayenesi için, genel cerrahi uzmanına, daha ideal olarak, genel cerrahlar içinden meme hastalıkları ve cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir meme cerrahına gitmek en uygun olanıdır. Meme hastalıkları, meme kanseri tedavisi ve meme cerrahisi bilgi ve deneyim gerektiren konulardır.
Bunun için ileri merkezlerdeki genel cerrahi uzmanlarına başvurulmalıdır.
Mamografi radyolojik bir inceleme olduğu için, mamografi sonucuna radyoloji doktoru bakar. Bu nedenle mamografi çekimi ve görüntülerin yorumlanması için alanında tecrübeli bu konuda bilgi birikimi yüksek olan “Meme Radyoloji Uzmanı” doktoruna başvurması önerilir.
Tüm bu semptomlar başka nedenlerden kaynaklanabileceği gibi meme kanseri ile de ilişkili olabilir. Bu yüzden semptomlardan herhangi biri veya birkaçı görüldüğünde mutlaka konunun uzmanı bir genel cerrahi hekimine başvurulmalı, gerekli muayene ve tetkikler yaptırılmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir. Meme kanserleri en sık olarak üst dış kadranda (yüzde 45) görülür.
Memede ele gelen kitle varlığında, gidilmesi gereken doktor genel cerrahi uzmanı, daha ideali meme cerrahisi ile özel olarak uğraşan genel cerrahi uzmanlarıdır.
Kanser Randevu Sistemi aile hekimlerinin kullanımına açıldı
Türkiye'de meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor.
Bunun yanı sıra uzmanlar, 40 yaş ve üstü kadınların, yılda bir mutlaka mamografi çekimi yaptırmasını önermektedir. Ayrıca kişisel olarak şüphe duyuluyor ya da ailede meme kanseri öyküsü bulunuyorsa; doktor, daha erken ve daha sık aralıklarda tarama yaptırılması gerektiğini söyleyebilir.
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli “Memesinde sorun tespit edilen her yaştaki kadın ve herhangi bir sorunu olmayan 40 yaş ve üstü kadınlar mamografi çektirmelidir” diyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kanser tarama sisteminin Türkiye genelinde aile hekimlerinin kullanımına açıldığını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından kanser taramasında randevu sisteminin aile hekimlerinin kullanıma açıldığını duyurdu.
Meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor."
Mamografi ve meme ultrasonu, tanısal meme değerlendirmesinde kullanılan başlıca iki görüntüleme metodudur. Olguların en az üçte birinde, şüpheli mamografik ya da klinik bulguların ileri değerlendirmesi için yardımcı yöntem olarak meme ultrasonu kullanılıyor.
Memede oluşan iyi ya da kötü huylu oluşumların ameliyat yöntemiyle alınması, Genel Cerrahi'nin konuları arasında yer almaktadır. Özellikle meme gibi takip süreci gerektiren bazı durumlarda, Genel Cerrahi koruyucu hekimlik yönüyle de işlev sağlamaktadır.
Meme muayenesi hastanın belden üstü çıplak olarak yapılır. Başörtü veya fuların çıkartılıp boyun kısmının açık kalması da önemlidir. Boyunda bulunan lenf düğümleri ya da birçok hastamda fark ettiğim gibi guatr saptanması bu şekilde mümkün olmaktadır. Hasta önce dik bir şekilde karşıdan görülecek şekilde oturtulur.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
40 yaş üzerinde olmak meme kanseri riskini doğrudan artıran önemli faktörlerden biridir. 20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar.
Mamografi, hazırlık ve çekimi süreci olmak üzere yaklaşık 15 dakika kadar sürer.
Kırk yaşından önce mamografi çekilmez görüşü yanlıştır:
Amerikan Kanser Cemiyeti'nin önerisi ile bir kadının 1. derece akrabalarında meme kanseri vakasının olması durumunda akrabasına tanı konulan yaşın 10 yıl öncesinde bu kadın için mamografik takibin başlaması gerekir.
Taramalar, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezileri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil Kanser Tarama araçları da dahil olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz gerçekleştiriliyor.
KANSER TARAMASI İÇİN KİŞİLER TEK TEK ARANIP DAVET EDİLECEK
Aile hekimleri, aylık hedef nüfuslarının taramalarını, rahim ağzı kanseri taraması için en az yüzde 50, meme kanseri taraması için en az yüzde 40, kalın bağırsak kanseri taraması için en az yüzde 50 olacak şekilde yapacak.
Doktor randevusu telefonla veya online portallardan alınabilir. Özel hastane ve kliniklerin kendi portallarından veya kendi telefon santralleri aranabilir. Devlet hastaneleri içinse MHRS platformundan kolayca randevu alınabilir. MHRS adresine gidin.
Meme kanserinin erken teşhisinde büyük bir öneme sahip olan bu uygulama ile memenin iç yapısı derinlemesine incelenebilir. Meme ultrasonu radyasyonsuz bir işlem olduğu için hamileler için de rahatlıkla tercih edilebilmektedir.
Sayın; Mide Kanseri Ultrasonda Görünür Mü ? İlerlemiş mide kanserleri ultrason ile görülür. Ancak ultrason mide kanseri teşhisinde öncelikle kullanılan tanı yöntemi değildir.
Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde kullanılabilecek, meme röntgeni olarak da bilenen en önemli görüntüleme yöntemi olarak öne çıkar. Meme ultrasonu ise günümüzde radyasyon riski olmadan meme dokusundaki çoğu durumu ortaya çıkarabilen ses dalgaları ile çalışan, radyasyon içermeyen bir uygulamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri