Deneye zemini (kayayı)su ile doygun hale getirip lineer su kaçakları sağlandıktan sonra başlanacak ve en az 10 dakika en fazla da 20 dakikalık okumalar yapıldıktan sonra son verilecektir. Kayalarda derinliğe göre değişen aşağıda belirtilen basınçlarda basınçlı su deneyleri (BST) yapılır.
Basınçlı Su Testi Nedir; Kayaçların geçirimliliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bir deneydir. Sondajla açılan düşey, açılı yada yatay kuyularda pabuçlarla kapatılan bir bölgeye farklı basınlarda su vererek kaybolan yada emilen suyun debisini belirlemek esasına dayanır.
Packer (Lugeon) testi kayacın su basıncı altında yerinde su kaçışının ölçülmesine sağlar. Esas olarak, muhafaza sürülmemiş seviyedeki verilen zaman ve verilen basınç altında kaçan su hacmini ölçülür.
Deneye zemini (kayayı)su ile doygun hale getirip lineer su kaçakları sağlandıktan sonra başlanacak ve en az 10 dakika en fazla da 20 dakikalık okumalar yapıldıktan sonra son verilecektir. Kayalarda derinliğe göre değişen aşağıda belirtilen basınçlarda basınçlı su deneyleri (BST) yapılır.
İçme ve kullanma sularında suyun kalitesinin tespitinde mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel analizler gerçekleştirilir. İçme kullanma suyu analizi, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kapsamında Sağlık Bakanlığı yetkisindeki Halk Sağlığı Laboratuvarları tarafından yapılmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
(BST-Bursting Strength Test) Oluklu mukavvanın standart atmosfer şartlarında hidrolik bir basınç uygulanarak patlayabilmesi için gerekli basınç değeridir.
Kuvvet halkası saati ve düşey deformasyon saati sıfırlanır. Basınç makinası çalıştırılır ve okumalar alınmaya başlanır. Hücredeki basınç sabit kalırken, sabit bir hızla düşey yük uygulanır. Numunenin eksenel boy kısalması bir deformasyon saati yardımıyla, uygulanan düşey yük ise kuvvet halkası yardımıyla ölçülür.
Kaynaktan bir pompa aracılığı ile alınan su, kapalı boru hatları içerisinde basınçlı olarak sulama alanına kadar iletilir. Alanda belirli aralıklarla yerleştirilmiş yağmurlama başlıkları aracılığı ile önce atmosfere verilir.
Normal şartlarda şebeke suyu basıncı, 3 bar ile 5 bar arasında olmalıdır. Basınç düşürücü vanalar da fabrika çıkışında bu değerlere ayarlanmış şekildedir. Eğer basınç yüksek veya düşükse, vananın üzerindeki kapak açılarak alyan anahtarı ile çevrilen yuvadan basınç ayarlanabilir.
Toplam derişimi 0,6 mmol/lt'den az olan sular yumuşak, 0,6 mmol/lt ile 1,2 mmol/lt arasında olan sular kısmen sert, 1,2 mmol/lt ile 1,8 mmol/lt arasında olan sular sert, 1,8 mmol/lt'den fazla olan sular ise çok sert olarak sınıflandırılır.
Bu sorunun çözümü için tesisattaki tıkanıklıklar açma cihazları ile temizlenmelidir. Musluktan su az akıyor ise binanıza şehir şebekesinin gelen suyunun basıncı yetersizdir. Üst katlara çok az gelen su miktarını arttırmak, yetersiz basınç sorununu çözmek için apartmanınıza hidrofor sistemi kurabilirsiniz.
Zeminde Üç Eksenli Basınç Deneyi (UU) : Zeminlerin konsolidasyonsuz drenajsız kayma mukavemeti parametrelerini belirlemek için uygulanan bir deneydir. (kN/m2). DENEYİN AMACI : Kayma mukavemeti, zeminin kırılmadan karşı koyabileceği en büyük kayma gerilmesidir.
Zeminin Kuru Birim Hacim Ağırlığının Kum Konisi ile Yerinde Ölçülmesi. Kum konisi deneyinin amacı tabii bir zemin veya bir dolunun endeks özelliklerinden su muhtevasını, tabii birim hacim ağırlığını, kuru birim hacim ağırlığını belirlemek, sıkılığını tesbit etmek amacıyla yapılır.
Serbest basınç deneyi, killerin drenajsız kayma mukavemetini belirlemede yaygın olarak kullanılmaktadır [18]. Serbest basınç deneyinde silindirik zemin numunesi üzerine sadece eksenel yönde yükleme yapılmaktadır.
Test edilecek oluklu kutu veya ambalaj numuneler, test cihazının alt plakasına ortalanarak yerleştirilir. Test başladığında, üst plaka aşağı doğru iner ve numuneye bir yük uygulamaya başlar. Bu kuvvet yük hücresi aracılığıyla kontrol edilir.
Kâğıt Su Emme Kapasite (Cobb) Testi
Kâğıt veya kartonun su absorblamaya karşı direncidir. Birim yüzeyde kâğıdın veya kartonun 10mm su altında belirli sürede bir yüzeyinden absorbladığı su miktarını belirlemek amacı ile uygulanır.
Standart Penetrasyon Deneyi (SPT), bir ağırlığın belirli yükseklikten düşürülerek, boyutları standart olan tüpün zeminin içine belirli mesafede çakılması deneyidir. Gerekli penetrasyonu sağlamak için sayılan darbe (vuruş) sayısı zeminin o derinlikteki direncini göstermektedir.
Nükleer Proktor testi cihazına Laboratuvardan alınan max. Kuru birim hacim ağırlığı değeri girilir. Aşağıda videoda görüldüğü gibi sıkışmış zeminde murç yardımı ile delik açılır. Açılan deliğe cihazın probu yerleştirilir ve sıkışma değeri ve su muhtevası ölçülür.
Koninin zemine batması için 5 sn süreyle koni serbest düşmeye bırakılır ve bu süre sonunda batma miktarı ölçülür. Batan koni çevresinden örnek alınarak zeminin su içeriği belirlenir. Bu işlem artan su içerikleri için 4 kez tekrarlanır.
TEK EKSENLİ SERBEST BASINÇ DENEYİ
Belirli boy ve çapta hazırlanmış zemin numunesine çevre gerilmesi tatbik edilmeksizin, düşey kuvvet etkisinde, eksenel deformasyon ve düşey gerilme grafikleri çizilir. Bu grafikten elde edilen maksimum gerilemeye serbest (tek eksenli) basınç dayanımı denir (ASTM D2166).
Konsolidasyonlu drenajsız/drenajlı üç eksenli deneyler genelde üç eşdeğer numune üzerinde doyurma, konsolidasyon ve kesme gibi birkaç aşamanın uygulamasıyla yapılır. Numune gözeneklerinde yer alan akışkanda hava bulunmasını engellenmesi için doyurma işlemi yapılır.
Deney basit anlamda genişleyebilir silindirik bir probun önceden delinmiş bir kuyuya indirilerek şişirilmesi ve bu esnada prob içerisindeki basınç ve hacim değişikliklerinin ölçülmesi şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Bu problemin en ciddi nedeni kirli su ve kireç birikintileridir. Suyun aşırı kireçli olması zamanla musluk içinde tıkanmalara yol açar. Böylelikle su olması gerekenden çok daha az akar. Öte yandan inşaat sırasında borularda biriken taş, toprak ve tozlar da musluk sularının az akmasına yol açmaktadır.
Vanayı kısarsan basınç düşmez. Suyun iki birimi vardır. Debi ve basınç.Birbirinden ayrı tutalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri