Protein ihtiyacı için kırmızı et, tavuk, balık ya da kuru baklagiller yenmelidir. Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Havuç, lahana, fasulye benzeri sebzelerde bulunan karoten meme kanseri tedavisinde olumlu etki yaratacağından mutlaka beslenme listesinde yer almalıdır.
Yeşil yapraklı sebzeler roka, brokoli ıspanak gibi.., kırmızı meyveler üzüm , karadut, böğürtlen gibi meyveleri bolca tüketmelidir. Kalorisi yüksek şekerli ve yağlı ürünlerden uzak durmalı, süt ürünleri düzenli olarak tüketilmeli, haftada 3 veya dört porsiyon balık tüketilmelidir.
Beyaz un, beyaz şeker, konserve, salam, sucuk, margarin, hazır meyve suları, meşrubatlar, turfanda gıda; barbun, kefal, mezgit gibi dip balıkları da kaçınılması gerekenler arasında.
Dr. Yavuz, "Meme kanseri olan hastalarımıza rutin olarak D vitamini düzeylerine baktırmalarını, tedavi süresinde ve sonrasında güneş ışığı ve D vitamini takviyesi yapmalarını öneriyoruz." dedi. Radyasyon Onkolojisi ve Meme Kanseri Radyoterapisi Uzmanı Prof. Dr.
Meme kanseri, kitle elimize gelmeden önce saptanabilirse, kişinin hastalıktan kurtulma şansı yüzde 100'dür. Bu nedenle meme kanseri tedavi edilebilir bir hastalıktır, ancak sistematik hale gelmiş olmaması gerekir. O yüzden bir santimin altındayken tanımlanması ve tedaviye başlaması çok önemlidir" şeklinde konuştu.
İlgili 33 soru bulundu
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
Protein ihtiyacı için kırmızı et, tavuk, balık ya da kuru baklagiller yenmelidir. Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Havuç, lahana, fasulye benzeri sebzelerde bulunan karoten meme kanseri tedavisinde olumlu etki yaratacağından mutlaka beslenme listesinde yer almalıdır.
Havuç, bal kabağı, Trabzon hurması, kayısı gibi turuncu meyve ve sebzeler beta karoten içeriğiyle hücreleri serbest radikallere karşı koruyan çok güçlü bir antioksidandır. Günde 10 gram keten tohumu ise meme kanserinin tekrarlama riskini azaltır.
Ancak farklı hidroksisinamik asit türleri arasında bilhassa daha çok kahve ve meyve-sebzelerde bulunan klorojenik asitlerin kanser riskini azaltmada en güçlü etkiye sahip olduğu bulundu. Bu tür besinleri yüksek miktarda tüketenlerin meme kanserine yakalanma riskinin yüzde 65 oranında azaldığı saptandı.
Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, sarımsak, karalahana gibi kükürtlü sebzeler tüketilmelidir. Brokoli, karnabahar ve lahana grubunun içerisinde sülforafan, sarımsak içerisindeki allicin meme kanseri dahil birçok kanser çeşidine karşı koruyucudur.
Yine tartışıldığı gibi, şeker ve sütün kanser hücresine olumsuz doğrudan etkileri söz konusu değil. Kanser tedavisi sırasında süt ve süt ürünleri özellikle yararlı. Ancak yine de şeker ve şekerli gıdalar, besleyici değeri yüksek olan gıdaların yeterli oranda tüketilmesini engellediğinden aşırı tüketilmemeli.
Şeker düzeyi yüksek tatlılar (şeker, bal, pekmez, reçel, hamurlu- şerbetli tatlılar vb) tüketilmemelidir. Hasta önce katı gıdalar tüketilmeli, yarım saat sonra sıvı almalıdır. İyi çiğnemek, yer yemez yatmamak önemlidir.
CÜ İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Kanser Araştırma Laboratuvarı'nda 2 yıldır kekik üzerinde çalışan Eczacılık Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ceylan Hepokur, kekik türlerinin meme kanseri hücreleri üzerinde etkili olduğunu belirledi.
Şişmanlığın azaltılması, kilo verme, zayıflama, sigara kullanılıyorsa bırakılması, alkol kullanılıyorsa bırakılması, bol sebze meyve tüketilmesi gibi yöntemlerle ortalama %30 civarında meme kanseri riskini azaltabilmek mümkün. Bunun dışında bazı ilaçlarda meme kanseri riskini önleyebiliyor.
İleri evre meme kanseri kemoterapi, hormonoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilir. Cerrahi genellikle gerekmez. Tedavinin amacı yıkımları düzeltmek ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu evredeki hastaların çoğu normale yakın bir yaşam sürebilirler.
Kanser hastaları için tatlı tüketimi yasak değildir. Ancak sıklığına ve porsiyonuna dikkat edilmelidir. Özellikle iştahı azalmış; vücut ağırlığı kaybı devam eden bir hasta için sütlü tatlılar enerji açığını kapatmaya yardımcı ve hastalarda besin alımının artışı için teşvik edici olabilmektedir.
Antioksidan özelliği bilinen C vitamininin yetersizliğinin kanser oluşumu ile ilgili olabileceği düşünülüyor. Bu nedenle portakal, mandalina, kivi gibi meyvelerin yanı sıra maydanoz, turp, yeşil biber gibi C vitamini deposu olan sebzelerin sofralarda mutlaka bulunması gerekiyor.
Meme kanserinde 4 evreleme vardır.
İshal başlangıcından 2 gün sonra sıvı ve düşük lifli gıdaların başlanması uygun olacaktır. Meme kanseri tedavisi sırasında oluşan ishalde yüksek pektin içeren gıdaların tüketimi önerilmektedir. Muz, elma püresi, ve yoğurt yüksek oranda pektin içermektedir.
Kadınlarda görülen kanser türleri içinde en yaygın olan meme kanseri olduğu için çoğu kadın meme kanseri öldürür mü endişesi yaşamaktadır. Diğer kanser türlerinde de olduğu gibi erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri meme kanserinde de hayat kurtarmaktadır.
Seçici Östrojen reseptör düzenleyicileri içerisinde en iyi bilinen ve uzun yıllardır kullanılanı Tamoksifen'dir. Piyasada Nolvadex ve tamoksifen adında bilinen 10 mg ve 20 mg tablet halinde iki preparatı mevcuttur. 10 mg tablet günde iki kez sabah bir akşam 1 tablet olarak, 20 mg tabletler günde bir kez alınır.
Çağımız kadınlarının korkulu rüyası olan meme kanseri genellikle beslenme alışkanlıklarında yapılan hatalar, genetik faktörler gibi etmenler sonucunda meydana geliyor. Ancak yeterince dikkate alınmasa da, stres faktörü meme kanserini tetikleyen faktörlerden bir tanesidir.
Meme kanseri ölümlerindeki eğilimler
Bir kadının meme kanserinden ölme olasılığı yaklaşık 39'da 1'dir (yaklaşık %2.6). 2007'den bu yana, meme kanseri ölüm oranları 50 yaşın altındaki kadınlarda sabit, ancak yaşlı kadınlarda azalmaya devam etmektedir. 2013'ten 2018'e kadar ölüm oranı her yıl %1 azalmıştır.
Bazen hücreler doğrudan kan dolaşımı içine de girebilirler ve kan yolu ile uzak organlara giderler. Tümör hücrelerinin bu şekilde diğer organlara sıçramasına metastaz denir. Meme kanseri hücreleri daha çok akciğer, kemik, beyin ve karaciğer gibi organlara gider ve orada çoğalırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri