Genellikle Akdeniz ve Ege denizinde bolca görülen orkinos balıkları Karadeniz'de de kendini göstermeye başladı. Sinop açıklarında Kolon Balıkçılık tekneleri tarafından kiloları 35 ile 120 kilo arasında değişen yaklaşık 200 tane orkinos balığı avlandı.
Orkinos, Karadeniz'den Marmara'ya inişi sırasında İstanbul Boğazı'nda, Vaniköy, Ortaköy önlerinden Sarayburnu ve Tophane arasındaki sahada, Kumkapı ve Adalar'ın Marmara'ya bakan sahillerinin açıklarında, Hayırsız Ada, Büyükada-Neandnos arasında, İzmit Körfezi'nde olta ile avlanır.
Dünyaca çok önemli bir gıda balığıdır. Tropik ve ılıman okyanuslarda ve Akdeniz'de bulunur.
Türkiye'de orkinos en fazla mayıs ve haziran aylarında avlanmaktadır. Çevre şartlarına göre geçmiş yıllarda nisan ayı başlarında da av verdiği görülmüştür. Türkiye'nin güney bölgesi açıklarında 20-120 mil mesafelerde (özellikle Antalya açıkları 40-60 mil) avlanmaktadır.
Karadeniz Balıkları Nelerdir? Karadeniz balık çeşitleri Hamsi, Palamut, Lüfer, Çinakop(Çinekop), Tekir, Kolyoz, Kalkan, Pisi, Çaça (Papalina) ve Mezgit şeklinde sıralanabilir. Balıkçılık denildiğinde ilk akla gelen Karadeniz balık türleri açısından da zengin bir bölgedir.
İlgili 29 soru bulundu
Coğrefik Dağılım
Pratik olarak yapılan yılan balığı avcılığı da 63. Enlem dairesine uzamaktadır. Kuzey Rusya ve Kuzey Sibirya'da yılan balıklarına rastlanmaz. Afrika sahillerine bakıldığında ise , Cezayir kıyılarında bulunmasına rağmen aynı sahilde bulunan Senegal'de görülmez.
Ceylan, levrek, çupra, somon ve alabalığa yaz aylarında talebin arttığını ifade ederek, “Levrek, çupra, somon, alabalık, mezgit, barbun, istavrit, iskorpit balıkları da mevcut. Şu anda kafes balıkları en çok tercih ediliyor.
Uskumrugiller familyasından olan tuna balığı, aynı zamanda orkinos cinsine aittir.
Orkinos balığı, insan sağlığı için önemli besin maddeleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri bakımından son derece zengin bir balıktır. Bu besin maddeleri sayesinde, orkinos balığı tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji seviyelerini arttırır, kalp sağlığını destekler.
Türkiye'de orkinos en fazla Mayıs ve Haziran aylarında avlanır. Çevre koşullarına göre geçmiş yıllarda Nisan ayı başlarında da av verdiği görülmüştür.
Sesli Sözlük - orkinos yavrusu, tombik.
Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad.
Uskumru, Torik ve Orkinosu içeren bir familyadandır.
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır.
Yüksek et kalitesi nedeniyle özellikle konservecilik alanında tercih edilen orkinos balığı, yağlı balıklar grubunda yer alır ve bu nedenle oldukça lezzetli bir ete sahiptir.
Orkinos balığı, halk arasında ton balığı olarak da bilinen çok lezzetli bir balık türüdür. Konservecilik sektöründe de çok sık kullanılır. İsteğe göre taze ya da konserve şeklinde tüketilebilen bir balık türüdür.
Örneğin Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Büyük sürüler halinde orta ve yukarı sularda yaşar; hamsi, sardalya, zargana, kolyos, uskumru sürülerine saldırırlar. Orkinos saldırısı sırasında küçük balıkların sudan havaya doğru fırladıkları, bu kezde martılara yem oldukları görülür. Torik, palamut ve kofana sürülerini de önlerine katıp sürerler.
Orkinos türlerinin 40 ile 50 yıl kadar yaşayabildiği biliniyor. Bazı türler subtropik, tropik suları tercih etse de genellikle çok sıcak sularda değil de daha çok ılıman sularda yaşarlar. Göçmen bir balık türü olduğu için zaman zaman farklı coğrafyalarda gezseler de genellikle derin sularda yaşarlar.
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
Ton balığı olarak bilinen orkinos balığının ağırlığı bazen bir tonu bulabilmektedir. Parlak yüzgeçleri olan bir balık çeşidi olmaktadır.
En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir. Toriğin de büyükleri vardır, büyüğüne sivri denir, daha büyüğüne altıparmak denir, en büyüğüne de piçota denir.
Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, tekir ve barbunya çok tutulur.
Fakat şu unutulmamalıdır ki Çanakkale bölgesinde her dönem farklı balıklar tutulmaktadır. Bunlar; Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit, kefal ve mezgit balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya, kefal ve mezgit gibi balıklar tutulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri