Östrojen ve progesteron meme kanserini tetikler Hormonlarla ilişkili kanser türlerinden biri olan meme kanserinin oluşumunda, kadınlık hormonları östrojen ve progesteronun etkili olduğu bilinmektedir. Bazı meme kanseri hastalarının kanser hücreleri üzerinde östrojen ve progesteron hormonlarının alıcıları vardır.
Sağlam meme dokusuna göre, MUC-1 geni kanserli meme dokusunda daha yüksek konsantrasyonda bulunur. Bu nedenle, bu genin ürünü olan CA 15-3 proteini meme kanserinde en sık kullanılan serum işaretidir. Serumda ölçülen konsantrasyonu >25 U/ml ise yüksek kabul edilir.
Biyopsi veya ameliyat sırasında alınan meme kanseri hücreleri , östrojen veya progesteron reseptörleri olan belirli proteinlere sahip olup olmadıklarını görmek için test edilecektir. Östrojen ve progesteron hormonları bu reseptörlere bağlandığında kanser büyümesini hızlandırırlar.
Meme kanseri gelişen kadınlarda daha önceleri intermittent olarak PRL dü- zeylerinin yükseldiği bildirilmiştir (16). Radiommunassay yöntemle ölçülen PRL düzeylerinin, prolaktinin heterojen yapısı nedeniyle, bi- olojik aktivitesini tam olarak yansıtmadığı da ileri sürülmüştür.
Erken teşhiste tedavi edilebilen bir kanser olan meme kanseri, mamografi yöntemiyle teşhis edilir ve daha sonra tedavi sürecine geçilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Kanser hastalarında tüm kan testleri normal olabilir. Ancak yaygın ve başka organlara yayılmış kanserlerde kanserin tipine bağlı olarak bazı tümör göstergeçleri yükselebilir. Lösemi gibi hematolojik kanserlerde, kandaki yansımaları daha yüksek oranda görürüz. Sadece kana bakarak tanı konabilir.
PRL seviyelerine göre olası sebepler hakkında fikir yürütülebilinir (Tablo 3). Tümör boyutu ve PRL seviyeleri iyi korelasyon gösterir ve bir makroadenomda PRL seviyeleri genellikle 200 ng/ml ve üzeridir. 500 ng/ml üzeri genellikle makroprolaktinoma için diagnostiktir.
Östrojenin tek başına kullanımının, meme kanseri riskini anlamlı şekilde artırmadığı görülmüştür. Bununla beraber bazı çalışmalar, 10 yıl ve üzeri kullanımda, yumurtalık ve meme kanseri riskinde artışa yol açtığını ileri sürmektedir.
Patoloji raporlarında yazan ER (+) , PR (+) anlamı , kanser hücrelerinin östrojen ve progesteron reseptörlerini taşıdığı anlamına gelir. Bu reseptörlerin varlığı kanserin nispeten daha iyi huylu olduğunu ve daha iyi seyredeceğini gösterir.
CA 15-3 düzeyi, meme kanserli hastalarda en yaygın kullanılan biyokimyasal serum belirtecidir. En etkili kullanım alanı, metastatik meme kanseri hastalığı olan hastalarda tedavi sürecinin izlenmesidir. Diğer İsimleri: Kanser Antijen 15-3, Kanser Antijen-meme, CA-Meme.
Mamografi, meme kanserinin bulgularının tespit edilmesinde daha spesifiktir. Meme ultrasonu ise genç, doku yoğunluğu fazla olan memelerde daha güvenilirdir ve daha doğru sonuç verir.
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
Karsinoembriyojenik antijen (CEA): Kolon, rektum, karaciğer, pankreas, akciğer (özellikle küçük hücreli), meme, prostat, mide ve over kanserlerinde CEA seviyesi yüksek bulunabilmektedir. Özellikle kolon kanserinde tedaviye yanıtın ve hastalığın ilerlemesinin izlenmesinde yararlıdır.
Ancak, erken evrede olan bir kanserde bu testin değeri henüz yüksek olmayabilir. Bu test; meme, yumurtalık, baş ve boyun kanser çeşitlerinin neredeyse yarısında yüksek gözlemlenir. Meme kanserinde CA 15-3, yumurtalık kanserinde CA-125 tümörün belirteci olarak kullanılır. Bazı tiroid kanserlerinde yüksek çıkabilir.
Örneğin erken evre meme kanserinde pek çok hastanın CA 15.3 değerleri normal sınırlardadır. Kanser tedavisi gören hastalar için durum ise hastaya ve hastalığa özel olarak değerlendirilmelidir ve bu değerlendirme sadece hastayı takip eden doktor tarafından yapılmalıdır.
Erken adet görme, geç menopoza girme, daha ileri yaşta gebe kalma, hiç gebe kalmama ve yüksek östrojen seviyeleri meme kanseri konusunda risk faktörlerindendir.
Kadınlık hormonu olan östrojen hormonu, memede kanser gelişme riskini artırır. 12 yaşından önce adet görmeye başlayan bir kızın ileride meme kanserine yakalanma riski daha geç dönemde adet görmeye başlayanlara göre 1.7 ile 3.4 kat arasında artar.
Yüksek östrojen, östrojen seviyesinin progesteron seviyelerine kıyasla yüksek olduğu, kadınlarda regl düzenini bozması ve ağrılı adet süreci yaşanması, kilo alma, yorgunluk ve miyom, erkeklerde ise meme dokusunda büyüme ve kısırlığa neden olabilen bir hormon yükselmesidir.
Prolaktin hormonu seviyesine göre tedavi planlanır (parlodel, dostinex gibi..) Eğer değer 100 ng/ml'den yüksek bulunur ise hipofizde sorun olabileceğinden ileri tetkik gerekir.Tedavi siz gebe kalana kadar devam etmektedir. Hamile kaldığınızda ilaç tedavisinin kesilmesi durumunu hekiminizle konuşmalısınız.
Düşük prolaktin değeri genellikle bir sağlık problemi olarak görülmezken hiperprolaktinemi olarak isimlendirilen yüksek prolaktin hormonu seviyeleri altta yatan bir sağlık problemine işaret ediyor olabilir. Prolaktin seviyesinin 30 ng/ml ile 200 ng/ml arasında tespit edilmesi prolaktin yüksekliği olarak isimlendirilir.
Nitekim süt verme hormonu olan prolaktin hormonunun yükselmesine neden olan durumlarda, memelerde benzer fibrokistik değişikliklere rastlanmaktadır.
Meme Kanserinde Moleküler Görüntüleme yöntemi PET-Tomografi:
Yüksek risk grubundaki meme kanseri hastalarda kanserin evrelenmesi ve takip sonucu ortaya çıkan lezyonların detaylı incelenmesinde ve metastazları olan hastaya uygulanan tedavilerin etkinliğinin saptanmasında sıklıkla tercih edilmektedir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Meme kanserindeki sıklıkla bir tek hücrenin çoğalarak kitle oluşturması ortalama 7-8 yıl alır. Bu süre kanserin büyüme hızına göre değişir. Kanser hücreleri çoğaldıktan sonra lenf düğümlerine ve kan dolaşımı aracılığıyla vücudun diğer bölgelerine yayılım gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri