*Rapor süresince yani 112 gün içinde iş yerinde çalışmıyor olmak gerekiyor. *Doğum parasının alınabilmesi için doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması isteniyor. *Kadın çalışan doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmekle mükellef. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor.
Örneğin; doğum öncesi rapor, doğumdan sonra 10-15 günlük sürenin geçmesiyle, doğum sonrası rapor ise bu rapor süresinin bitmesiyle birlikte 10-15 günlük sürede toplamda iki parça halinde PTT şubelerinden yatacaktır.
2023 yılı ücretli bir çalışanın alacağı doğum rapor parasını hesaplayalım. 2023 yılı için brüt ücreti 15.000 TL olan ücretlimizin geriye dönük 12 aylık toplam brüt ücreti de 180.000 TL olsun. Doğum izin parası 56.000 TL' nın 2/3'ü alınır, 56.000 / 3 x 2= 37.333,3 TL doğum parası alır.
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.
Paranın yatıp yatmadığı 'turkiye.gov.tr' den kontrol edilebiliyor. Para, annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra yatıyor. Ya da başvuru yapan kişiler tarafından PTT şubelerine gidilerek çekiliyor. DOĞUM YARDIMI: Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor.
İlgili 19 soru bulundu
Emzirme ödeneği, rapora istinaden otomatik olarak yatar. Süt parası hesaplama işlemi bakanlık tarafından onaylanan tarife üzerinden yapılır. SGK'nın yönergelerine göre 2023 yılı için geçerli olan rakam 520 TL'dir. Söz konusu tutar, bir kereye mahsus olarak verilir ve ödenek PTT üzerinden alınır.
Süt yardımı( Emzirme ödeneği) olarak ta 2023 yılı için 520 TL verilmektedir. Doğum yapan SGK'sı olsun olmasın şartları taşıyan her T.C. vatandaşı anneye Doğum Yardımı yapılmaktadır. Şartları taşımak kaydıyla her iki yardımı birlikte almaya engel yoktur.
Doğum Yardımı
Bu yardım ile bir kereye mahsus olmak üzere ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk ve sonrası için 600 TL para yardımı yapılmaktadır. Bu yardım Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılmakta olup, bebek sahibi olan ailelere destek ve teşvik olmayı amaçlamaktadır.
”Doğum Bildirimi Başvurusu” e-Devlet Üzerinden Yapılabilecek.
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
Doğum paraları, rapor paraları, ödenekler, süt paraları gibi ödemeler PTT şubelerinden günlük olarak yatmaktadır. Doğum raporunun bitmesinden itibaren 10-15 gün içinde doğum paraları yatacaktır.
*Doğum parasının alınabilmesi için doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması isteniyor. *Kadın çalışan doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmekle mükellef. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor. DOĞUM YARDIMI: Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor.
Aylık ücretli olarak çalışanlar, doğum izni süresince maaşlarını alıyor. Onlar adına yatan doğum izni parası adı verilen geçici iş göremezlik ödeneği ise çalışana yatıyor.
Süt parası ile emzirme desteği aynıdır. Anneye ya da eşine verilen emzirme ödeneği SGK'ya ya da Bağ-Kur'lu kişilere en az 4 ay prim ödenmesi halinde verilmektedir. Emzirme yardımı 2021 yılı için 232,00- TL olarak belirlenmiştir. Annelere 2 sene kadar 232,00- TL üzerinden ödemeler yapılmaktadır.
Emzirme ödeneği her bir çocuk için doğum anında yaşaması şartıyla (canlı doğum) doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenerek Bakanlık Makamınca onaylanan tarife üzerinden verilir. 2020 yılı için bu rakam 202,00 TL, 2021 yılı için 232,00 TL, 2022 yılı için 316 TL ve 2023 yılı için 520,00 TL ...
İzin süresi hamileliğin 32. haftasında başlayabilir. Alternatif olarak, hamile çalışanlar, hamileliklerinin 32. haftasından 37. haftasına kadar çalışmalarına izin veren bir rapor alabilirler. Bu rapora bağlı olarak, bahsedilen 5 haftalık süre (32-37 haftaları arası), doğum sonrasındaki 8 haftalık süreye eklenir.
İlk çocuk parasını ne zaman alırsınız
Her üç aylık dönem için çocuk parası alırsınız. Çocuk parası daima üç aylık dönem bittikten sonra, yani ocak, nisan, temmuz ve ekim ayının ilk haftasında ödenir.
YENİ DOĞAN PARASI
Yeni doğan çocuk yardımı için TC kimlik numarasıyla 'aile.gov.tr'den başvuru imkanı var. Aile Bakanlığı il müdürlükleri ile ilçelerde kaymakamlıklara da başvuru yapılabiliyor. Bu kapsamda; ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor.
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.
Baba ve annenin T.C vatandaşı olması halinde doğum parasından faydalanmak için doğum parası verilmektedir. Baba memur ise doğum raporu ile birlikte çalıştığı kuruma başvurmalı; özel sektör çalışanı ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurması gerekmektedir.
Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranına göre her yıl yeniden belirlenen emzirme ödeneğinin 2023 yılı için geçerli olacak tutarı SGK'nın 05/01/2023 tarihli ve 2023/03 Sayılı Genelgesi ile belirlendi. 2022 yılında 316,00 TL olan emzirme ödeneği tutarı 2023 yılında 520,00 TL olarak açıklandı.
kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazarak girişinizi tamamlayın. Ardından “e-Hizmetler” ya da “Arama” kısmından “4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme” hizmetini bulun. Bu işlem Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri arasında yer almaktadır. İşleme tıkladığınızda doğum parası sorgulama sonucunuzu görebilirsiniz.
Sigortalı olarak çalışan bir anneyseniz, devlet tarafından sağlanan süt parasından yararlanabilirsiniz. Ayrıca eşi sigortalı olarak çalışan yeni annelerin de eşleri aracılığıyla süt ödeneği alma hakları vardır. 2021 yılında süt iznine ve süt parasına getirilen yeni düzenlemeleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri