Memede kitle Memede ele gelen kitle varlığı, meme kanserinin en önemli belirtilerinden biridir. Kitle süt kanallarında veya meme dokusunda ortaya çıkabileceği gibi koltuk altı olarak adlandırılan aksiller bölgede de hissedilebilir.
Kütle oluşumuna yol açan hücre birikimi, tümör olarak tanımlanır. Meme kanserinde bu durum sıklıkla meme dokusunda yer alan süt kanallarında veya süt bezlerinde yer alan hücrelerin hızla çoğalmasına bağlı olarak gelişir. Bu bölgelerde çoğalmaya başlayan kanser hücreleri, tümör denen kütleyi oluşturur.
Meme kistleri, en basit anlatımla, memenin içinde oluşan sıvı dolu keselerdir. Memenin bir salgı organı olması nedeniyle memede kist görülmesi oldukça sık rastlanan bir durumdur. Memede bulunan süt bezi kanallarının genişlemesi sonucu oluşan kistler genellikle kansere dönüşmezler ve iyi huylu olarak gözlemlenirler.
Doktorunuz ayrıntılı fizik muayene yaparak ve gerekliyse USG, mamografi tetkikleriyle herhangi bir kitle varlığını araştıracaktır. Yapılan incelemelerde kitle saptanması durumunda, değişikliğin olduğu dokudan parça alınarak göğüs kanseri araştırması için patoloji bölümünde biyopsi incelemesi yapılması gerekebilir.
Memenin üst ve dış taraflarında daha fazla hissedilir. Bazen koltuk altına doğru yayıldığı da olur. Ağrı ile birlikte memelerde hassasiyet de artabilir. Adet Düzeni ile İlgili Olmayan Ağrılar: Kırklı yaşlarda daha sık görülür.
İlgili 27 soru bulundu
Fibrokistik kitleler tehlikeli değildirler. En fazla ağrı, sızı, yanma, batma, uyuşma gibi ilaçla tedavi edilebilen şikayetlere neden olurlar. Bu şikayetler sadece memede değil, tek taraflı çift taraflı meme, koltuk altı, omuz, kol, hatta sırt ve enseye bile yayılım gösterebilir.
Meme kanseri; elle muayene, mamografi ve meme ultrasonuyla ve bazen bu tetkiklere ek olarak meme MR görüntülemesi ile tespit edilir. Muayenede saptanan anormal kitleler olabildiği gibi muayene bulguları normal olan hastalarda da sadece görüntüleme yöntemleri ile saptanan kanserler tespit edilebilir.
Meme kanserinin erken dönem belirtilerinin başında meme dokusu içerisinde kitle hissedilmesidir. Bu durum ise her adet dönemi sonrasında kendi kendine uygulanacak olan elle muayene sürecinde belli olmaktadır. Her kitle meme kanseri habercisi değildir ancak her kitle mutlaka kontrol alında tutulmalıdır.
Memenizdeki kitle hareket mi ediyor? Meme kitlelerinin muayenesinde ilk bulgulardan biri de memedeki kitlenin hareketliliğidir. Kötü huylu yani kanserli kitleler daha çok meme içinde sabitken, iyi huylu kitleler muayene sırasında dokunulduğunda hareket etmektedir.
Elinize gelen kitle dış yüzeyi düzgün ve meme dokusu içinde kolayca sağa sola, aşağı yukarı hareket ediyorsa iyi huylu olma ihtimali daha yüksektir. Buna karşılık taş gibi sert ve hareketsiz üstelik dış yüzeyi düzensiz olduğunda bunun kanser olma ihtimali daha yüksektir.
Memede kistler hiçbir şikayete sebep olmayacakları gibi, memelerde özellikle adet öncesi dönemde olan ağrı, dolgunluk hissi ve hassasiyet veya memede ele gelen kitle ile kendilerini belli edebilirler.
Mamografi ve ultrasonda belirlenebilen kitlelerdir. Elle muayene yapıldığı zamanlarda parmak aralarından kaçan ve hareketli bir yapıya sahip olabilirler. İyi huylu tümörde kitle memede ağrı yapmıyorsa, boyutu küçükse, memenin şeklini bozmuyorsa herhangi bir tedavinin uygulanması gerekmez.
Hastanın eline gelen kitle düzgün pürüzsüz yüzeyli ve meme dokusu içinde misket gibi hareketli ise iyi huylu olma olasılığı yüksektir. Bunun aksine yüzeyi düzensiz yapıda ve hareketsiz ise kanser olma olasılığı daha yüksektir.
Meme kanseri hücreleri daha çok akciğer, kemik, beyin ve karaciğer gibi organlara gider ve orada çoğalırlar.
Göğüsteki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyüp bölünerek tümör adı verilen bir doku kütlesi oluşturmasıyla meydana gelen meme kanserinin yaygın görülen erken belirtisi meme kısmında yeni oluşan gözle görülür bir şişlik, kalınlaşma ve meme boyutundaki anormal değişimlerdir.
Meme kanseri, memenin dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişim geçirip kontrolsüzce çoğalması sebebiyle ortaya çıkan tümör sonucunda gelişen bir hastalıktır. Kanserli doku, önce etrafına, sonra meme çevresindeki lenf bezlerine yayılmaktadır. Hastalık, erken dönemde çoğunlukla belirti vermemektedir.
Meme kitleleri, meme kanserinin en sık görülen bulgusudur. Kitle genellikle ağrısız ve serttir, sınırları düzensiz ya da belirsizdir. Ele gelen meme kitlelerinde %95 doğruluk oranıyla mamografi ile tanı konulur. Eğer meme kitlesi ele gelmiyorsa bu oran %50'ye kadar düşer.
Elle muayene ve düzenli taramalar çok önemli
Mamografide meme kanseri, elle hissedilir hale gelmeden çok daha küçükken saptanabilir. Düzenli tarama mamografisi yapılanlarda meme kanserinden ölüm oranı % 33 azalmaktadır.
Genellikle ağrısızdırlar ve hasta kendi farkeder. Muayenede lastik kıvamında, yuvarlak, düzgün yüzeyli, iyi sınırlı ve hareketli lezyonlar olarak ele gelirler. Genellikle 1-2 cm boyutlarında olup,nadiren büyük boyutlara ulaşırlar. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde boyutları büyüyebilir.
Meme Kanserinin diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerlemesini iyi haber olarak verebiliriz. Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor.
Meme kanseri bazı durumlarda memede ağrıya neden olabilir
Her ne kadar meme kanseri çoğu zaman ağrısız bir hastalık olsa bazı özel durumlar nedeniyle memede ve meme başında hissedilen ağrılar da mutlaka önemsenmelidir.
Sağ el başın arkasına yerleştirilir. Muayene sol elin 2-3 parmak ucu ile gerçekleştirilir. Meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde halkasal hareketler ile herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığı kontrol edilir. Tüm meme muayene edildikten sonra koltukaltına bakılır.
1 gram meme kanseri dokusu ortalama 8 yılda oluşur.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Meme USG incelemesi sayesinde hastaların yoğun meme dokusundaki kanser odakları rahatlıkla belirlenebilmektedir.
Mamografi ve meme ultrasonu, tanısal meme değerlendirmesinde kullanılan başlıca iki görüntüleme metodudur. Olguların en az üçte birinde, şüpheli mamografik ya da klinik bulguların ileri değerlendirmesi için yardımcı yöntem olarak meme ultrasonu kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri