Egzersiz sonrası şişkinliğin çoğu dehidrasyon yani sıvı eksikliğinden kaynaklanır. Vücutta yeterince sıvı olmadığında, mide bunu telafi etmek için su tutar ve bu da gözle görülür bir şişkinliğe neden olur. Şişkinliği gidermenin en iyi yolu daha fazla su içmektir.
Vücut şişmesi yanlış ve yorucu hareketler ve egzersizler ile olur. Bu yüzden size özel ve uygun bir program ile spor yapmalısınız.
Kasta oluşan lokal kanamanın ve şişmenin en iyi tedavisi uygulanacak buz (soğuk kompres) ve kası istirahat halinde tutmaktır. Sıcak uygulama şişlik olduğu süre boyunca uygulanmamalıdır. Sıcak uygulanacak olursa şişlik ve ağrı artacaktır. Sıcak ve soğuk uygulama direk cilde uygulanmamalıdır.
Buna yol açabilen fizyolojik koşullar ya da bazı hastalıkların seyrinde hastalarda karın şişkinliği görülebilir: Uygunsuz beslenme: Çok miktarda, az çiğnenmiş veya sindirimi zor, hazır gıda ağırlık besinin alınması durumunda sindirim zorlaşacağından bol miktarda gaz birikimiyle birlikte şişkinlik olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Öncelikle karın şişkinliğine en iyi gelen besin rezene çayıdır. Rezene çayı günde 1 defa tüketilir ise şişkinlik ve şişkinliğin verdiği rahatsızlık geçer. Karın şişliğine iyi gelen diğer besinler şunlardır: - Taze zencefil çayı bağırsaklarda oluşan parazitleri temizlemeye yardımcı olur.
Gebelikte karnın büyümesi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Anne adayının hamileliği ortalama 20. haftaya geldiğinde karın büyümeye başlar. Özellikle de 5. aydan itibaren annenin yapısal özelliklerine bağlı olarak karın bölgesi büyümeye başlar.
Yemekten sonra bir süre yürüyüş yapmak karın şişliğini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda küçük karın masajları yaparak gazın dışarı daha kolay bir şekilde çıkmasını sağlar. Aynı zamanda az yağlı besinler tüketmek porsiyonları küçültmek de karın şişliğinin azalmasına yardımcı olur.
Kişilerin şikâyetlerini iyi dinlemeleri gerektiğini söyleyen Doç. Zorlu, “Devam eden karın şişkinliği ve yanında başka şikâyetlerin olması; karın bölgesinde hassasiyet, şiddetli ishal ve dışkıda kan görülmesi, yüksek ateş, 6- 8 saat yemeden ve içmeden kesilme gibi şikâyetler varsa muhakkak hekime başvurmak gerekir.
Karın şişkinliği, kısa bir süre sonra kendiliğinden düzelebilir. Ancak altta yatan başka bir sebep olduğu durumlarda uzun süreli olarak hastaları rahatsız edecek seviyeye gelebilir. Böyle durumlarda tıbbi destek almak ve tedavi olmak gerekebilir.
Egzersiz, vücudunuzun daha fazla oksijen kullanmasına ve daha fazla karbondioksit üretmesine neden olur. Egzersiz esnasında hızla alınan hava ise doğrudan akciğerlerinize gitmek yerine sindirim sisteminize gidebilir. Bu durum ise, şişkinlik yaşamanıza neden olabilir.
Düzenli Egzersiz Yapabilirsiniz
Vücudumuzdaki sıvı çıkışı, idrar ve solunumun yanı sıra terleme yoluyla da gerçekleşir. Yapılan egzersizler sayesinde terleme yoluyla vücuttaki fazla sıvı atılabilir8. Ayrıca hareket halinde olmak, özellikle bacaklardaki ödem oluşumunu önleyebilir.
Spordan sonra tartının fazla göstermesi çok sık aldığımız sorulardan biridir ve doğrudur: antrenman yaptıktan sonra antrenman başına göre kilonuz daha yüksek çıkabilir. Bunun sebebi vücudunuzun antrenman esnasında kas dokusunun tahribi nedeniyle yaşadığı inflamasyondur. Bu vücudun su tutmasına sebep olur.
Spora rağmen fazla ve kötü kalori alıyor olabilirsiniz. İlk defa spor yapıyorsanız kaslarınızdaki genişleme su tutmasına neden olabilir. Egzersiz sonrası kan hacmindeki artış kiloya neden olabilir.
Bir egzersiz programına başladıktan birkaç hafta veya bir ay sonra kilo kaybetmeye başlarsınız. Egzersiz veya halter ile eklediğiniz yağsız kas kütlesinden kilo alacaksınız. Ama bu hemen gerçekleşmeyecek. Kilonuzda ortaya çıkacak herhangi bir kas kütlesini oluşturmanız en az bir veya iki ay sürecektir.
Spora başlanılan ilk gün enerji dolu hissedersiniz.
Egzersiz yapmak vücudun kaslara daha fazla kan pompalamasını sağlar. Bu da beyniniz için faydalı olan kan akışını artırır. Beyninizde artan kan akışı, sizi egzersiz sırasında daha uyanık ve daha odaklanmış bir hale getirir.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Şişkinlik karın ağrısına, rahatsızlığa ve midede dolgunluk hissine yol açar. Ayrıca şişkinlik, karın bölümünün olduğundan daha büyük (hamile gibi) görünmesine, spazm ve ağrıya neden olabilir. Sindirim sisteminde mide şişkinliğine neden olan iki gaz kaynağı vardır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Düzenli olarak badem, soya, kenevir, yulaf, kaju ve muz gibi vegan yiyecekler tüketerek şişkinlik hissine son vermeniz mümkün. Hızlı yemek yeme, şişkinlik hissinin artmasına neden olur. Ne kadar hızlı yerseniz, o kadar çok hava yutarsınız ve yedikleriniz midenize yerleşerek şişkinliği artırır.
Dört parmağınızı da yatay bir şekilde göbeğin üstüne yerleştirin. Doğru nokta, küçük parmağın altında yer alıyor. 2-3 dakika boyunca saat yönünde ve aynı miktarda saat yönünün tersine masaj yapın. Eğer doğru bir şekilde yaparsanız, şişkinlikten kurtulacaksınız.
Yemek yedikten sonra ortaya çıkan aşırı gaz üretimi ya da sindirim sistemi kaslarının hareketindeki bozukluk, karında şişkinliğe yol açar. Vücutta sıkışan gaz, anüs ve ağızdan atılır. Oluşan gazın vücut dışına atılamaması sonucunda ise sıkışma, sancı ve şişkinlik ortaya çıkar.
Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur. Regl belirtilerinden birisi de kadınlarda ani ruhsal değişiklikler görülmesidir.
Gebelikte kaçıncı haftada karın belirgin şekilde büyür? Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
Nane çayı, zencefil çayı ve papatya çayı gibi bitki çayları gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlar. Ayrıca ısırgan otu, maydanoz ve dereotu gibi yeşillikler de mide şişkinliğine iyi gelen doğal alternatiflerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri