Meme Kanseri Tedavisi Nasıldır? Erken tanıyla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu sayede yapılan koruyucu tedavilerle hastanın memesi alınmadan da tedavi edilebilir. Kanserin evresine göre tedaviler şekillendirilebilir.
Meme kanseri, kitle elimize gelmeden önce saptanabilirse, kişinin hastalıktan kurtulma şansı yüzde 100'dür.
Memenin tamamen alınması, meme kanseri tedavisi için çok önemli bir adım olsa dahi bu riskin tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalar, riskin büyük ölçüde azaldığını göstermektedir ancak deride kalan dokularda tekrar tümörün gelişme riski yüzde 10 oranında vardır.
Evet meme kanseri tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak burada kadınlarımızı önemli bir görev düşmektedir. Eğer biz meme kanserini erken evrede yakalayabilirsek memenin dışına taşmadan meme kanserini yakalamış olursak bunları yüzde yüze yakın tedavi edebiliyoruz.
Meme kanserinden kurtulanlar bir dizi sağlık probleminden etkilenebilir, ancak çoğu zaman büyük bir endişe kanserle tekrar karşı karşıya kalmaktır. Tedaviden sonra tekrar ortaya çıkan kansere nüks denir . Ancak bazı kanserden kurtulanlar daha sonra yeni, ilgisiz bir kanser geliştirir.
İlgili 40 soru bulundu
Düzenli Kontrol
Ancak diğer yandan dünyada meme kanseri vakalarının artmasına rağmen erken tanı sayesinde ölüm oranlarında azalma görüldüğünü bunun nedeninin de farkındalığın artması olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti: “Meme kanseri korkulacak değil, tedavisi olan bir durumdur.
Meme kanserinin belirtilerinden şüphelenildiğinde hızla harekete geçilmelidir. Kanser erken evrede (ilk evrede) teşhis edildiğinde meme kanseri tedavisinin başarı ile sonuçlanma oranı %90'ların üzerinde olmaktadır.
Meme kanseri ölümlerindeki eğilimler
Bir kadının meme kanserinden ölme olasılığı yaklaşık 39'da 1'dir (yaklaşık %2.6). 2007'den bu yana, meme kanseri ölüm oranları 50 yaşın altındaki kadınlarda sabit, ancak yaşlı kadınlarda azalmaya devam etmektedir. 2013'ten 2018'e kadar ölüm oranı her yıl %1 azalmıştır.
Çünkü erken evre meme kanserli hastalar tamamen iyileşerek kanserden kurtulabiliyor. Hastanın yaşamının kurtulmasının yanında fiziksel görünümü de erken tanı sayesinde olumsuz etkilenmiyor.
Meme kanseri çok sık karşılaşılan ve hızlı ilerleyebilen bir kanser olmasına rağmen erken evrede tanı aldığında son derece etkin tedavi edilebilir ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilir.
Meme Kanserinde Medikal Tedavi Yöntemleri
İlaçlar damardan ya da ağızdan alınabilir. Toplamda üç ya da beş aylık bir tedavi uygulamasıdır. Ameliyat sonrası vücutta tümör kalmasa bile tümörün tekrar gelişmesini önlemek için kemoterapi uygulanabilir.
Evre 3 meme kanserinden kurtulma şansı (bir başka deyişle sağkalım şansı) son yıllarda giderek artmaktadır. Bu oran kişiden kişiye değişmekle birlikte tüm bu evredeki hastalar için ortalama 5 yıl için %72 civarındadır. Yani her yüz hastadan 72'si 5 yıldan daha uzun yaşamaktadır.
Bu safha ikiye ayrılır. Tümörün çapı ne olursa olsun meme derisine veya meme altındaki kaslara sıçramıştır veya internal lenf düğümlerine (meme iç tarafında yer alır) sıçramıştır. Kanser meme bölgesi dışındaki lenf düğümlerine veya kemik, akciğer gibi diğer organlara sıçramıştır.
Meme dokusu; meme lobları, yağ dokusu, bağlar, boşluklar (sinüs), salgı bezleri ve süt kanallarından oluşur. Meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşan meme kanseri, kalp ve damar hastalıklarından sonra en fazla ölümle sonuçlanan hastalıkların başında gelir.
Hangi Özellikteki Meme Kanseri Kemoterapi Gerektirir? Meme kanseri olan her birey kemoterapi tedavisine ihtiyaç duymayabilir. Meme kanserinde kemoterapi sadece belirli özellikteki meme kanserlerinde uygulanan bir tedavi girişimidir.
Inflamatuvar meme kanseri; Meme kanserinin en hızlı ve kötü seyirli tipi olarak bilinmektedir.
Meme kanseri çok hızlı yayılan bir kanser türü değil yaklaşık olarak 6-7 yılda 1 cm büyür tümör.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Meme kanserinin sık görülmesi, sıklığın giderek artması, erken evrede tedavi edilebilir olması ve erken evrede tanı koyulabilmesinin günümüz koşullarında mümkün olması meme kanserinin önemini arttırmaktadır.
Zeytinyağı, deniz ürünleri ve mevsim sebzelerini içeren Akdeniz tipi beslenme, meme kanseri riskini azaltmaktadır. Karoten içeren havuç, balkabağı, kavun, biber gibi meyve ve sebzeleri sık tüketen kadınlarda meme kanseri daha az görülür. Yeşil çay, ceviz, brokoli meme kanserini önleyen diğer besinlerdendir.
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
İleri evre meme kanseri kemoterapi, hormonoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilir. Cerrahi genellikle gerekmez. Tedavinin amacı yıkımları düzeltmek ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu evredeki hastaların çoğu normale yakın bir yaşam sürebilirler.
Meme kanserinde 4 evreleme vardır.
Çalışmalar, meme kanserinin ağırlıklı olarak 50-60 yaşları arasında ortaya çıktığı gösterse de, Türkiye'de 50 yaş altı genç nüfusta görülme sıklığı giderek fazlalaşmaktadır. Bu nedenle ABD ve Avrupa'da 50 yaş ile başlayan mamografi taramalarına Türkiye'de 40 yaşında başlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri