Gastronominin temel amacı mümkün olduğunca çevrendeki besinlerle doymak, insanları doyurmak ve israftan insanı korumaktır.
Gastronomi turizmi turistlere, bir bölgenin kültürünü ve geçmişini yaşama olanağı sağlamakta ve yeni bir yiyecek ve içecek deneyimi yaşamak için seyahat motivasyonu yaratan ve seyahat davranışlarının şekillenmesinde etkili olan bir turizm şekli olarak tanımlanmaktadır .
Gastronomi denilince aklımıza yemek yemenin ve yemen yapmanın kültürel bir derinlik olduğunun bilincinde olan, asla bitmeyen bir yolculuk olduğunu keşfetmiş olan kişiler gelmelidir. Yemeklere düz bakmayıp daha genel çapta değerlendirmeyi tercih edilmesidir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olanların, mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alma olanağı sağlar. Yiyecekler ve içecekler hakkında detaylı bilgi alma, bilimsel ve sanatsal bir bakış açısına sahip olma gibi kazançları vardır.
Gastronomi, eski Yunanca γαστήρ -τρός "mide" ve -νομία "-kural" sözcüklerinden türetilen bileşik bir kelimedir. Yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi, zengin veya hassas ve iştah açıcı yiyecekleri hazırlama ve sunma sanatı, belirli bölgelerin pişirme stilleri ve iyi yeme biliminin incelenmesidir.
İlgili 38 soru bulundu
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Gastronomi mesleği son günlerde ülkemizde de sıkça rağbet görmeye başladı. Bu bölüm genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir lisans bölümü iken aşçılık önlisans bölümüdür.
Benzer bir tanıma göre gastronomi, yiyecek ve içeceklerin tüm özelliklerinin ayrıntılı bir biçimde anlaşılması, edinilen bilginin uygulanması ve geliştirilmesi gibi çalışmaları kapsayan, bilimsel ve sanatsal bir disiplindir (Deveci, Türkmen ve Avcıkurt, 2013).
Ayrıca gastronomi; yiyecek içeceklerin nasıl, ne kadar, ne zaman, ne şekilde ve hangi bileşimlerle yenilip içileceğini inceleyen ve bu doğrultuda rehberlik eden bir “bilim dalıdır”.
Gastronomi festivalleri yiyecek ve içecek etkinliği düzenlemek amacıyla yapılan ve katılımcılarına deneyim sağlayan, bilgi öğreten, sosyal iletişim sağlayan ve imaj hakkında algılamalarına yardımcı olan etkinliklerdir.
Modern Gastronomi Tarihi
1825 yılında yazdığı “Lezzet Fizyolojisi ve Yüce Mutfak Üzerine” adlı eserinde besin olmaya eğilimli ve besin olarak tüketilebilecek olan her şeyi araştıran, sağlayan veya hazırlayan her insanın kesin kurallar etrafında yönetilerek bu amaca ulaşabileceği fikrini öne sürer.
Tam karşılığı “Mutfak Şefi” olan bu pozisyon sorumluluk alanı mutfak müdürüdür. Olup biten her şeyden sorumludur. Aktif olarak yemek pişirmez ki zaten işi o değildir.
Gastronomi, iyi yemek düşkünlüğü, iyi yemek sanatı, yemekten anlama ve yemek bilimi olarak tanımlanabilir. Özetle gastronomi içerisinde kültürel bir derinlik barındıran adeta yemeğin alfabesi olarak da adlandırılabilir.
Bu dersin amacı, öğrencilere gastronominin tarihçesinden günümüze kadar olan süreçte gastronomi ile kültür ilişkisi, mutfak sanatları açısından gastronomini önemi ve günümüz moda trendlerinden olan moleküler gastronominin önemini öğretmektir.
Gastronomi Bölümü Çalışma Alanları
Gastronomi okuyan kişilerin işi, sadece mutfakta aşçılık yapmak olarak algılanmamalıdır. Bu kişiler, yeme içme yazarlığı yapılabilir, restoran-otel yöneticiliği yapabilir, gıda firmalarında ürün geliştirme yöneticisi olabilir.
Gastronomi kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplin olarak geçer. İyi yemek düşkünlüğü, iyi yemek yapma sanatı, yemekten anlama ve yemek bilimi gibi tanımlar yapmak da mümkündür.
Hijyen kuralları gereği yüzde ve elde makyaj (göz kalemi, far, rimel, allık, fondöten, ruj, oje, tırnak parlatıcısı, parfüm, tıraş losyonu vb.) kesinlikle olmamalıdır. Tüm öğrencilerin tırnakları kısa ve temiz olmalıdır.
Öğrenciler, teorik olarak mutfak kimyası, mutfak matematiği, gıda güvenliği, hukukun temel ilkeleri, girişimcilik, gıda katkı maddeleri, menü yönetimi, yiyecek içecek hizmetleri, gastronomi tarihi, pazarlama ve işletme gibi dersleri alıyorken uygulama olarak mutfak uygulama I, mutfak uygulama II, Türk mutfağı I, Türk ...
Aşçı olmak için 2 yıllık aşçılık bölümünü okursanız ilk sınav puanıyla (TYT) tercih yaparsınız. Ancak 4 yıllık gastronomi ve mutfak bölümü okumak istiyorum derseniz de sözel puan türüyle yerleşeceğiniz için sözelde etkili olan Türkçe, edebiyat, tarih, coğrafya, felsefe gibi dersler daha çok önem kazanmaktadır.
Çin, dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden birine sahiptir. Çin mutfağında yemek, zenginlik, şans ve sağlık anlamına gelir. Bu mutfakta pirinç, hamur, sebze ve soya sosu ön plana çıkar. Ayrıca zeytinyağı yerine susam yağı kullanılır.
-EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP-
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep... Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.
2022'nin en çok tercih edilen ve sevilen mutfaklarından biri olmayı başaran Meksika mutfağı da seçkide toplam 336 lezzetiyle öne çıkarılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri