Protein ihtiyacı için kırmızı et, tavuk, balık ya da kuru baklagiller yenmelidir. Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Havuç, lahana, fasulye benzeri sebzelerde bulunan karoten meme kanseri tedavisinde olumlu etki yaratacağından mutlaka beslenme listesinde yer almalıdır.
Yeşil yapraklı sebzeler roka, brokoli ıspanak gibi.., kırmızı meyveler üzüm , karadut, böğürtlen gibi meyveleri bolca tüketmelidir. Kalorisi yüksek şekerli ve yağlı ürünlerden uzak durmalı, süt ürünleri düzenli olarak tüketilmeli, haftada 3 veya dört porsiyon balık tüketilmelidir.
Havuç, bal kabağı, Trabzon hurması, kayısı gibi turuncu meyve ve sebzeler beta karoten içeriğiyle hücreleri serbest radikallere karşı koruyan çok güçlü bir antioksidandır. Günde 10 gram keten tohumu ise meme kanserinin tekrarlama riskini azaltır.
Dr. Yavuz, "Meme kanseri olan hastalarımıza rutin olarak D vitamini düzeylerine baktırmalarını, tedavi süresinde ve sonrasında güneş ışığı ve D vitamini takviyesi yapmalarını öneriyoruz." dedi. Radyasyon Onkolojisi ve Meme Kanseri Radyoterapisi Uzmanı Prof. Dr.
İlgili 41 soru bulundu
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
Şişmanlığın azaltılması, kilo verme, zayıflama, sigara kullanılıyorsa bırakılması, alkol kullanılıyorsa bırakılması, bol sebze meyve tüketilmesi gibi yöntemlerle ortalama %30 civarında meme kanseri riskini azaltabilmek mümkün. Bunun dışında bazı ilaçlarda meme kanseri riskini önleyebiliyor.
Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, sarımsak, karalahana gibi kükürtlü sebzeler tüketilmelidir. Brokoli, karnabahar ve lahana grubunun içerisinde sülforafan, sarımsak içerisindeki allicin meme kanseri dahil birçok kanser çeşidine karşı koruyucudur.
Ancak farklı hidroksisinamik asit türleri arasında bilhassa daha çok kahve ve meyve-sebzelerde bulunan klorojenik asitlerin kanser riskini azaltmada en güçlü etkiye sahip olduğu bulundu. Bu tür besinleri yüksek miktarda tüketenlerin meme kanserine yakalanma riskinin yüzde 65 oranında azaldığı saptandı.
Meme kanserine karşı D vitamini ile önlem alın
Dolayısıyla, hücreler beslenemez ve yok olur. Bu nedenle D vitamini seviyesi yüksek olan kadınlarda meme kanserine yakalanmış bile olsalar, yaşam süreleri daha uzundur. Kansere yakalanmamış bir kadında normal D vitamini seviyesi, en az 30 ng/ml olmalıdır.
İleri evre meme kanseri kemoterapi, hormonoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilir. Cerrahi genellikle gerekmez. Tedavinin amacı yıkımları düzeltmek ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu evredeki hastaların çoğu normale yakın bir yaşam sürebilirler.
İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.
Kanser hastaları için tatlı tüketimi yasak değildir. Ancak sıklığına ve porsiyonuna dikkat edilmelidir. Özellikle iştahı azalmış; vücut ağırlığı kaybı devam eden bir hasta için sütlü tatlılar enerji açığını kapatmaya yardımcı ve hastalarda besin alımının artışı için teşvik edici olabilmektedir.
Erken tanıyla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu sayede yapılan koruyucu tedavilerle hastanın memesi alınmadan da tedavi edilebilir. Kanserin evresine göre tedaviler şekillendirilebilir. Memenin tamamen alınması, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri de yine tedavide kullanılmaktadır.
Memede iyi huylu kitleye bağlı gelişen ağrıları hafifletmek için ılık banyo, ısıtıcı pedler, buz torbaları, ağrı kesici jeller ve losyonlar tercih edilmektedir.
Zencefil, meme kanseri ve yumurtalık kanserine karşı da etkili olabilir. Ancak, daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, zencefilin yaşa bağlı beyin hasarına karşı koruma sağlayabileceğini düşündürmektedir.
CÜ İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Kanser Araştırma Laboratuvarı'nda 2 yıldır kekik üzerinde çalışan Eczacılık Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ceylan Hepokur, kekik türlerinin meme kanseri hücreleri üzerinde etkili olduğunu belirledi.
Ancak meme kanserli kadınların orta düzeyde kahve içmesinin bir sakıncası olmayacağından tedavinin yanı sıra kahve tüketimi önerilebilir.
Kadınların domates, kan portakalı ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada üç-beş kez tüketmeleri oldukça faydalı. Güçlü bir antioksidan olan likopenin erkeklerde prostat kanseri riskini azalttığı gibi, kadınlarda da meme kanseri riskini azalttığına ilişkin araştırmalar mevcut.
Antioksidan özelliği bilinen C vitamininin yetersizliğinin kanser oluşumu ile ilgili olabileceği düşünülüyor. Bu nedenle portakal, mandalina, kivi gibi meyvelerin yanı sıra maydanoz, turp, yeşil biber gibi C vitamini deposu olan sebzelerin sofralarda mutlaka bulunması gerekiyor.
Kadınlarda görülen kanser türleri içinde en yaygın olan meme kanseri olduğu için çoğu kadın meme kanseri öldürür mü endişesi yaşamaktadır. Diğer kanser türlerinde de olduğu gibi erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri meme kanserinde de hayat kurtarmaktadır.
Meme kanseri tedavisi gören bir kadının, ilk yıllarda 3-6 aylık aralıklarla, sonrasında ise en az yılda bir kez kontrol muayenesi ve gerekli incelemelerin yapılması hayati önem taşıyor. Bu kontrollerin başında hekim tarafından hastanın elle muayene edilmesi ve mamografi çektirmesi geliyor.
Meme kanseri, kitle elimize gelmeden önce saptanabilirse, kişinin hastalıktan kurtulma şansı yüzde 100'dür. Bu nedenle meme kanseri tedavi edilebilir bir hastalıktır, ancak sistematik hale gelmiş olmaması gerekir. O yüzden bir santimin altındayken tanımlanması ve tedaviye başlaması çok önemlidir" şeklinde konuştu.
Meme kanseri tedavisinde memenin tamamen alındığı ameliyatlar çok özel durumlar dışında artık günümüzde uygulanmamaktadır. Onun yerine meme koruyucu cerrahi dediğimiz memenin içindeki sadece tümörlü alanı çıkaracak şekilde yapılan tedaviler sıklıkla uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri