Anadolu'da eşek yavrusu için ölçünlü dilde de kullanılan 'sıpa' yanında, en yaygın kullanılan ad, Eski Anadolu Türkçesinde de geçen koduk, kodak “eşek yavrusu, sıpa” (TS IV / 2599) sözcüğü ve bunun değişkeleridir: kodak [koduk] 1. eşek yavrusu, sıpa (Bulgaristan Türkleri –Kc.; -Çr.; -Vn.; Kerkük) [koduk] (*Kula –Mn.)
Eşeğin yavrusuna Sıpa adı verilir.
eşeğin yavrusuna sıpa, koyunun veya koçun yavrusuna kuzu, keçinin yavrusuna oğlak, inek veya sığırın yavrusuna da buzağı denir. türkiye nin gerçeği bunlar malesef.
Arkeolojik ve genetik veriler, sığırların ilk olarak yaklaşık 10.500 yıl önce yabani yaban öküzünden (Bos primigenius) evcilleştirildiğini göstermektedir.
Doğru yanıt ise "Buzağı" olacaktı. Buzağı, ineklerin, doğumundan sütten kesilmesine kadarki yavrularına verilen addır.
İlgili 17 soru bulundu
Sığırların, doğumlarından sütten kesilme yaşına gelene kadarki yavrularına halk arasında "buzağı" adı verilir. Sütten kesilmesinin ardından bir yaşına gelene kadar olan yaşlardaki sığır yavruları ise "dana" olarak adlandırılır.
15 - 20 aylık arası erkek yavrularına ise buzağı değil tosun denir. Düve ise 15 aylık dişi inek yavrularına verilen isimdir.
Keçiler bir hamilelikte genellikle 1 ya da 2 oğlak doğururlar. Oğlaklar ilk doğdukları zaman kıllı ve gözleri açık bir şekilde doğarlar. 6 ay sonra yetişkin olarak anılırlar. 1 yaşına geldikleri zaman oğlaklar erkek veya dişi olmaları fark etmeksizin "çebiç" olarak anılırlar.
Runik harfli metinlerden bu yana dişisine iŋek, erkeğine buka, yeni doğanına buzagu, iğdiş edilmişine öküz; Moğol fütühatı döneminin ardından yazılan Arap harfli Türkçe metinlerde bir yaşına kadar olanına tana dendiğini biliyoruz.
Dişi buzağıların doğurmamış ve hamile olmayan halleri düve olarak adlandırılıyor. Buzağı doğuran düveler ve 2 yaşın üzerindeki dişi hayvanlar inek adını alıyor. 15 ay ile 2 yaş arasındaki erkek inek yavrularına tosun deniyor. 2 yaşın üstündeki tosunlara boğa deniyor.
Bu türler tamamen büyüklüğüne ve yaşına göre adlandırılmaktadır. Sığırın 2 yaşına gelmesine ve dişi olmasına inek denilmektedir. Aynı zamanda 6 aydan büyük 15 aydan küçük olan hayvanlara da dana denilmektedir. Büyükbaş hayvanların sınıfladırılmaları tamamen bulundukları yaşa bağlıdır.
buzağı ise ineğin yavrusu. erkek de olsa dişi de olsa adı buzağıdır. büyüyünce dana ya da inek diye nitelenir. manda ise ineğin bir türüdür. daha boynuzludur ve sütü daha yağlı olur. bu yüzden manda kaymağı kalitelidir. mandaya camız, camuş, kömüş de denir. manda yavrusu ise malaktır.
Tosun: 15 aylık–2 yaş arası erkek inek yavrusu. İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığır. Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığır. Öküz: Kısırlaştırılmış boğa.
kodak [koduk] 1. eşek yavrusu, sıpa (Bulgaristan Türkleri –Kc.; -Çr.; -Vn.; Kerkük) [koduk] (*Kula –Mn.) (DS XII / 4562).
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar.
Kaz, ördek, güvercin ve bazı kuş yavrularının civcivlikten sonraki durumu.
İlk doğum; “hayvan döl döktü” diyerek anlatılır. Hayvanın eşine; “hayvanın yoldaşı” denir. Yoldaş gömülür, hayvan yoldaşı yerse gelişmez. Hayvan iki tane doğurduğu zaman “çift doğurdu” denir, çift hayvan doğumu uğurlu sayılır.
6-12 aylık olanlara DANA, bir yaşını geçmiş fakat doğum yapmamış dişi sığırlara DÜVE diyoruz. İlk buzağısına gebe sığırlara GEBE DÜVE diyoruz. Gebe düve doğurup süt vermeye başlayınca da İNEK oluyor. Düve iken iyi bakılan bir dişi, yavru ve süt verimi yüksek bir inek olur.
Öküz yavrusunun ismi Buzağı olarak bilinmektedir ve öküzlerin yavrularına Buzağı ismi verilmektedir.
Dişilerine (yöresel olarak değişmekle birlikte) beniş, yavrularına ise pijamalı, moza ya da potak adı verilir. Sürü lideri en iri beniştir, sürü hareket ederken en öndedir.
Geyik yavrusuna ceylan denir. Bazı bölgelerde ceylan kelimesi yerine maral ve ahu sözcükleri de kullanılır.
Yılanın yavrusu nedir tüm detayları ile derledik. Yılan yavrusuna Carin adı verilir ve Carin denmesi doğru olur.
1- Ahır: İnek, dana, eşek gibi büyükbaş hayvanlar için yapılan üstü kapalı barınak yerleri. Bazı yörelerde üstü açık barınaklara tokat denir.
Yalama bir yandan buzağının kurumasını, diğer yandan da kan dolaşımını ve solunumunu kolaylaştırır. Eğer inek bu yalama işini yapmaz ya da yapamaz ise buzağının ağız ve burun dolaylarındaki membran ve mukoz maddeler temizlenmeli vücudu temiz ve kuru bir bezle ovularak kurutulmalıdır.
Toplumda yaygın olan bir inanış var, inekler doğum yapmadan da sürekli şarıl şarıl süt veriyorlarmış gibi düşünülüyor. Doğada böyle bir şey söz konusu değil. İnek, diğer tüm memeliler gibi sadece doğum yapınca süt verir! Süt dediğimiz salgı, memelilerin kendi yavruları için ürettikleri bir salgı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri