Bu yöntemde bebek yerine bırakıldıktan sonra kendi kendine uykuya dalması beklenir. Bu sırada eğer ağlarsa kucağa alınmaz, bir bakıma sakinleştirilmez ve bebeğin kendi kendini sakinleştirmesi beklenir.
Uyku öncesi emmesine ve rahatlamasına izin verin. Ama memede uyumasına izin vermeyin. Uyku haline geçmeden memeyi ağzından yavaşça çekin, rahatlatıcı bir tonla konuşun, sevin, öpün ki memeden zorla koparıldığını düşünmesin… Uyku rutinini (masal, ninni, sakin temas oyunları vb) mümkünse beslenme sonrası uygulayın…
Örneğin memede uyuyan bebeğe uyku eğitimi vermek için memede uyumasına izin vermeyin. Bebeğiniz emerken uyumaya başlarsa onu sevip okşayarak ve onunla sakin bir şekilde konuşarak memeyi ağzından yavaşça çekin.
Bebeğin memede uyuması ve sakinleşmek için meme araması çok normal, sağlıklı ve gelişimsel olarak bebeğin yaşına uygun davranış biçimidir.
Burada ki tek ince nokta, memede uykunun biraz daha anne-bebek bağından geçtiğinin düşünülmesi. Ancak beslenme – uyku ve anne\bebek bağının birbirinden farklı olduğunu kabul etmemiz gerek. Bebek için anne göğsü elbette bebeğin zaman zaman , gerektiğinde sakinleştiği, durulduğu yer olarak kullanılmalı.
İlgili 35 soru bulundu
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Eğer bebeğiniz memeyi emerken uyuya kalıyorsa endişe etmeyin. Karnı doyan ve mutlu olup sakinleşen bebeğin anne memesinde uyuması kadar normal bir şey yoktur. Yeterli kilo alımı ve büyümesi varsa endişe etmeyin. Ama yeterli kilo alamıyorsa tek memeyi emerken uykuya kalıyor ve emmeyi azaltıyorsa diğer memeye geçirin.
Genel olarak bebekler emme başladıktan kısa süre sonra sütün akışı refleks olarak hızlanır. Bu süreçte bazı bebekler emme, yutma ve nefes almayı koordine bir şekilde düzenli yapamayabilir. Çünkü sütünüzün akışı biraz hızlı olabilir. Bu da emerken huzursuz olmasına ve memeyi bırakmasına neden olur.
Eğer bebeğin tam boşaltmadan diğer memeye geçersen, hep karbonhidrattan zengin ön sütü almasını sağlarsın. Yağdan zengin son süt alınmadığında; tokluk hissi uzun sürmez, bebeğinin kan şekerinde dalgalanmalar meydana gelir. Bu duruma bağlı olarak acıkma hissi artar, sürekli emmek ister.
Memeyi reddin nedenleri ise; hastalık, ağrı, büyüme atakları, anneye doğumda verilen sakinleştirici ilaçların etkisi, emzirme tekniğinde sorunlar, bebeği üzen değişiklikler ve yalancı ret olabilir. Bebekler hastayken memeyi alır ama güçsüz emer.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir.
Eğer 6. ayını dolduran bebeğiniz gece emmek için uyanmıyorsa uyandırmanıza gerek yok. Ancak uyanıyorsa beslemeye devam edebilirsiniz ancak emzirmek için uyandırmamalısınız. Gece beslenmesini birden değil yavaş yavaş kesmelisiniz. Gece beslenmek için uyanmasın diye gündüz çok fazla beslemekten kaçınmalısınız.
Bebeğinizi Emzirme Pozisyonuna Getirin
#Bebekler emme refleksleri ile dünyaya gelir, dolayısıyla kucağınıza alıp bebek emzirme pozisyonuna geçirdiğiniz bebeğiniz, açlık hissi ile bunu algılar ve meme ucu ağzına değdiğinde refleks olarak beslenmeye başlar. Bu sayede uykusu hafifler ve doğal bir şekilde uyanmaya başlar.
Uzmanlar ise en az 2 yıl bebeğin anne sütüne devam etmesini öneriyor. Bebeğin sağlıklı gelişimi için en az 2 yıl anne sütüne devam etmesi büyük önem taşıyor. Bebeğin ilk 6 ay yalnızca anne sütü sonrasındaki dönemde ise anne sütü ile birlikte ek gıdaya geçilmesi önerilmektedir.
Süre azaltarak : Her 2-3 günde bir emzirme sürenizi gece her emzirmenizde 2 dakika kısaltarak ve 4 dakika altına düştüğünüzde artık emzirmeyi bırakarak, Miktar azaltarak : Eğer biberonla besliyorsanız her 2-3 günde gece her bir beslenmede verdiğiniz miktarı 30cc azaltarak ve 60 cc altına düşünce beslenmeyi bırakarak.
Bebek, Emzirme Sırasında Sadece Meme Ucunu Kavramasın
Bebeğin iyi emmesi için ağzıyla yalnız meme ucunu değil, etrafındaki kahverengi alanı da kavraması gerekir. Bebek emmeye yaklaştırılırken, ağız mümkün olduğunca açık olmalı ve çene memeye dayanmalıdır.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Bebekler ekseriyetle açlık hisleri tatmin edildiğinde memeyi emmeyi bırakır. Bırakmayan bazı bebekler de uykuya dalana kadar araklıklarla emmeye devam eder. Bebeklerin vücudunun emmeye başladıklarındaki gergin hali, karınlarının doymaya başlamasıyla rahatlamaya başlar.
Bebeğinizi gözlemlediğinizde daha çok acıktığında parmaklarını emdiklerini görebilirsiniz. Eğer karnı doyduğunda, emmeyi bırakıyorsa sebep tamamen budur.
Bebeklerin belirli dönemlerde meme reddi olabilir. Bu sıkça karşılaşılabilen bir sorundur. Bebeğin memeyi hiç istemiyor olması, emerken kafasını çevirmesi, çok kısa süre emip bırakması ve hiç memeye gelmek istememesi meme reddi olarak tanımlanabilir.
Yenidoğan bebek, genellikle doyduğu zaman meme ucuyla oynamaya ve kendini oyalamaya başlar. Doyan bebek, kendini anne memesinden geriye doğru atma eğiliminde olur ve emmeye devam etmek istemez. Emzirme sonrası karnı doyan bebek, gevşeyerek rahatlar; önceki huysuzluğundan kurtulur ve huzurlu olur.
Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır.
Göğüslerim çok yumuşak, bu sütümün olmadığı anlamına mı geliyor? Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Bebeğinizin doyup doymadığını anlamanın işaretlerinden biri de çişli bez sayısının takibidir. Günde 5-6 çişli bez, bebeğinizin anne sütüyle beslenmesinin yeterli olduğuna işaret edebilir. Bebeğinizden emerken yutkunma sesi geliyorsa ve emzirme sırasında göğsünüz hafif sızlıyorsa, bebeğiniz anne sütünü çekiyor demektir.
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri