Hücre Zarı: Bütün bitki ve hayvan hücrelerinde bulunan canlı, saydam, esnek ve seçici geçirgen bir zardır. Seçici geçirgenlik, hücre zarının bazı maddeleri hücre alıp bazılarını almamasıdır.
Merhaba, > Hücre zarı canlıdır,seçici geçirgendir ve saydamdır.
Cevap: Hücre zarı canlı hücre duvarı ise cansız dır.
Cansızdır. Hücreyi dış etkenlerden korur.
Hücre zarı çift katlı lipid tabakası, üzerinde elektriksel yük depolama özelliği olan bir yapıdır. Bu özelliğinden dolayı hücre zarının iç yüzünde negatif, dış yüzeyinde ise pozitif iyonlar toplanır.
İlgili 32 soru bulundu
Hücre zarının temel işlevi hücre bütünlüğünün korunmasıdır. Hücre zarları, iç ortam özelliklerinin sabit kalmasını ve dış ortamdan etkilenmemesini sağlar.
Bu nedenle cansızdır. Bir hücre zarı kabaca iki tabaka fosfolipid ve aralarında bulunan kolesterol ve karbonhidratlardan oluşur. Yani hücre zarının yapısında bulunan maddeler aslında bir moleküller ve atomlardır.
Tırnak, saç ve nasırlaşmış deri hücreleri dışındaki hücreler canlıdır. Hücre yaşam döngüsünün son evresine geldiğinde apoptosis denilen planlı hücre ölümü devresine girer. Ölen hücreler de dışardaysa dökülür içerdeyse parçalanır.
Cevap: Evet çekirdek canlı bir yapıdadır. Bu sayede hücreyi yöneten önemli bir parça hâline gelmiştir. Çekirdekler hücreyi yönetir aynı insan vücudundaki beyin gibidir.
Prokaryot canlılar organel içermezler. Bu yüzden öğretmen adayının yanlış ve eksik bilgiye sahip oldukları görülmüştür. “Prokaryot hücre çekirdeksiz, zarlı organeli olmayan, hücre zarına da sahip olmayan, ribozama sahip hücrelerdir” (P36; P56).
İki kattan oluşan fosfolipidler zarın iç tarafında, protein tabakası ise zarın dış tarafında bulunur.
Her hücre, kendisini dış ortamdan ayıran bir plazma zarı (hücre zarı, plazmalemma) ile kaplıdır. Hücrenin içinde sitoplazma denen yoğun bir sıvı bulunur. Sitoplazmanın ortasında çekirdek yer alır.
Hücre zarı ya da hücre membranı, hücrenin dış kısmında bulunan, molekülleri özelliklerine göre hücre içine alan veya dışarı bırakan seçici geçirgen katmandır. Hücre zarı dinamik ve esnek bir yapıya sahiptir.
Hücre zarı temel olarak çift katlı fosfolipitlerden ve gömülü proteinler, karbonhidratlar, glikolipitler, glikoproteinler ve hayvan hücrelerinde kolesterolden oluşur. Hayvan hücrelerinin zarındaki kolesterol miktarı, zarın akışkanlık seviyesini belirler ve hücrenin bulunduğu çevrenin sıcaklığına göre değişir.
Virüsler canlı değildir. Çünkü hücre yapıları yoktur ve besini enerjiye dönüştüremezler. Ancak virüsler tam olarak cansız da kabul edilemez. Çünkü genetik materyale sahiptirler ve mutasyon geçirebilirler.
Yumurta, bir dişinin vücudunda oluşan, yumurtlama ve döllenmeden sonra aynı türden bir canlı oluşturan hücredir.
=> Evet canlı.
Bitkilerin çoğu çok hücreli canlılardır.
Vücudumuzdaki tüm diğer kıllarda olduğu gibi saçımızın gövdesi ölü hücrelerden, köküyse canlı hücrelerden oluşur. Kısaca, saç tellerimiz canlı değilken saç köklerimiz canlıdır.
3- Cansız varlıklar (kalem, ekmek, kağıt, dağ, ateş, yıldız, toprak)'dan oluşmaktadır.
Hava kütleleri olarak tanımlanan bulutlar, canlı varlıklar değillerdir. Çünkü, yapılarında yaşamsal hiçbir fonksiyon yoktur. Nefes alma, beslenme, sindirme, boşaltma, üreme ve çoğalma gibi faaliyetlerin hiçbirine bulutlarda rastlamak mümkün değildir. Bu yüzden cansız varlıklardır.
Kendi içinde çok fazla özelliği olan hücrelerin en dikkat çeken bölümü ise, hücre zarıdır. Hücre zarı hakkında bilinenler olduğu kadar çok sayıda bilinmeyenler de bulunuyor. Hücre zarının görevleri nelerdir sizler için derledik. Hücre kendi içinde dıştan içe doğru hücre zarı, çekirdek ve stoplazmadan meydana gelir.
Ökaryot ve prokaryot hücrelerin hepsi, çift katmanlı yağ tabakasından oluşmuş ve hücrenin içindekileri, onu çevreleyen ortamdan ayıran bir hücre zarına sahiptir.
Hücre zarının yapısı ile ilgili çeşitli modeller öne sürülmüş olsa da günümüzde Akıcı Mozaik Zar Modeli kabul görmektedir. Bu modele göre zarın akıcı kısmı fosfolipitlerin oluşturduğu çift katlı tabakadır. Bu tabaka esnektir ve fosfolipit molekülleri yer değiştirerek tabaka içinde hareket edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri