Hamilelik. Hamilelik sırasında göğüsler büyüyebilir ve bu da damarların daha belirgin görünmesine neden olur. Göğüsler ayrıca emzirme sırasında şişebilir ve tıkanabilir. Şişliğin veya ödemin yaygın bir belirtisi, görünür damarlardır.
Göğüslerde bir yaralanma, şişmiş veya görünür damarlara benzeyen morluklara neden olabilir. Emzirirken, emme kan damarlarına zarar verebilir ve meme uçlarını morarıp etrafında şişmiş, damarlı noktalar görülebilir. Bu morluklar anne ve bebek emzirmeye alıştıkça zamanla geçer.
GEBELİKTE 3. AY
Sizdeki Değişiklikler : – Göğüslerde dolgunluk, hassasiyet, göğüs ucunda koyulaşma görülür ve mavi damarlar görünür hale gelir. – Rahminizi küçük bir yumru gibi pubik kemiğin üzerinde hissedebilirsiniz, yumuşak , dolgun ve daha büyüktür.
Hamilelikte Memede Renk Değişimi Ne Zaman Olur? Özellikle gebeliğin ilk aylarında meme yüzeyindeki damarlar belirginleşir ve renkleri daha koyu bir hale gelir. Meme ucunun çevresindeki kahverengi alanın koyulaşması da yine ilk aylarda gerçekleşir.
Hamilelik belirtileri, gebeliğin ilk üç ayının başındaki 1-2 hafta içerisinde başlayabilir. Gebeliğin 4-6'ncı haftaları arasında, memede değişiklikler başlar ve meme boyutlarında artış olabilir. İlerleyen dönemde meme ucunda (areolada) koyulaşma, renk değişikliği gözlenebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Hamileliğin erken döneminde başlayan hormonal değişiklikler göğüsleri daha hassas, şiş, dolgun ve ağrılı hale getirir. Meme ucu çevresi ve meme ucu koyulaşır, meme üzerindeki damarlar belirginleşir. Vücut bu hormonal değişikliklere uyum sağlamaya başladığı için yaşanan hassasiyet bir süre sonra azalacaktır.
Vücutta en çok ayaklarda rastlanmakla birlikte toplardamar ve kılcal damarların genişlemesiyle meydana gelmektedir. Bacaklara binen vücut ağırlığı basınca maruz kalmaktadır ve bu sebeple ortaya mavi veya mor renkli damar görüntüsü ortaya çıkmaktadır.
Yaşlandıkça cildiniz incelir ve elastikiyetini kaybederek damarlarınızı daha görünür hale getirir. Ayrıca yaşlandıkça damarlarınızdaki kapakçıklar zayıflar. Bu, kanın damarlarınızda daha uzun süre birikmesine neden olabilir. Bu damarları büyütür.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk haftasında belirti göstermezken, bazısı ise semptomlar yaşayabilir. Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir.
Kılcal damarlar, derinin üst tabakasında bulunan en küçük kan damarlarıdır. Genellikle kırmızı veya mor renkte görünen ince çizgiler veya noktalar şeklinde kendini gösterirler. Kılcal damar çatlaması genellikle zararsızdır ve ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Duktal ektazi süt kanalının genişlemesi ve sertleşmesidir. Süt kanallarında genişleme daha çok 40 ve 50 yaş grubundaki kadınlarda görülür. Hastanın yakınması, yeşil-siyah renkli, koyu kıvamlı yapışkan bir sıvının meme başından gelmesidir. Meme başı ve hemen yakın çevresindeki dokular, kızarık ve ağrılı olabilir.
Cilt alt tonunu belirlemede kullanılan en basit yöntem, damar kontrolü. Gün ışığında bileğinizdeki damarlarınızı kontrol ediyorsunuz; damarlarınız mavi görünüyorsa soğuk, yeşil görünüyorsa sıcak alt tona sahip olduğunuz anlamına geliyor. Hem yeşil, hem maviyse de nötr alt tonu demektir.
Memelerde toplardamar genişlemesi hastalık nedeni olmasa da kötü görüntü olarak kişiyi mutsuz edebilir. Özellikle kadınlarda göğüs büyütme ameliyatları sonrasında ya da yapısal ve ya hormonal etkiler sonucunda meme ve çevresindeki normal toplar damarlar koyu yeşil renkte görünür hale gelebilirler.
Yaşlılığa bağlı olarak cildin incelmesi ve yağ dokusunun azalması ellerdeki damarların daha belirgin hale gelmesine neden olmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile ellerdeki genişleyen damarlar cildin incelmesi ile daha belirgin bir hale gelebilir.
Yaş ilerledikçe, cilt ve doku elastikiyeti doğal olarak azalır. Bu durum memede yumuşamaya yol açabilir. Hamilelik ve emzirme sırasında meme dokusu genişler ve sıkılık kaybı yaşanabilir. Emzirme sonrası dönemde meme dokusu daha yumuşak hale gelebilir.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Embriyonun rahme tutunması herhangi bir belirtiyle anlaşılamamaktadır. Ancak embriyonun rahme tutunması sürecinde lekelenme tarzında kanamalar olabilmektedir. Bu lekelenme tarzındaki kanamalara “tutunma kanaması” denilmektedir.
Alt karın bölgesinde hafif kramp benzeri ağrılar, Yerleşme Kanamasının Süresi: Bu süre kadından kadına değişebilir. Genellikle 1 ila 3 gün arasında süren bir yerleşme kanaması meydana gelir, ancak bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Kanama genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa sürer.
Spermin bir yumurtayı döllemesi ile embriyo oluşur. Bu embriyo fallop tüpünden rahme doğru ilerler ve daha sonra organların gelişeceği bir dizi hücre meydana getirir. Bu hücreler rahme eriştiğinde rahim iç duvarına tutunmaya çalışırlar. İşte rahimdeki bu bağlanmaya implantasyon adı verilir.
Hamilelikte İdrar Rengi
Gebelik süresince idrar renginde değişimler görülmesi normaldir. Gebelikte idrar rengi genellikle açık tonlardadır. Su tüketimini artıran gebelerde idrar rengi açılır ve sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedilir. Vücudun susuz kaldığı zamanlarda idrar rengi koyulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri