Emzirme döneminde kadınların eline gelen meme sertlikleri çoğunlukla sütün yeterli boşalmamasına bağlıdır. Bu durumda bebeğin düzenli emzirilmesi, o bölgenin süt pompası ile ek olarak boşaltılması yeterli olur.
Daha fazla dinlenmeye çalışın. Sorunlu bölgeye ıslak ya da kuru sıcak uygulama yapın (ör. sıcak su torbası, sıcak kompres ya da duş almak gibi) Emzirmeden önce ve emzirdikten sonra ağrılı bölgeye göğüs duvarından meme ucuna doğru masaj yapın. Dar kıyafetler giymekten kaçının.
Ilık bir banyo kanalları rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Sıcak – soğuk kompres terapisi yapmak, göğüs kanallarını açarak rahatlatabilir. Sıvı tüketimini arttırmak da sütün kanallardan kolayca çıkmasına yardım eder. Bebeği daha sık emzirmek ya da göğüs pompası ile süt sağmak ve göğüsteki sertliği almak önemlidir.
Emziren Annelerde Memede Enfeksiyon
Doktor muayenesi (genel cerrahi uzmanı veya meme cerrahı) sonrası mastit için önerilen tedavi ile bu şişlik, sertlik veya kitle ortadan kaybolur. Bu nedenle emziren annelerde memede oluşan şikayetler önemsenmeli ve doktora başvurulmalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Memede görülen kistlerin büyük bir bölümünde tedavi ihtiyacı yoktur. Memede kist basit ise takip yeterlidir. Komplike ve yoğun kistler için altı ay aralıklarla ultrason ile takip yapılması gerekmektedir.
Aslında iyi huylu bir tümör çeşididir. Genellikle 20 'li yaşlarda oluşmaya başlar, bu yaşlarda büyüyebilir, ileri yaşlarda oluşması yada büyümesi genellikle beklenmez. Sert bir dokudur, mamografide beyaz yapı olarak görülür. İyi huylu oluşumlardır.
Sabah ve akşam emzirmeleri daha sonra kesilmeli. Son olarak akşam yatarken ve gece yarısı emzirmeleri sonlandırılamalıdır. Öğün sayısının azaltılmasının yanısıra, bebeğin memede kaldığı süre aşamalı olarak kısaltılmaya çalışılabilir.
Söz konusu bir enfeksiyon olduğundan doktor müdahalesi şarttır. Özellikle de memedeki sütün boşaltılmasına rağmen hala süren mastit vakalarında medikal tedavi gerekir. Eğer hasta tedavi olmaz ve kendiliğinden geçeceğini düşünürse sonucunda memesinde apse gelişir.
Tıkalı Süt Kanalları: Süt kanalının tıkanması ile birlikte süt birikimi gerçekleşir; bu da meme enfeksiyonuna sebep olabilir.
Meme enfeksiyonunun apseye neden olduğu durumlarda cerrahi işlem ile müdahale edilebilir. Lokal anestezik enjeksiyondan sonra doktor, bir iğne ve şırınga ile aspire ederek veya küçük bir kesi kullanarak apse boşaltılabilir. Nadir de olsa apsenin derin olması halinde ameliyathane de drenaj yapılabilir.
Memede Ağrı ve Şişkinlik Neden Olur? Hormonal düzensizlik, memenin fibrokistik hastalıkları, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri, mondor hastalığı, travma, ilaç yan etkileri, memenin kitlesel lezyonları, emzirme ile ilişkili problemler memede ağrıya neden olabilir.
Mastite birkaç faktör neden olabilir. Göğüste kalan süt, tıkalı süt kanalları, bakteriler bu nedenlerin başında gelir. Bebeğin ağzındaki bir bakteri meme ucundaki çatlaktan süt kanalına girdiğinde memede iltihap yani mastit oluşabilir. Bir süt kanalı tıkanırsa, göğüste süt birikimi gerçekleşir.
Memede kitle, normal meme dokusundan genellikle kenarları ayrılabilen “solid” yani katı, sert, elastik vb. kıvamda içinde doku içeren yapıların, sertliklerin tümüne verilen genel isimdir. Meme kitleleri iyi huylu veya kötü huylu (kanser) olabilirler.
Bir merdane veya kavanoz yardımıyla lahana yapraklarını ezin ki içindeki kükürt enzimi açığa çıksın. Sonrasında yaprakları memenize kapatın. Bu şekilde bir sonraki emzirmeye kadar kalabilirsiniz. Lahana hem memenizi iyileştirecek hem de soğuk uygulama yapmış olacak.
Staphylococcus aureus ve Escherichia coli de dahil olmak üzere sığır mastitisinde en yaygın enfeksiyöz etkenlere karşı sağmal dönem mastitislerin meme içi tedavisinde kullanılan geniş spektrumlu ilaçtır.
Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekiyor. Zamanında müdahale edilemeyen vakalarda ciddi septik tablolar oluşabiliyor. Emziren anneler penisilinler, alerji varsa sefalosporin, klaritromisin, eritromisin benzeri antibiyotikler kullanabiliyor.
Mastit tedavi edilmezse apse gelişebilir. Apse, meme dokusu iltihabının önemli komplikasyonlarından biridir. Meme dokusu içinde kitle şeklinde görülür. Doğum sonrası oluşan mastitin apseye dönüşmesinin engellenmesi, gereksiz yere geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılmasını da engeller.
Meme uçlarını uyarmamaya dikkat ederek memelerinize soğuk kompleks veya masaj yapabilirsiniz. Kullandığınız sütyeni biraz daha bol tercih ederseniz memelerinizin sıkışmasını engelleyebilirsiniz. Böylece sütten keserken memede rahatsızlık hissetmezsiniz.
Sarı Sabır Taşı 50 gram Sabır taşını kullanmadan önce hafif bir şekilde ıslatıp nemlendirdikten sonra meme uçlarına sürmek gerekir. Kullandıktan sonra da meme uçlarının yıkanması tavsiye edilir.
Eğer siz de bebeğinizde bu değişimleri gözlemliyorsanız sütünüz azalıyor ya da kesilmek üzere olabilir. Eğer sütün kesilmesini istemiyorsanız bol su içmek, stresten uzak kalmak, göğüslere sıcak soğuk kompres yapmak süreci iyileştirebilir. Lansinoh 3'ü Bir Arada Göğüs Terapisi ürünü bu konuda size destek olabilir.
EYVAH MEMEMDE KİTLE VAR !!!
Sertlik adet gördükten sonra değişebilir hatta kaybolabilir. Bu nedenle memelerinde sertlik hisseden 40 yaşın altındaki kadınların olayın üzerinden bir adet kanaması geçinceye kadar bekleyip, adet bittikten 4-5 gün sonra doktora başvurmaları teşhis yönünden daha pratik bir yoldur.
Mastit kaç günde geçer? Uygun bir tedavi uygulanması koşuluyla mastit 7- 14 gün içerisinde düzelir. Emzirmeye bağlı olan mastitde, memenin sürekli boşaltılması, temiz tutulması yanında, antibiyotik tedavisinin 14 güne kadar uzatılması, tekrarlayan meme iltihaplarının ve meme apsesinin oluşmasını önlemede önemlidir.
Mastit; memede kızarıklığa, şişliğe, ağrıya neden olan inflamasyon (iltihaplanma) varlığıdır. Bu iltihaplanmaya enfeksiyon da eşlik edebilir. En sık emziren kadınlarda görülmekle birlikte emzirmeyen kadınlarda ve erkeklerde de görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri