Emzirmeden veya pompalamadan önce (ve direk tuzlu su uygulamasının ardından) süt kabarcığının üzerine çok sıcak bir nemli kompres yapın. Kendinizi yakmamaya dikkat edin. Nemli kompres yerine zeytinyağına batırılmış bir pamuk topu da deriyi yumuşatmak için kullanılabilir.
Tıkalı bir meme ucu kabarcığı veya süt incisi, bir süt kanalının veya meme ucu gözeneklerinin sonunda meme ucunda oluşan küçük beyaz veya sarı bir noktadır. Süt incisi ve kabarcıkları bir çok emziren anne yaşar. Bazıları kendiliğinden geçer, bazılarında ise uzun süre ve bebek emerken anne acı ile emzirir.
Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Su torbası yardımıyla kompres yapabileceğiniz gibi, ılık bir duş almak da ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. 24 saat boyunca yeterli süt boşaltımı sağlanmasına rağmen; semptomlarda düzelme gerçekleşmezse ve meme ucunda belirgin bir çatlak varsa antibiyotik tedavisi başlanır.
İlgili 28 soru bulundu
Bu sürecin 2-3 hafta sürebileceğini hesaplamalısınız. Ani kesilme bebek için ve dolayısı ile anne için de travmatik olabiliyor. Emzirmeyi sonlandırırken süt kanallarında tıkanıklık veya mastit denilen iltihabi durum görülebilir.
Mastit genelde kendiliğinden geçmez. Hastaların büyük oranda medikal tedaviye ihtiyaçları olur. Süreç olumsuz ilerleyip apseleşmeler olduğunda cerrahi tedavi de uygulanır.
Sıcak bir duş sayesinde büyük bir rahatlık sağlanabilir, göğüs bölgesine uygun masajlar uygulanabilir. Böylelikle süt kanallarındaki tıkanıklıklar yavaşça gevşeyerek açılır.
Emzirmeden veya pompalamadan önce (ve direk tuzlu su uygulamasının ardından) süt kabarcığının üzerine çok sıcak bir nemli kompres yapın. Kendinizi yakmamaya dikkat edin. Nemli kompres yerine zeytinyağına batırılmış bir pamuk topu da deriyi yumuşatmak için kullanılabilir.
Eğer göğüslerinizden birinde yer alan süt kanalı tıkanırsa göğsünüzü ağrılı ve sıcak hissedebilir, aynı zamanda da üzerinde kızarıklıklar görebilirsiniz. Aynı zamanda süt kanalının tıkandığı bölgelerde bir miktar bir sertlik de oluşabilir. Bu süreçte kendinizi hasta ya da grip olmuş gibi ateşli hissedebilirsiniz.
Bu dönemde şişkinliği önlemek için memeye soğuk kompres uygulamanız faydalı olur. Emzirmeden 20 dakika önce ılık komprese geçmek gerekir. Bunun için ılık su dolu bir kap veya sıcak şu şişeleri kullanalabilirsiniz.
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır. Bebek bir memeden emerken, diğer memeden süt damlayabilir. Bebek emmeye başladığında, ilk önce meme başının hemen arkasında bulunan süt havuzundaki birikmiş sütü alır.
Apse boşaltıldıktan sonra emzirme işlemine devam edilebilir. Emzirmek enfeksiyonun gerilemesine yardımcı olabilir. Memede süt birikmesi memedeki iltihabı alevlendirebilir ve apse artırabilir. Bu nedenle emzirme olmuyorsa mutlaka elle veya pompa ile sütün boşaltılması gerekir.
Fibrokistik değişiklikler en önemli ağrı nedenleri arasındadır. Hücrelerdeki yağ asidi oranında dengesizlik olması memede ağrı yapabilir. Tiroit bezi hastalıkları, şeker hastalığı, hipofiz bezi tümörü neden olabilir. Memelerin iri olması hem memede hem de sırt ve boyunda ağrılara yol açabilir.
-Yeterli süt boşaltabilmek için, parmaklar memenin kahverengi kısmının etrafında hareket ettirilmelidir. Bu şekilde memede hazır bulunan süt kolayca boşaltılır. -Meme çok hassas bir doku olduğu için sıvama şeklinde hareketlerden ve sert el hareketlerinden çekinilmelidir.
Emziren annelerin neredeyse tamamına yakın bir çoğunun yaşadığı en büyük meme problemlerinden birisi de emzirdikten sonra göğüste oluşan ağrıdır. Bu ağrının neden ortaya çıktığı ise çok açıktır. Her iki memenin yeterince boşaltılmamasıyla biriken süt sonucu annenin göğsünde şişkinlik ve ağrı oluşabilir.
Zaman zaman sütün toplandığı kanallardan birinin veya bir kaçının tıkanması dolayısıyla memede süt birikmesi oluşabilir. Bu durumun nedenleri fazla süt üretimi olması, emzirmeye başlamanın gecikmesi, bebeğin memeye kötü yerleşmesi, sütün seyrek boşaltılması, emzirme süresinin kısa tutulması olabilir.
Mastit tedavisi aksatıldığında veya uygun tedavi uygulanmadığında memede püy birikimi olur. Memede apse meydana gelir. Oluşan absenin genellikle cerrahi olarak boşaltılması gerekir.
Memede iltihap (Laktasyonel mastit)
Böyle durumlarda emzirmeye devam etmek veya sütün pompa yardımıyla boşaltılması apse oluşumunu azaltıyor. Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekiyor.
Memendeki sorunlu bölgeye sıcak su torbası koy, sıcak kompres yap. “Mastite ne iyi gelir?” sorusunun cevabı için sıcak kompres, ilk sayacaklarımızın arasında. Bebeğini emzirmeden önce ve emzirdikten sonra meme ucundan göğüs duvarına masaj yap ki süt kanalların açılsın. Daha fazla dinlenmeye özen göster.
Mastit, emziren annelerde %3-20 oranında görülür. En sıklıkla da doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde ortaya çıkar. Laktasyon süresince herhangi bir zamanda görülebilse de 3 aydan sonra görülme oranı azalmaya başlar.
Modern çağın vazgeçilmez bir eşlikçisine dönüşen stres, mastitte de önemli bir risk faktörüdür. Stresin yanı sıra; Daha önce mastit geçirmiş olmak. Yetersiz beslenmek.
Mastite bakteriler yol açtığından antibiotik tedavisi gereklidir. Tedavi süresi 10-14 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri