Ortalama 8–13 yaşlar arasında başlaması olağandır.
Kızlarda ergenlik sıklıkla meme tomurcuklanması ile başlar. Tomurcuklanma tek taraflı olabildiği gibi iki taraflı da başlayabilir. Bazen gözle rahat gözlenmeyebilir ve ele meme dokusuna dokunulduğunda bir şişkinlik hissedilir.
Jinekomasti, erkeklerde veya erkek çocuklarda meme dokusunun aşırı gelişmesi veya büyümesi durumudur. Göğüsler büyümeye başlar ve bir göğüs diğerinden daha büyük hale gelebilir. Jinekomasti, genellikle ergenlik çağındaki bir çocuk hormonal değişiklikler yaşarken ortaya çıkar.
Her adet döneminde meme dokusu bir miktar daha gelişir ve bu gelişim 30 lu yaşlara kadar devam eder. Memenin gelişimi sırasında ortaya çıkan bazı sorunlar nedeni ile meme gelişimi hiç olmayabiliri, eksik olabilir, asimetrik olabilir, fazla olabilir. Bu gelişim sorunları memenin yapısal gelişim hastalıklarıdır.
Bu süreç ortalama 3,5 yıl sürmektedir (2, 4, 11). Türk erkek çocuklarında ortalama puberte başlama yaşı 11,6±1,2 yıl, pubik kıllanma yaşı 12,3±0,9 yıl, aksiller kıllanma yaşı 13,1±1,0 yıl olarak saptanırken, puberte süresi 4,9±0,6 yıl olarak saptanmıştır (14).
İlgili 31 soru bulundu
Bacaklar, bilekten yukarıya doğru nazikçe tıraş edilmelidir Koltuk altları, aşağı, yana ve yukarı olmak üzere gereken her yönde tıraş edilmelidir. Bikini Bölgesi, önce tüylerin uzama yönüne doğru tıraş edin; ardından daha yakın bir tıraş için tekrar tıraş kremi sürüp ters yöne gidebilirsiniz.
Bu dönemin en önemli özelliklerinden biri de üreme kapasitesinin kazanılmasıdır. Pübertenin başlangıç işaretleri doğal olarak kızlarda ve erkeklerde farklıdır. Kızlarda püberte başlangıcının ilk bulgusu büyüme atağının ortaya çıkmasıdır.
Memelerin gelişmesi (telarş) başlarken, menarş, bundan yaklaşık iki yıl sonradır. Son yıllarda genç kızlarda telarş yaşında daha erken yaşlara kayma olduğu bildirilmektedir. Meme gelişinin başlaması ortalama 9–8 yaşındadır. Ortalama 8–13 yaşlar arasında başlaması olağandır.
Adet'e birkaç gün kala (Beklenen adetten 10 ile 7 gün öncesine) adetin 8. gününe göre meme dokusu yüzde 50 daha büyür. Meme hassaslaşır, ellendiğinde acıma ya da ağrı hissi duyulabilir.
Süt ürünleri ve soya daha büyük göğüsler için etkilidir. Bir gün soya sütü, diğer gün soya peyniri kullanın. Tavuk bageti tüketilmesi meme büyümesini artırır. Keten tohumu, akdarı ve arpa meme büyümesini; ayçiçeği, kabak ve anason tohumları memelerdeki gelişmeyi uyarır.
Ancak genellikle her iki meme de birlikte büyümeye başlar. Meme tomurcuklanması ile birlikte, memelerde ağrı da olabilir. Ergenlik süresi boyunca memeler büyümeye devam eder. Meme ucu ve meme başı da (kırmızı-kahverengi alan) büyür.
Ancak ilk regl döneminin 10-14 yaşları arasında başlaması normal kabul edilir. Sosyo-ekonomik durum, beslenme düzeni, genetik faktörler ve hormon düzeyleri gibi birçok etmen, genç kızların regl olma yaşında belirleyicidir.
Tomurcuklanarak üreyen canlı ana canlıya bağlı kalarak koloni oluşturur ya da ana canlıdan ayrılarak tek başına yaşayabilir. Hidra, deniz anası ve sünger gibi canlılar bu şekilde çoğalır. Bu üreme şekli bira mayasında da görülür.
Geç Ergenlik (17-19 yaş)
Bu dönem, büyümenin ve değişmenin yavaşladığı yıllardır. Dürtülerini bekletebilmeyi, ya da sosyal ve kültürel beklentilere uygun yöntemlerle eyleme dönüştürebilmeyi öğrenir. Karşı cins akranlarla cinsel deneyimler başlar. Bilişsel gelişime bağlı olarak soyut kavramlar daha iyi anlaşılır.
Her memede 15-20 adet lob denilen bölüm vardır. Biçim olarak her bir lob bir üzüm salkımına benzetilebilir. Lob, lobül ve süt kesecikleri ince süt kanalları ile birbirine bağlanmaktadır. Bu kanallar meme başına doğru birleşerek gelirler ve memenin tam ortasında areola denilen koyu renkli bölgede meme başına açılırlar.
Göğüslerinin ilk çıkmaya başladığı andan itibaren ortalama olarak 5 yıl içinde büyümeleri tamamlanır. Yine de bazı kızların göğüsleri sanki bir gecede çıkmış gibi olsa da bazılarında bu gelişme daha uzun sürebilir. Göğüslerin 20 yaşlarındayken bile hala gelişmeye devam edebilir!
Meme dokusu, yağ hücreleri, kanallar ve lobüllerden (süt bezleri) oluştuğu için en yaygın meme büyümesi nedeni aşırı kilo almadır. Kilo alıp verilse bile büyümesi kalıcılaşabilir.
Göğüs ucunu önce sağa ve sola ardından yukarıya aşağıya doğru hafifçe masaj yaparak göğüs ucunu dışarı çıkarabilir, Pompa kullanarak göğüs ucunu dışarıya çıkarabilirsiniz.
Memeyi büyüten hormonlar olarak genel tek bir hormon bulunmasa da vücutta salgılanan ve büyümeyi etkileyen hormonlar sonucu büyüyüp gelişen göğüsler, bu hormonal faaliyetlerin yetersiz olması sebebiyle istenilen ölçülerden küçük kalabilmektedir.
Meme gelişimi anne karnında başlar. Doğumda meme başı ve areola (meme başının çevresinde daha koyu renkli dairesel alan) arkasında yaklaşık 10-12 tane primitif süt kanalları ve süt salgı bezleri mevcuttur. Ergenlikle birlikte salgılanan hormonların etkisiyle süt bezleri ve süt kanalları gelişmeye başlar.
Göğüs ucunu önce sağa ve sola ardından yukarıya aşağıya masaj yaparak hafifçe dışarı çıkarabilirsiniz. Pompa kullanımı da göğüs ucunun dışarıya çıkmasında etkili olabilir. Eğer meme ucu dışarıya çıkmıyorsa, bebeği memeye silikon meme ucu kullanarak emzirmek önerilir.
Örneğin ergenliğe erken girdikleri için 8-10 yaşlarında yaşıtlarına göre uzun olan bu çocukların erişkin boyları, kemiklerindeki büyüme noktalarının erken kapanması nedeniyle toplumdan kısa kalır. Diğer taraftan kız çocuklarının 10 yaşından önce adet görmeleri söz konusu olabilir.
Erkeklerde ergenliğin ilk aşamasında cinsel gelişimin ortaya çıkması 11-12 yaş civarlarında olur. Erkeklerdeki üreme organları olgunlaşır ve erkek çocuklarda geceleri boşalma başlar. Erkek çocuklar eğer bu duruma hazır değilse korkabilirler. Bir yıl boyunca gece boşalmaları olabilir.
Eğer erken ergenlik beyindeki hipofiz-hipotalamus bölgesinden kaynaklanan hormonlar ile ilgiliyse merkezi (santral), cinsiyet hormonları salgılayan organlarla (yumurtalıklar, böbrek üstü bezleri vs.) ilişkili ise çevresel (periferal) veya yalancı erken ergenlik olarak tanımlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri