Hint yarımadasının yanı sıra Amerika'nın ekvator bölgesinde yetişen karabiber ağacına sıcak iklim ülkeleri olan Malezya, Brezilya, Endonezya ve Batı Afrika'da da rastlanabilir. Sarmaşık türünde olan bitki duvara tırmanarak yükselir ve bu şekilde büyüyerek zaman içinde meyve verir.
Karabiber (Piper nigrum), çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait bitkilerin meyvelerinin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Beyazbiber, yeşilbiber gibi çeşitleri de vardır. Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm sıcak iklimlerde yetiştirilebilir.
Türkiye'nin ilk ve tek tescilli ürünü olan mor sivri biber bütün dünyaya yakın zamanda tanıtılacak gibi görünüyor.
Türkiye'nin en acı biberi Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetişir. Biberin en iyi yetişme şartları bölgeye has toprak ve hava şartlarına uygun olduğundan dolayı sadece bu bölgede yetişmektedir.
Bizden söylemesi. Carolina Reaper, dünyanın en acı biberi olma özelliğiyle bilinen ve ciddi anlamda acı olan bir biber türü. Acı düzeyiyle Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi başaran Carolina Reaper, Capsicum Chinense türünden bir biber. Biberin anlamı ise Carolina Azrail'i anlamına geliyor.
İlgili 22 soru bulundu
Acı sosları ve biberleriyle ünlü mutfakların başında Meksika mutfağı geliyor. Bunun dışında en çok acı biber yetiştiren ülkeler arasında Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin yer almaktadır.
Bu sebeple acı biber yediğimizde beynimiz sıcaklığın arttığı zanneder ve terleme emri gönderir. Bu yüzden de acı biber yediğimizde terleriz:) Benzer şekilde wasabi, zencefil, nane ve mentol de bu proteinin yük dağılımını değiştirir.
Çarliston biber çeşidi Zıpkın F1
Bu nedenle de yüksek verim potansiyeline sahiptir.
Bu biberden tadacak kişilerin, eğer acıya dayanıklılığı yok ise çok ciddi mide hasarlarına yol açacağı uzmanlar tarafından sık sık gündeme getirilmiştir. Öte yandan Eylül 2014'te Jason McNabb isimli kişi, bu biberden 10.95 saniyede üç tane yiyerek yine Guinness rekorlar kitabına girmiştir.
Biber; ilkbahar, yaz ve sonbahar olmak üzere 3 mevsim ekilmeye uygun bir bitkidir. Ekim sonrası çimlenme süresi ağırlıklı olarak 10-20 gün arasında değişmektedir. Hasat zamanı ekildiği dönem çerçevesinde şekillenmektedir. İlkbahar başında ekilen bir biberin hasadını genellikle temmuz başında yapmak mümkündür.
Kahramanmaraş'ın meşhur kırmızı pul biberi, “İpek Biber” olarak da anılıyor. Yöre ikliminde meşhur rengini, lezzetini ve aromasını kazanıyor, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.
PAÜ BİYOM'da yapılan çalışma sonucunda fenolik, antioksidan ve vitaminler açısından oldukça zengin turuncu, siyah, mavi ve mor renklerde biber üretildi.
Ülkemizde en çok Akdeniz, ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Akdeniz bölgesinde Antalya'nın demre ilçesi en çok biber yetiştiren ilçe olarak görülmektedir. Ayrıca Marmara bölgesinde Çanakkale kapya biber üretiminde Türkiye'de birinci sıradadır.
Yazın güneş gören ve güneşte kaldıkça da acılığı artan biberler toplanır ve kavrulma işleminin ardından kurutulur. Kurutulan biberler siyah rengini alır. Böylelikle isot elde edilir.
Ed Currie sınıfından olan bu biber 7 Ağustos 2013 yılında Guinness rekorlar kitabına girmiştir. Scoville Heat Units'in Winthrop Üniversitesinin yaptığı testlere göre bu biberin acılık seviyesi yaklaşık olarak 1,569,300 civarında olduğu tahmin ediliyor.
Mor biber açık tarla ve sera yetiştiriciliğine uygun, meyveleri kalın, etli ve sivri parlak mor, sap tarafı liftsiz, az çekirdekli, uzunluğu 17 - 22 cm olan taze iken ilk dökümde tatlı sonradan acılaşabilen bir sivri biber çeşididir.
Acı biber; birçok faydası bulunan bir besindir. Ancak her besin gibi aşırı tüketildiğinde bazı zararları ortaya çıkmaktadır. Aşırı tüketildiğinde; hemoroid, ülser gibi hastalıkları tetikleyebilmektedir. Acı biber esansından yapılan krem gibi ürünler de kesinlikle hekim önerisi alınıp, kullanılmalıdır.
Sebzeden yapılan bir acı: Wasabi!
Bir sebzeden yapılan wasabi yapıldığı anda o kadar acı ki bir jalapeno biberinden neredeyse 100 kat daha fazla acı! Bu acılığı ise tamamen sebzeden geliyor!
Biberin anavatanı Amerika kıtasıdır. Tarihte ilk biber yetiştiriciliğinin M.Ö. 7500 yıllarında yapıldığı ve Amerika'da ilk yetiştirilen bitki türleri arasında yer aldığı, biber kültürünün Amerika'dan Avrupa'ya buradan ise Çin ve Hindistan'a hızlı bir şekilde yayıldığı bildirilmektedir.
Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister. Meyveye bağlama zamanı aşırı yağışlar cılız meyve bağlamaya neden olur. Meyveler antraknoz hastalığına karşı hassaslaşır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Biber sıcak ve ılık hava sever. Bahçe ya da saksı tercihlerinizden biri olabilir. Tohumlarınızı ya da fidelerinizi ekmeden önce toprağı dörtte bir oranında gübre ile karıştırıp havalandırırsanız ve birkaç gün beklerseniz toprağınızın verimi artacaktır. Bu işlemden sonra tohumlarınızı toprağa ekmeye başlayabilirsiniz.
Merhaba 13.24.12+(10SO3) gübresi ile başlangıç gübrelemesi yapabilirsiniz. Temel besin maddeleri içeriğine ilave kükürt, demir ve çinko içermektedir. Tabana kompoze 13.24.12+(10SO3)+ME ile birlikte granül potasyum sülfat uygulaması yapabilirsiniz. Fide gelişim döneminde fosforlu gübreleme için FOSFORUM verebilirsiniz.
10-Kırmızı Biber
Kırmız biber içeriğine bulunan A vitamini sayesinde sperm hücresinin korunmasına yardımcı olur. Araştırmalar A vitamini eksikliğinin düşük sperm motilitesi ve doğurganlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
Acı biber metabolizmayı hızlandırdığı için kilo kontrolü yapmak isteyenlerin de tüketmeyi düşünebileceği bir besin. Ancak aşırı tüketiminden kaçınmalı. Günde 2 adedi geçmemekte fayda var. Aksi halde fazlası, özellikle ülser varsa midede sorunlara neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri