Genellikle ağrıya neden olmazlar. Bu tip bezelerde sonradan ağrı oluşması, genellikle yağ bezesinin tıbbi açıdan müdahale gerektirdiğini işaret eden bir durumdur. Tüm hücreler gibi zamanla büyüyüp çoğalan yağ hücreleri, bazı durumlarda yağ bezelerinin boyutlarının kontrolden çıkmasına ve aşırı büyümesine yol açabilir.
Erkeklerdeki memede yağ bezesi iyi huylu tümörler olarak bilinen veya dokulardan oluşan yapılardır. Cildin hemen altında ya da memenin ilk kısmında oluşur.
Bu bakımdan meme kanalını ilgilendiren kistler ve meme kanal genişlemeleri memede ağrıya neden olur. Kistler kişi tarafından memede ağrılı kitle olarak hissedilirler. Öte yandan kanal genişlemeleri ve küçük kistler ise memede özellikle regl öncesi yaygın hassasiyet olarak ve bazen de ağrı olarak hissedilirler.
Yağ Bezesi (Lipom) Nedir? Vücutta yağ dokularından gelişen, cildin hemen altında veya meme içerisinde bulunan, yavaş gelişen, yumuşak ve hareketli iyi huylu tümörlerdir. Yağ dokusu içeren herhangi bir vücut bölgesinde bu bezelerden oluşabilir. Genellikle 40-60 yaş arasında ve şişman kadınlarda tespit edilir.
Memede rastlanan her ağrılı kitle kanser değildir, memedeki ağrılı kitlelerin büyük çoğunluğunu meme kistleri oluşturur. Bunlar iyi huylu meme kitleleridir. Memedeki bu kistlerin adet dönemindeki hormonal değişikliklere bağlı olarak büyüyüp küçülebileceği, yenilerinin çıkabileceği, kaybolabileceği bilinmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Muayenede ağrısız, yuvarlak ve sert kıvamda kitle ele gelir. Bazen kitlenin üzerinde çekinti, morarma görülebilir.
Memede Kitle Ağrısı Nereye Vurur? Fibrokistik yapıya sahip olan kadınlarda özellikle adet dönemlerinde beliren ya da artan ve çoğunlukla da koltuk altına doğru yayılan meme ağrısı şikayetleri görülebilir. Gün içinde memelerde yanma, batma benzeri hisler yaşanabilir.
Yağ bezesinin takibinin çok iyi yapılması gerekmektedir. Kısa zamanda hızlı büyüme varsa, cilt altı değil de daha derin yerleşimli ise, sert ve hareket ettirilemeyen lezyonlarsa bunlar lipom olmayabilir ve vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerekmektedir.
Yağ bezesi belirtileri arasında şunlar bulunur: Yağ bezelerine deri üstünden dokunulduğunda hareket edebilen, fazla sert olmayan, lastik kıvamında bir doku oldukları hissedilir. Yağ bezeleri vücudun her yerinde ortaya çıkabilir.
Yağ bezelerinin 1 cm'den 15-20 cm'ye kadar büyüyebilmekte, görsel açıdan zamanla sorun olmaktadır. Yağ bezeleri bir kanser türü değildir ve genellikle vücuda herhangi bir zararı da yoktur. Ancak büyüdükçe artan ağır seviyesi nedeniyle cerrahi ile alınması gerekebilir.
Meme kanseri bazı durumlarda memede ağrıya neden olabilir
Siz de kendinizde bu belirtilerden bir veya birkaçının olduğunu düşünüyorsanız meme sağlığınızı ertelemeyin. Meme Sağlığı Bölümümüzden hemen randevu almak için 0 533 408 63 59 numaralı telefondan hasta danışmanımızla WhatsApp görüşmesi başlatabilirsiniz.
Meme ağrısının en sık sebebi memedeki yapısal değişikliklerdir. Meme ağrısının kanserle ilişkisi yok denilecek kadar azdır. Meme kanseri olan hastaların % 1-2 'sinde meme ağrısı olmaktadır. Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir.
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Bu durum, yağ dokusu içinde kitle olarak hissedilen lezyonlara yol açar. Yağ nekrozları tamamen iyi huylu lezyonlar olsa da kitle gibi hissedilirler. Düzensiz sınırlı, büyüme eğilimi gösteren, sert kıvamlı ve hareketsiz olarak hissedilen kitleler meme kanseri açısından dikkat edilmesi gereken lezyonlardır.
Yağ bezeleri sık yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Bu soruna karşı ilgili iki farklı bölüm ve poliklinik ön plana çıkıyor. Bunlardan biri dermatoloji bölümü olması ile beraber Diğeri ise genel cerrahi bölümüdür. Bu iki bölüm arasında yönlendirme ile beraber teşhis ve tanı konur.
Memede ele gelen kitle varlığında, gidilmesi gereken doktor genel cerrahi uzmanı, daha ideali meme cerrahisi ile özel olarak uğraşan genel cerrahi uzmanlarıdır.
Yağ bezeleri nasıl geçer sorusunun cevabı cerrahidir. Yağ bezesi ameliyatı çoğunlukla basit bir prosedürdür ve lipomun tamamının çıkarılmasını sağlar. Yağ yumruları etrafına lokal anestezi uygulanır ve bölge uyuşturulur. Lipom üzerine kesi atılır ve lipom çıkarılır.
Yağ bezeleri nadiren de olsa çoklu kalıtsal lipomatoz, Gardner sendromu, Dercum hastalığı ve Madelung hastalığı gibi hastalıklarla ilişkilendirilebilir. Yağ bezesine neden olabilecek diğer faktörler ise obezite, karaciğer hastalığı ve glikoz intoleransıdır.
Tıp dilinde lipom olarak da adlandırılan yağ bezeleri, vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Çoğu zaman küçük yapıda olup iyi huylu tümör olarak da bilinirler.
Genellikle ağrıya neden olmazlar. Bu tip bezelerde sonradan ağrı oluşması, genellikle yağ bezesinin tıbbi açıdan müdahale gerektirdiğini işaret eden bir durumdur. Tüm hücreler gibi zamanla büyüyüp çoğalan yağ hücreleri, bazı durumlarda yağ bezelerinin boyutlarının kontrolden çıkmasına ve aşırı büyümesine yol açabilir.
Yağ bezelerinin çevresinde bir kapsül vardır. Bu kapsül sayesinde yağ bezesi üsteki deriye yapışmaz. Deri üzerinde basmakla kolayca oynar ve parmak altından kaçar. Genelde bunlar ağrısız ve yumuşak kıvamdadırlar.
Lipom ameliyatları tarafımızdan lokal anestezi altında yaklaşık 10 dakikalık bir operasyonla alınmaktadır. Hastalar aynı gün işinin başına dönebilir. Estetik olarak onu rahatsız eden kitleden kurtulmuş olur.
Kitlelerin ağrılı veya ağrısız olması bunun kanser olduğu anlamına gelmez. Ancak meme de ele gelen farklı bir yapı veya kitlenin ne olduğunun mutlaka aydınlatılması gerekmektedir. Ağrısız olması bunun önemli olmadığını göstermez. Meme de kitle fark edildiğinde mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Bir kadının memesinin ağrımasının birçok sebebi olabilir. En yaygın olanı ise adet öncesi sendromun en yaygın belirtilerinden biri göğüs ağrılarıdır. Aynı zamanda hamilelik, emzirme, süt kanallarının tıkanması, kistler, apseler ve nadir de olsa meme kanseri sebebiyle memede ağrı görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri