Memede kitle alındıktan sonra ne olur? Memede kitle ameliyat ile alındıktan sonra eğer bu kitle iyi huylu ise hastanın normal meme takibi devam eder, memedeki kitlenin çıkartılması hastanın mevcut olan riskini azaltmaz. Bu nedenle hiç ameliyat olmamış gibi takibine düzenli aralıklarla devam edilmelidir.
Memenin alınmasını gerektiren ameliyatlarda (mastektomi) süreç biraz daha uzun sürer. Ancak, yaklaşık olarak 2 ila 3 hafta içerisinde hasta normal yaşamına dönebilir. Memenin alınmadığı (meme koruyucu) ameliyatlarda ise, süreç daha hızlı ilerler. Ameliyattan sonraki 10-15. günde hasta işini gücünü yapacak hale gelir.
Alkol ve sigaradan kaçınınız. Meme ameliyatı sonrası yüzme, yoga, suda aerobik ve ritmik yürüyüşler faydalıdır. Ameliyattan sonra uçak veya otobüs ile seyahat ederken mutlaka hekiminize danışınız. Gerekiyor ise mutlaka kolunuza bandaj yapınız veya kolluğunuzu kullanınız.
Meme kanseri cerrahisi her ameliyatta olduğu gibi anestezi ve ameliyata bağlı olan riskleri içerir. Ancak en doğru tekniğin uygulanması bu riskleri en aza indirir. Nadir de olsa her cerrahi tedavide görülebilecek komplikasyonlar enfeksiyon, kanama, yaranın iyileşme problemleri şeklindedir.
İlgili 16 soru bulundu
Meme kanseri ameliyatından sonra iyileşme süreci çok uzun sürmüyor. Gerek memeyi almama gerekse memeyi alarak yapılan ameliyatlardan sonra koyduğumuz direnleri yaklaşık 10-12 gün sonra çıkartıyoruz. Daha sonra tam olarak iyileşmesi ve hastanın işine gücüne dönmesi 15-20 gün içerisinde gerçekleşiyor.
Hem şişlikler hem de morluklar bu dönemde olabilir. Ve bunlar 3 günden sonra süratle azalır. Bahsettiğim gibi burada en önemli şey hastanın özel sütyen kullanması ve aşırı hareketlerden kaçınması. Bu kurallara uyduğu sürece 3 günden sonra normal yaşantısına dönebilir.
Meme kistleri, içi su ile dolu kabarcıklardan oluşmaktadır. Söz konusu bu kistler, milimetrik ve santimetre cinsinden ölçülere ulaşabilmektedir. Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Meme kanseri ameliyatları ortalama 2 saat kadar sürer. Memenin tamamının mı yoksa sadece hastalıklı kısmın mı çıkarılacağına hasta ve hekim birlikte karar verirler.
Mamografi ve ultrasonda belirlenebilen kitlelerdir. Elle muayene yapıldığı zamanlarda parmak aralarından kaçan ve hareketli bir yapıya sahip olabilirler. İyi huylu tümörde kitle memede ağrı yapmıyorsa, boyutu küçükse, memenin şeklini bozmuyorsa herhangi bir tedavinin uygulanması gerekmez.
Meme kanseri teşhisi alan veya memede kanser gelişme riski yüksek olan hastalarda tedavi olarak meme dokusunun çıkarılması için mastektomi operasyonunun yapılması gerekir. Bir memenin çıkarılması tek taraflı mastektomi, iki memenin birden çıkarılması ise bilateral mastektomi olarak adlandırılır.
Memenin tamamen alınması, meme kanseri tedavisi için çok önemli bir adım olsa dahi bu riskin tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalar, riskin büyük ölçüde azaldığını göstermektedir ancak deride kalan dokularda tekrar tümörün gelişme riski yüzde 10 oranında vardır.
Prof. Dr. Gül Başaran anlatıyor: Ameliyat olunan memede tekrar kanser gelişir mi? Ameliyatla tümörü alınan hastalarda, aynı veya karşı memede tümör yineleyebilir ancak bu, meme kanseri olduğunda o zaman tüm meme mutlaka alınsın anlamına gelmez.
Memede tespit edilen kitleye iyi huylu teşhisi konmuşsa tedaviye gerek yoktur. Ancak kitlenin büyük olması durumunda verdiği rahatsızlıktan ötürü bazı hastalar kitlenin cerrahi operasyon ile alınmasını tercih edebilmektedir.
Ameliyatı yapan hekimler arasında net bir görüş birliği olmasa da genellikle 24-48 saat sonra bile alanın suya teması mümkündür. Yara iyileşmesi açısından bakıldığında, iyi kapatılmış bir yarada işlemden 48 saat sonra epitelizsayon örtüsü gerçekleşmiştir. Bu aşamadan sonra yaranın sudan etkilenmemesi gerekir.
Ameliyatı gerçekleşen hastanın büyük oranda bir gün içerisinde hastaneden taburcu olması mümkündür. Oluşan ağrılar normal olmakla birlikte, verilen ağrı kesici ilaçlar ile desteklenir. Ameliyat işleminden sonra hastaya verilen özel medikal özellikteki sutyeni hastanın bir ay boyunca kullanması gerekir.
Meme kanseri tedavisi hastanın hangi evrede olduğuna bağlı olarak değişir. Evre 0'da ameliyat sonrası kemoterapi tedavisine gerek duyulmayabilir. Çoğu zaman radyoterapi de tedaviye eklenir. Evre I ve II 'de kitle küçük olduğu için önce ameliyat ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir.
Evre 1 meme kanserinde, tümör çapının 2 cm'den daha küçük olması nedeniyle bu evredeki meme kanseri tedavisinde hastalara meme koruyucu cerrahi, eş zamanlı koltuk altı lenf bezlerinin (sentinal lenf nodu biyopisi) örneklenerek, tedaviye dahil edilip, edilmeyeceği karar verilir. Daha sonrasında radyoterapi uygulanır.
Kanserin bir bölgede olması gerekir. Memedeki tümörün de çok büyük olmaması, meme büyüklüğü ile kanserin orantısının bulunması gerekir. Kanser büyük meme küçükse memenin tümü alınmalıdır. Koltuk altı metastazları meme koruyucu cerrahi yapılmasını engellemez.
Memede kitle kaç cm olunca alınmalı? Memede kitle 3-5 cm'ye ulaşınca memede ağrıya neden olabilir. Büyüyen kistlerin içi enjektörle boşaltılabilir.
Meme Kanseri Evre 1: Tümör boyutu 2 cm' den küçüktür. Meme Kanseri Evre 2: Tümör boyutu 2-5 cm arasındadır ve/veya lenf bezlerine kanser hücreleri sıçramıştır / yayılmıştır. Meme Kanseri Evre 3: Tümör boyutu 5 cm' den büyüktür ve/veya Meme Kanser hücreleri lenf bezlerine sıçramıştır / yayılmıştır.
Hastanın eline gelen kitle düzgün pürüzsüz yüzeyli ve meme dokusu içinde misket gibi hareketli ise iyi huylu olma olasılığı yüksektir. Bunun aksine yüzeyi düzensiz yapıda ve hareketsiz ise kanser olma olasılığı daha yüksektir.
Silikon ameliyatından 2 hafta sonra size verilen sutyen korseyi kullanmak koşulu ile yan yatabilirsiniz.
Hastanın meme büyütme ameliyatı sonrasındaki ilk birkaç gün ağrı hissetmesi sık karşılaşılan komplikasyon olup doktorun reçete ettiği ağrı kesiciler ile geçmesi beklenir. Hasta ağrı hissetmesinin yanı sıra iki hafta boyunca meme uçlarında yanma, ani ve keskin sancı ve batma da hissedebilir.
Kemoterapi, meme kanseri ameliyatından sonra en kısa zamanda başlamalıdır. Ameliyat sonrasında herhangi bir komplikasyon gelişmediyse 3 hafta sonra tedaviye başlamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri