Turpun gaz yapıcı özelliği vardır. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir. İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar.
Ancak turp içerdiği kükürtlü bileşikler sebebi ile gastrit, ülser, crohn, ülseratif kolit vb şikayetleri olan kişilerde ishal, gaz şikayeti, kramp komplikasyonlarını artırıcı faktörü unutulmamalı; beslenme uzmanı kontrolünde porsiyon miktarı belirlenerek tüketilmelidir.
Faydalı bitkiler arasında gösterilen salata ya da yemek olarak tüketilebilen turp otunun bilinen herhangi bir zararı yoktur.
Soğan, sarımsak, havuç, turp, karalahana, roka, lahana ve karnabahar da gaz yapan sebzeler arasında bulunur.
İlgili 36 soru bulundu
Yürüyüş ya da yoga gibi fiziksel aktivite ve egzersizler yapmak, karın bölgesine sıcak kompres ve masaj uygulamak, zencefil, rezene ve nane gibi gaz atmayı kolaylaştıran bitki çayları içmek ve derin nefes alıp vermek gaz sıkışmasını geçirebilir.
Bol su içmek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bol su içtiğinizde daha sık tuvalete gitmeniz gerekir. Bu da gazın kolaylıkla çıkmasına yardımcı olur. Yürüyüşe Çıkın: Hafif tempolu bir yürüyüş, bağırsakta sıkışan ve rahatsızlık veren gazın kolayca vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Zeytinyağlı Turp Otu Hazırlanışı
Otlar bol suda yıkanır. Tencerede kaynayan su içerisinde 5 dakika haşlanır. Soğuk suya çıkarılık ve süzgeçte süzülür.
Raphanus raphanistrum dilimizde eşek turpu, turp otu, karaturp, kara mancar ve yabani turp adları ile bilinmektedir.
Vitamin açısından zengin olan turp otu özellikle A, B ve C vitamini deposudur. Safra ve böbrek taşlarını ve kumu düşürmeye yardım eder. Turp otu suyunun faydaları arasında en çok dikkat çekenlerden biri öksürüğe iyi gelmesidir. Aynı zamanda nefes darlığı, astım ve bronşite de iyi gelir.
Genel olarak tüketilmesi güvenilir bir besin olan kırmızı turp çok fazla tüketilirse sindirim sisteminde sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar arasında gaz, şişkinlik ve kamplar yer alır.
- Turp otu, düşük kalorili olmasına rağmen uzun süre tok tutmaktadır. Buna bağlı olarak da kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Özellikle diyet yapanların tuzsuz halde hazırladıkları limonlu turp otu salatası, sağlıklı ve kalıcı kilo vermesine yardımcı olmaktadır.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Kış salatalarına ve balık yanına çok yakıştığı için hemen herkes severek tüketmektedir lakin turp gaz yapıcı özelliğe sahiptir. İçeriğinde yüksek oranda kükürtlü bileşikler olduğu için turp bağırsaklarda aşırı hareketlenme, gaz ve ishal gibi sıkıntılara yol açabilmektedir.
Dr. Turhan, “Turp otunun yaprakları, A ve C vitamini ile kalsiyum ve demir içeriyor, antioksidan barındırıyor. Şifa deposu ot, astım ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor.
- Turpun bir diğer faydası da kan basıncını kontrol etmesidir. Kan basıncını düzenleyen turp yüksek tansiyonu düşürmede kullanılan potasyum açısından da zengindir.
Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın. Ardından turp otlarını süzüp içi buzlu su ile dolu bir başka kaba alın. Böylelikle ürünün ısısını düşürüp daha fazla pişmesini engelleyin. Turp otlarını ılık servis etmeyi tercih ederseniz, servis etmeden bir süre önce ılık bir suda bekletebilirsiniz.
Bağırsak faaliyetlerini düzenler
Turp, içerdiği su ve liften zengin yapısı sayesinde sindirim problemlerine karşı fayda sağlar, bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Zeytinyağlısı ve salatasından ziyade turp otunun yemeğinin de güzelliğini biliyor muydunuz? İşte tam size göre bir lezzet!
Kükürtlü bileşikler sayesinde safra akışını hızlandırır. Ayrıca fındık turpun yaprakları da çok faydalı olduğundan yapraklarını da tüketmeyi unutmayın.
Turpotu. Kolay yetişen, çiğ yenildiğinde tadı aynı turp gibi olan bir bitkidir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Kötü kokulu gaz çıkartma (yellenme) nedenleri: huzursuz bağırsak sendromu (İBS), kalın bağırsakta iltihap (enfeksiyöz kolit), iltihabi bağırsak hastalığı, bağırsakta emilim bozukluğu (malabzorpsiyon) ve Çölyak hastalığı gibi sorunların varlığında görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri