Hamilelikte Ne Tür Göğüs Değişikliği Bekleyebilirim? Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelik belirtileri arasındadır. Göğüs ucunun etrafında yer alan areola denilen bu koyu renkli bölgede, gebeliğin oluşması ile beraber daha fazla koyulaşarak genişleyecektir. Ayrıca bu doku pütürlü bir hal alabilir.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk haftasında belirti göstermezken, bazısı ise semptomlar yaşayabilir. Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir.
Meme başlarının koyulaşması: Hamilelikle birlikte vücutta değişen hormon seviyeleri sebebiyle meme başlarının çevresindeki dairesel bölgeler daha da koyulaşıp genişleyebilir. Hassas göğüs ve göğüs uçları: Ağrılı, sızlayan, şişmiş ve hassas göğüsler hamileliğin ilk belirtilerindendir.
Montgomery tüberkülleri adı verilen, areola üzerinde gebelik öncesinde de mevcut olan ufak kabarıklıklar, gebelik sırasında büyümekte ve yağlı bir sıvı salgılamaya başlamaktadır. Bu salgı emzirme sırasında meme başının kayganlaşarak bebeğin daha kolay emmesine yardımcı olmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Areola çevresinde küçük şişlikler: Hamileliğiniz ilerledikçe, areola çevresinde bulunan Montgomery bezleri daha belirgin hale gelir ve areola kararır. Montgomery bezleri küçük yumrular olarak görünebilir ve stimülasyonda daha görünür hale gelebilir.
Memenin Kahverengi Kısmının (Areola) Büyük Olması
Areola derisi altındaki Montgomery bezleri hafif tümsekler şeklinde gözlenir ve salgısı ile meme ucu ve çevresinin nem ve kayganlığına katkıda bulunur.
Memede şişlik ve dokununca acıma hamilelik belirtileri arasında yer alır. Bu ilk belirtiler genellikle hamileliğin 4. haftası itibariyle başlar ve 7. haftasında daha da belirginleşir. Gebelikte göğüs ağrısı, hassasiyeti veya büyümesi bebeğinizi kucağınıza alacağınız zamana kadar devam edebilir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
7 günde hamilelik belirtilerinden bazıları görülebilmektedir. Bu belirtiler adet döneminde gecikme, sıklıkla idrar çıkma, kokulara karşı fazla duyarlı olma, yorgunluk hali gibi belirtilerdir.
Hamilelik belirtileri ilk ne zaman görülmeye başlar? Yorgunluk, mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet gibi erken hamilelik belirtileri yumurtanın döllenmesinden bir hafta sonra başlar.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Ergenlik Döneminde Meme Gelişimi
Önce meme dokusu areola altında tomurcuklanarak büyür. Daha sonra areola genişler ve areola altında meme dokusu büyür ve yağ dokusu artar. Böylece areola ve meme başı meme dokusu üzerinde ikinci bir kabarıklık oluşturur.
Hamilelik döneminde hormonların etkileri yüzünden göğüsler hacim kazandıkça, areola yani meme başının renkli alanının çapı da giderek genişler. Memenin çapı ile areolanın genişlemesi arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. Ortalama bir areola yaklaşık 4 cm çapa sahiptir, ama hamilelikte bu rakam çok daha artabilir.
Koyu renkli olan bu halkanın büyüklüğü ve rengi kişiden kişiye değişmektedir. Areola halkasında çeşitli sebepler dolayısıyla oluşan renk kaybı veya halkalardaki eşitsizlikleri kalıcı makyajla düzeltmek mümkündür. Bunun için areola halkasının içine doğal pigmentler enjekte edilerek bu alanın renklendirilmesi sağlanır.
Adet günü gelmeden hamilelik belirti verebilir. Ancak bu belirtilerin birçoğu adet öncesi belirtilere benzerdir. Hamilelik ihtimali varsa ve rutin adet belirtilerinden farklı belirtilerin olup olmadığına bakılmalıdır.
Minik limon parçacıklarının da bardağa düşmesine özen gösterin. Şimdi sıra geldi heyecanlı bekleyişe: limon parçacıkları ya da ufak granüller dibe çöküyorsa bunun hamile olduğunuz anlamına geldiği söylenmektedir. Yani testiniz pozitif. Eğer parçacıklar yüzeyde kalıyorsa demek ki hamile değilsiniz.
Ortalama gün aşırı iki katına çıkarak zamanla kan düzeyi artmaya başlar ve bir süre sonra da idrarda görülmeye başlar. Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
Bu dönemde memeler büyüdüğü gibi meme uçları da büyür, genişler ve koyu kahverengi bir renk alır. Gebelik döneminin ilk başlangıcından sonuna kadar yavaş yavaş daha da görülür olan bu belirtiler tüm gebelik boyunca devam eder.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin nedeni döllenmeden sonra, anne kanında beta hCG, östrojen ve progesteron hormonlarının artmaya başlamasıdır.
Süt Çizgisi (Milk Line)
Ebriyonun 5-6. haftasında, gövdenin önünde, aksilladan inguinal bölgeye uzanan, kalınlaşmış ektoderm çizgisidir. Meme ve meme başı bu çizgi üzerinde gelişir. Bu çizgiler kısa bir süre sonra kaybolur.
Meme ucunda yer alan Montgomery salgı bezleri kaygan bir sıvı salgılayarak meme başlarının esnek kalmalarını ve enfeksiyöz ajanlardan korunmalarını sağlar. Her meme, lob adı verilen 15-20 adet bağımsız süt üreten birimden oluşur.
Meme ucu ağrımasının yaygın nedeni hamilelik ya da menstruasyondan kaynaklanan hormonal değişiklikler olup, alerji, enfeksiyon, kıyafetlerin sürtmesi ve nadiren meme kanseridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri