Memlûkler'in çoğu başta Kuman-Kıpçak olmak üzere Türk halklarından oluşuyordu. Ayrıca Çerkes ve Gürcü kökenli memlûkler de bulunmaktaydı. Bunların dışında Balkan kökenli (Sırplar, Yunanlar ve Güney Slavları) memlûkler olduğu da bilinmektedir.
Memlûkler, genellikle Kafkasya'dan ve Orta Asya bozkırlarından gelen ve "Türk" diye adlandırılan kavimlerden seçilirdi. Habeş, Batı Afrikalı ve Hint hadımlar memlûk statüsünde olmayıp bunlar memlûklerin hizmetindeki unsurlardı. Muhammed ve Dört Halife devirlerinde İslâm ordusu Arap asıllı askerlerden meydana geliyordu.
Sonuç olarak; 1250-1517 yılları arasında yaklaşık iki buçuk asır Mısır ve Suriye coğrafyasında hüküm süren Memlûkler, devlet teşkilatı bakımından Selçuklular ile Eyyubîlerin bir devamı olmakla birlikte Fatımilerden de etkilenmişlerdir.
Sonra 1504-1517 yılları arasında yapılan Portekiz-Memlûk Deniz Savaşı, Memlûklü ekonomisine son noktayı koydu. 1516 ve 1517 yıllarında Osmanlılarla yapılan Mercidabık Muharebesi ve Ridaniye Muharebesi sonucu, Memlûk Devleti yıkıldı.
İlgili 35 soru bulundu
Memlük Devleti Eyyubilerin çöküşü ile birlikte ortaya çıkmış bir devlettir. Memlük Devleti mutlak monarşi ile yönetilmekteydi. Memlük Devleti'nin yöneticileri Türkler'den oluşmaktaydı. Halk ise çoğunluk olarak Arap ve azınlık olarak ise Çerkeslerden oluşmaktaydı.
Osmanlılar ve Napolyon tarafından yenilen Memlükler
1516-17'de Osmanlılar Memlükleri yenerek Suriye, Mısır ve Batı Arabistan'ı imparatorluklarına kattı.
Memlükler, İslâm tarihinde önemli rol oynayan büyük Müs- lüman Türk devletlerindendir. Bu devlet Mısır, Suriye ve Hicaz böl- gelerinde iki yüz altmış yedi sene hüküm sürmüş ve bu süreçte de devrinin en kudretli devletlerinin başında kabul edilmiştir.
13. yüzyılda Cengiz Han önderliğindeki Moğol istilasından kaçarak günümüzde Yüreğir olarak bilinen Adana'nın Misis havzasına yerleşen bu boy bölgede Ramazanoğlu Beyliğini kurmuş,daha sonra 400 yıl boyunca dönemin en güçlü devleti olan Memlûk Devleti'nin (ed-Devletü't-Türkiyye) alt beyliği olarak varlığını sürdürmüştür.
Sultan Baybars 1233 yılında Karadeniz'in kuzeyinde doğmuş bir Kıpçak Türküdür. Muhtemelen on dört yaşındayken Moğollar tarafından esir alınmıştır. Esir olarak Sivas-Halep üzerinden Şam'a götürülmüş buradaki köle pazarında satılmıştır.
Türk dilinin literatüre Memlûk Kıpçakçası ya da Memlûk Kıpçak Türkçesi olarak yerleşen tarihî dönemi, 14. ve 15. yüzyıllarda Memlûk sahasında sözlük ve gramerler başta olmak üzere, edebî, dinî, askerî ve baytarlık muhtevalı eserler meydana getirmiştir.
Burcî Memlûkler dönemine ise gerek Memlûk müellifleri gerekse Memlûk araştırmacıları tarafından yaygın olarak Çerkez Memlûkler dönemi de denilmektedir. Bununla beraber esasen Burcîler dönemindeki memlûkler değişik Kafkas halklarından müteşekkil olup bir genelleme sonucu onlara Çerkezler denilmektedir.
mısırda memlük devletini kuran türk boyu hangisidir ? a-kumanlar.
Kurduğu devlette halkın çoğunluğunu Türkler teşkil ettiği gibi Eyyubi ordusu tamamen Türkler'den kurulmuştu. Devlet dili Türkçe olduğu gibi Salahaddin'in takip ettiği Sünni Müslümanlık siyaseti, Büyük Selçuklu Türk siyasetinin aynısıdır. Eyyubi devleti her bakımdan bir Türk siyasi teşekkülüdür.
Memlük (Kölemen) olarak adlandırılan bu askerlerden Eyyubi Sultanlığında bir ordu kurulmuş para ile satıldıkları için köle olarak adlandırılmışlar.Aslında köle olarak değil paralı asker olarak gitmişler hiçbir zaman köle olarak çalışmamışlardır.
Eyyubiler Suriye Sultanı ordusu Mısır'da Memlûklerle yapılan iki büyük muharabeden sonra Mısır'dan püskürtüldü. Bu tehdid ortadan kalkınca Eşref Musa tahttan indirilip Eyyubi hanedanının Mısır idaresi sona erdi ve Mısır'ın idaresi Memlük Devleti'ne geçti.
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.
Büyükorhan ve çevre yerleşmelerinin menşei araştırıldığında yöre halkının Oğuz Boyuna bağlı Kayı Aşiretinden geldikleri görülür.
Anadolu'da Türkiye Selçuklu devleti, birçok Anadolu Beyliği, Osmanlı Devleti'nin kurucu gücü olmuşlardır. Günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin birçok bölgesinde yaşayan Türk halkının çoğunluğu bu Türk boyuna mensuptur. Oğuzlar kendi içerisinde Bozok ve Üçok olmak üzere iki ana kola ayrılmışlardır.
Baybars Çerkes asıllı bir memluklu idi. Önce Sultan Kalavun'un kölemeni idi ve sonra da onun oğulları olan El Eşref Halil ve Nasır Muhammed sultanlık dönemlerinde Memluklu saray bürokrasisi içinde önemli görevlerde bulundu. Önce Emir, sonra Çeşnigar unvanlarını aldı.
Yavuz Sultan Selim, sürekli olarak ilerlemek ve devletinin sınırlarını genişletmek istiyordu. Ayrıca; Osmanlı İmparatorluğu'da, Memlük Devleti'de İslam dünyasında lider konumunda olmak istiyordu, Memlük Sultanı'da, Osmanlı ile ittifak olmak yerine, Safevilerle ittifak olmuştu.
1. Memlûkler, Mısır ve Suriye'deki Eyyubî sultan ve emirlerinin muha- fızlığında hizmet gören, Kıpçak veya Çerkez soyundan satın alınmış köle (Ar. memlûk) idiler. Güçsüz hükümdarlar üzerinde, kısa zamanda, büyük bir nüfuz kazandılar.
İslam tarihindeki en önemli savaşlardan biri sayılan Aynicâlût Savaşı H. 25 Ramazan 658 / M. 3 Eylül 1260 tarihinde meydana geldi. Zor koşulların hâkim olduğu bir dönemde ortaya çıkan Memlûklu Türk hükümdar Seyfüddîn Kutuz, Moğol akınlarını durdurmayı başardı.
Osmanlı İmparatorluğu ile Memlük Devleti arasında devam eden bu siyasi mücadele, taraflar arasında askeri çatışma ile sonuçlandı. Osmanlılarla Memlükler arasında 26 Recep 922 yılında (24 Ağustos 1516) Halep yakınlığında Mercidabık denen yerde vuku bulan savaşta, Memlükler yenildi ve Sultan Kansu Gavri katledildi.
Yaşamı Mustain 1406'da Kahire'de Abbasi Halifesi olan babası I. Mütevekkil ikinci halifelik dönemi sonunda ölünce, Burji Hanedanı'ndan Memlûk Sultanı olan Farac'ın hükümdarlık döneminde, Abbasi Halifesi oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri