Uludere (Kürtçe: Qilaban), Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan ve Şırnak iline bağlı olan bir ilçedir.
Şenoba beldesi Şırnak iline 32km Uludere ilçesine 15 km, Hilal beldesi Şırnak iline 35 km, Uludere ilçesine 12 km, Uzungeçit beldesi Şırnak iline Uludere merkezinden geçen yoldan 62 km, Beytüşşebap ilçesi istikametinden 90 km , Uludere ilçesine kısa yoldan 15 km, uzun yoldan (karayolundan) 43 km uzaklıktadır.
Cumhuriyetin ilanından sonra bucak haline getirilerek Beytüşşebap İlçesine bağlanan Uludere, 27.06.1957 tarihinde yürürlüğe giren 7033 Sayılı Kanunla ilçe haline getirilmiştir. 16.05.1990 tarihinde çıkarılan 3647 Sayılı Kanunla yeni kurulan Şırnak iline bağlanmıştır.
Yöre Cumhuriyetin ilanından sonra bucak haline getirilerek, Beytüşşebap ilçesine bağlanır. Daha sonra ise 27 Haziran 1956 tarihinde yürürlüğe giren 7033 sayılı kanunla ilçe haline getirildi. 18 Mayıs 1990 tarihinde da Şırnak'ın il olması ile Şırnak'a bağlandı.
Çalışma alanımızı günümüzde Şırnak´ın Uludere ilçesi olarak bilinen muhitte Osmanlı Devleti sınırları dâhilinde eskiden yarı göçebe bir yaşam sürdüren Goyan aşireti teşkil etmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Celali aşireti, İran, Türkiye ve Rusya'nın sınırlarının kesiştiği üçgen bölgede Kürd aşiretlerinin en büyük aşiret konfederasyonlarından biridir. Bu aşiret konfederasyonunun mensupları Kuzey Kürdistan'da Büyük Ağrı ve Doğu Kürdistan'da ise Küçük Ağri Dağı ve Urmiye bölgesinde yaşıyorlardı.
16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur. Aynı kanunla Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Güçlükonak bucağı bu ilin ilçesi olmuş, ayrıca Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri buraya bağlanmıştır.
Uludere, flora ve fauna bakımından zengin bir ilçedir. Bölgede endemik ters lale ve dağ lalesi türleri bulunmaktadır. Türkiye'de sadece Uludere-Hakkâri arasındaki dağlarda yetişen ve koruma altında olan endemik ters lale veya dağ lalesi aynı zamanda ilçenin sembolüdür.
Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu ve Gülyazı köyü sakinlerinden oluşan sınır kaçakçılarının savaş uçaklarının bombardımanı sonucu hayatlarını kaybetmesinin üzerinden 11 yıl geçti. Kamuoyunda "Roboski Katliamı" olarak bilinen olayda 17'si çocuk 34 kişi hayatını kaybetti.
Yüz ölçümü 841 km2 genişliğindedir. 2020 yılı sonu adrese dayalı nüfus sayım sonucuna göre İlçe merkezinin nüfusu 9.634 kişi, belde ve köylerinin nüfusu 35.881 kişi olmak üzere ilçe mülki sınırlarında toplam 45.515 kişi yaşamaktadır.
İlçeler. Şırnak ilinin yedi ilçesi vardır, Şırnak (il merkezi)
Kaymakamımız Sayın Bekir YALÇIN, 1994 yılında Ankara'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum, Eskişehir ve Ankara'da tamamladı. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Mezun olduktan sonra bir müddet avukatlık stajı yaptı.
Kamuoyunda "Roboski Katliamı" olarak bilinen olay 28 Aralık 2011'de yaşandı. Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 17'si çocuk 34 kişi hayatını kaybetti.
İğne ve boncuk oyaları, yöresel takılar, turik heybesi ya da mizer örtüsü de Şırnak'tan alınabilir. Gej olarak da bilinen ve Tiftik keçisinden elde edilen yünün uzun uğraşlar ile işlenmesi ve kök boyalar ile renklendirilmesi sonucu yapılan Şal-Şapik kumaşı, Şırnak el sanatları arasında öne çıkıyor.
Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek, Hilal Belediye Başkanı Cevher Benek, Uzungeçit Belediye Başkanı Cemil Yıldız ve AK Parti Uludere İlçe Başkanı Ahmet Tonka, Valimiz Sayın Cevdet Atay'a Makamında hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
ŞIRNAK ilinin Nüfusu En büyük ilçesi CİZRE (159.754) , ŞIRNAK ilinin Nüfusu En küçük ilçesi GÜÇLÜKONAK (12.120) olmuştur.
Coğrafya. İl batıda Mardin, kuzeyde Siirt, kuzeydoğuda Van ve Hakkari illeri, güneyde Irak ve Suriye Devletleriyle çevrilidir. Şırnak ilinin bir kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesi içinde kalır.
1-KONUM : Şırnak ili topraklarının batı kesimi,Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Dicle bölümünde yer alır. Öteki yarısı da Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içinde kalan ilin,toplam alanı 7.172 Km2 dir.İl batıda Mardin,kuzeyde Siirt,kuzey doğuda Hakkari illeri,güneyde de Irak ve Suriye ile çevrilidir.
(1460 - 1465) Bugün Doğubayazıt' ın yerleşik halkının ismi Pınyanişi (Pılanşi)'dir. Hani aşireti daha küçüktür. Ahmed-i Hani, Doğubayazıt' ta doğmuştur.
Sadece Şanlıurfa'da Bucak aşireti dahil 77 ayrı aşiret var. Ceylanpınar'daki Nasran (30 bin), Van'daki Küresin (26 bin), Şanlıurfa merkezdeki Şeddat (24 bin), Harran'daki Cumalı (23 bin) ve Cizre'deki Tayyan Kerevan (23 bin) aşiretleri en çok nüfusa sahip.
BADIKAN AŞİRETİNİN KOLLARI - Badıkan Aşireti Diyarbakır sınırları içindeki en büyük aşirettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri