202 nci maddesinde, "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. yetkilidir. Dul memurların çocukları için yukarıki fıkralar hükmü uygulanır. Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.
AİLE YARDIMI ÖDENEĞİNE HAK KAZANMA VE ÖDENME USULÜ
657 sayılı Kanunun 204 üncü maddesine göre; memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardımına da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır.
Eş için, 2.273xMaaş Katsayısından oluşmaktadır. 2023 yılı Ocak ayı itibarıyla 2.273x0,388581 = 883,24 TL'dir. Her çocuk için 250xMaaş Katsayısından oluşmaktadır. 2023 yılı Ocak ayı itibarıyla 250x0,388581= 97,14 TL'dir.
11-Eş için aile yardımının kesileceği haller
Eşin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaya başlaması ya da sosyal güvenlik kurumundan aylık almaya başlaması; eşin ölmesi; boşanma gibi durumlarda, olayın gerçekleştiği tarihi izleyen aybaşından itibaren, eş için ödenmekte olan aile yardımı artık ödenmez.
İlgili 43 soru bulundu
Beyannamenin verildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren ilgili personele hak edeceği eş/çocuk yardımının ödenmesi mümkün bulunmakta olup, geçmişe yönelik ödeme yapılması mümkün bulunmamaktadır.
www.turkiye.gov.tr sitesinden e-devlet şifreniz ile sisteme girdikten sonra arama kısmından “Kamu Personeli Aile Bildirimi” yazarak ilgili modüle gidiniz. Yukarıdaki gibi açılan pencerede “Uygulamaya Git” düğmesine basınız. 5 saniye sonra “Aile Yardımı ve Aile Durum Ekranı”na bağlanacaksınız.
Aile yardımı başvurusu yapmak için www.turkiye.gov.tr adresine erişim sağlayın Sonrasında "Kamu Personeli Aile Bildirimi" yazın ve açılan pencerede "Uygulamaya Git" butonuna tıklayın. Kısa zaman sonra "Aile Yardımı ve Aile Durum Ekranı"na yönlendirileceksiniz.
Aile ve çocuğa var evliliğe yok
657 sayılı devlet memurları kanununa göre, evli bulunan devlet memurlarına aile yardım ödeneği veriliyor.
-Her iki eşinde çalışıyor olması nedeniyle eş için verilen aile yardımı ödeneğinden her iki memurda yararlanamayacaktır. -Çocuk için verilen aile yardımı ise eşlerden sadece birisine ödenecektir.
Aile bütçesi artırılacak, eşi çalışmayan kamu görevlisine her ay 1673 lira 72 kuruş aile yardımı ödenecek.
Bir dilekçe ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen başvurulur. Ayrıca e devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. ”https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru” üzerinden “Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yapılabilmektedir.
Unutkanlık durumu, en çok aylıksız izinlerde yaşanmaktadır. Bilindiği üzere eşi aylıksız izne ayrılan memur aile yardımı ödeneği alabilmektedir. Aylıksız izin bitiminde ise bu ödeneğin kesilmesi gerekmektedir. Ancak memur durumu bildirmezse bu ödeneğin ödenmesine devam edilmektedir.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Maddeleri şu şekildedir; "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocuklarından her biri için ödenir."
Madde 203 – Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklarıyla birlikte ödenir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir.
Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi verilecek. Aile ve Gençlik Fonu kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi ve kanun teklifi yasalaştı. Teklife göre, yeni evlenen gençlere 150 bin lira faizsiz kredi verilecek.
Evlenme İkramiyesi Kimlere Ödenmektedir? Kurumumuzdan dul ve yetim aylığı almakta iken evlenmeleri nedeniyle aylıkları kesilen eş, kız yetim ve anaya bir defaya mahsus olmak üzere son defa almakta oldukları aylıkların (harp malullüğü zammı hariç) 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi ödenmektedir.
İkramiye alabilmek için yazılı dilekçeyle SGK'ya başvurulması zorunluluğu var. Evlenme tarihi kütüğe işlenmediyse dilekçeyle beraber evlenme cüzdanının bir örneğinin de kuruma verilmesi gerekiyor.
(Not: 0-6 yaş arasındaki çocuklar için 2 katı ödenecektir.)
Yukarıdaki tabloya göre eşi çalışmayan ve 6 yaşından büyük iki çocuğu olan bir memur 1.158+254,89=1412,89 TL aile yardımı ödeneği alacaktır. Eğer memurun iki çocuğu 6 yaşından küçükse bu halde çocuk yardımı olarak 254,89*2= 509,8 TL ödenecek alınacak.
Eşi aylıksız/ücretsiz izne ayrılan memur, bu durumu Aile Yardımı Beyannamesi düzenlemek suretiyle kurumuna bildirdiğinde, izleyen aybaşından geçerli olarak eş için aile yardımı ödeneğinden yararlanabiliyor. Ücretsiz/aylıksız izin süresinin bitimini izleyen aybaşından itibaren de bu yardım kesiliyor.
ŞSY Programı kapsamında, 0-6 yaş arası çocuklara, kız veya erkek fark etmeksizin aylık 100 TL (en fazla 72 ay), gebe kadınlara aylık 200 TL (en fazla 9 ay), lohusa kadınlara aylık 300 TL (en fazla 2 ay) ve hastanede doğum gerçekleştiren kadınlara bir kereye mahsus olmak üzere 500 TL tutarında nakdi yardım yapılmaktadır ...
-İzin formu (nikah ya da düğün tarihi itibariyle 7 gün) EBYS üzerinden hazırlanır. -Ebys üzerinden evlilik izni kullanmak istediğine dair dilekçe hazırlanır ve ekine hazırlanan izin formu ile düğün/nikah davetiye fotokopisi eklenerek görev yapılan birime gönderilir.
1) Yetkili Kişi (Mutemet) https://www.kbs.gov.tr/gen/login.htm Adresinden Kullanıcı Adı ve Şifresiyle Sisteme Giriş Yapar. 2) Giriş Yapıldıktan Sonra Maaş Sekmesine Tıklanır. 3) Açılan Sayfada Sırasıyla Memur Maaş İşlemleri, Kamu Personeli Aile Bildirimi Sistemi (KAPSİS), Aile Bildirim Onay Ekranına Tıklanır.
Aile durum bildirimi, işe yeni giriş yapmış olan sigortalılara veya devlet memurlarına İK tarafından verilebilir. Aynı zamanda çalışan internet üzerinden bu formu indirebilir ve kurallara uygun şekilde doldurabilir. Ayrıca aile bildirim formunun muhtarlık veya herhangi bir kamu kurumundan alınmasına gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri