Medya: Pek çok farklı bilgi toplulukları ve bireyi aktaran, eğlendirme ve bilgilendirme ile eğitim konularını kapsayan, görsel ve işitsel araçların her birine medya denmektedir.
Her çeşit bilgiyi bireye ve topluluklara aktaran, eğlendirme, bilgilendirme, ve eğitme gibi 3 temel sorumluluğa sahip görsel, işitsel ve hem görsel, hem işitsel araçların tümüne medya diyoruz.
Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya'dan Web 2.0'ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir.
Özetle bireyin etkileşim içinde bulunabildiği çevrimiçi bir platform olarak da ifade edilebilen sosyal medya araçlarına; forumlar, bloglar, wikiler, paylaşım siteleri, sosyal ağ siteleri, mikro-blog siteleri ve çevrimiçi diğer sanal dünyalar örnek olarak gösterilebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Sosyal medya en basit ifadeyle internet kullanıcılarının birbirleriyle çevrimiçi iletişim kurmalarına olanak veren, içerik paylaşımı ve kişisel yorumlar gibi aktivitelere dayalı sosyal ağ siteleri olarak tanımlanabilir (Kirtiş ve Karahan, 2011).
En basit tabiri ile sosyal medyanın, insanların sanal ortamda birbiri ile farklı şekillerde etkileşime girmesini sağlayan web tabanlı siteler olduğunu söyleyebiliriz. Bu sitelere verilebilecek örneklerden bazıları: Facebook, Snapchat, Instagram, Twitter, Linkedin ve hatta Youtube…
Dünyada 4,5 milyardan fazla sosyal medya kullanıcısı vardır. Sosyal medya platformları, kullanıcıların sohbet etmesine, bilgi paylaşmasına ve web içeriği oluşturmasına olanak tanır. Bu platformlara bloglar, mikrobloglar, fotoğraf ve video paylaşım siteleri, podcast'ler ve daha fazlası dahildir.
Sosyal ağlar, bloglar, anlık mesajlaşma programları, chat siteleri, bilgi amaçlı kurulan internet siteleri gibi farklı alanlardan oluşur. Kullanıcılar bu ağlar sayesinde gerçek bilgiye erişebilmektedirler.
Sosyal medya uzmanı, bir şirket veya markanın dijital pazarlama stratejilerinde yer alan bir pozisyondur. Görevi, sosyal medya platformlarında (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, YouTube vb.) hedef kitlelerine ulaşmak, markanın görünürlüğünü artırmak, marka bilinirliği oluşturmak ve marka imajını yönetmektir.
Sosyal medya, insanlar arasında daha fazla etkileşim ve paylaşımın artmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, insanlar arasındaki mesafeyi kısaltmada ve insanların birbirleriyle daha yakın ilişkiler kurmalarına yardımcı olur. Sosyal medya aynı zamanda insanların daha fazla bilgiye ve fikirlere erişebilmelerini sağlar.
Sosyal medyanın temel özelliği, kullanıcıların açık ve kullanıcı dostu bir ortamda bilgiye erişmesine, bilgiyi yapılandırmasına, dağıtmasına ve paylaşmasına izin vermesidir. Genellikle tek maliyet, kullanıcının zamanıdır. İçerik üzerinde çok sınırlı bir kontrol vardır.
İlk sosyal ağ örneği, Ward Christensen ve Randy Suess isimli iki arkadaşın 1978 yılında arkadaşları ile bilgi paylaşımında bulunmak, onlarla irtibatta kalmak için BBS isimli bir yazılımı hayata geçirmeleri ile ortaya çıkmıştır.
Duygu, düşünce ve bilgilerin her türlü yolla başkalarına aktarılmasına iletişim denir.
Sosyal medyanın temel amacı ise paylaşmaktır. Bir işletmenin reklam çalışmalarının yürütülmesi, eğlenceli anıların paylaşımı, düşünce veya haber gibi çok farklı amaçlar için kullanılabilir.
İnsanlarla kolaylıkla bağlantı halinde olabilmek, benzer ilgi alanlarına sahip insanlara ulaşmak, önemli konularda farkındalık yaratabilmek, zaman zaman aradığınız duygusal desteği bulabilmek, yaratıcılığınızı beslemek ve kendinizi daha kolay ifade etmenize olanak sağlamak sosyal medyanın ruh halimize olumlu ...
Facebook (1,184 milyar)
Facebook'un dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu olduğunu söylemeye gerek yok artık.
Özellikle 18 yaş üstü gençlerin yüzde 95'inin sosyal ağlarda zaman harcadığını, 60 yaş üstü bireylerde de bu oranın yüksek olduğunu ifade eden Eraslan, "Türkiye'de 40 milyonu aşan kullanıcı sayısı ile Instagram ilk sırada yer alıyor, bunu WhatsApp, Twitter ve YouTube takip ediyor" diye konuştu.
Buna göre sosyal medya, başta Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn gibi sosyal ağlar, bloglar, mikrobloglar, mesajlaşma programları, forum siteleri, internet siteleri ve içerik paylaşım sitelerinin toplamı olup, internet teknolojileri vasıtasıyla bilgi ile içerik üretmeyi ve paylaşmayı sağlayan platformlardır.
Sıklıkla kullanılan sosyal medya araçları; Facebook, Youtube, Instagram, Twitter, Snapchat ve son zamanlarda kullanımı daha da artan Tiktok bunların başında gelmektedir.
Genel bir yapıyı ifade eden medya kavramı bünyesinde yazılı basın, görsel medya, işitsel medya gibi unsurları barındırmaktadır. Bu bağlamda medya bünyesinde yer alan bilgi, haber, yorum vb. unsurlar görsel, işitsel ve yazılı şekilde insanlara iletilebilmektedir (Soydan, Alpaslan, 2014: 57).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri