Bir yıldan fazla aylıksız izin kullanan memurlar, bir yıldan sonra genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlüsü olarak (eş, anne veya baba olarak) veya gelir testi sonucu tespit edilen statüye göre sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.
Maddeleri şu şekildedir; "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocuklarından her biri için ödenir."
Çalışmayan Aile Bireyleri için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Dolayısıyla, Bağ-Kur'lu, memur, işçi veya bunların bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin tamamı kural olarak tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanabilir.
Bu açıklamalara göre; memurun, sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan eş ve çocukları ile ana ve babaları da bakmakla yükümlü olunan kişi sıfatıyla genel sağlık sigortasından yararlandırılacaktır.
Sigorta firmasına göre değişmekle birlikte aynı poliçede tüm aile aynı teminatlardan ya da farklı teminatlardan yararlanılabilir. Tüm bireylerin teminatları, hakları, hasarsızlık indirimi ya da ek primi ayrı olarak değerlendirilmekte ve takip edilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
4/b'li Genel sağlık sigortalısı hak sahibi olan kişiler, prim borcu olsa dahi kendi haklarından faydalanmak zorundalar. Bu durumda, borcunu yatırarak kendi hakkından yada Bağ-kur'dan kaydını sildirerek eşinin üzerinden sağlıktan faydalanabilecektir.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
4C sigorta sistemi, devlet memuru olarak hizmet veren kadrolu çalışanları kapsamaktadır. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın ortak görüşü kapsamında belirli bir adet ve ücret sınırı içinde sözleşme ile çalışanlar da bu gruba dahil edilmiştir.
15 Ocak 2010 itibariyle bütün devlet memurları ile bakmakla yükümlü oldukları eşi çocuk, anne ve babaları GSS kapsamında sağlık hizmeti alacaklar. Bunların, sağlık giderlerini artık SGK karşılayacak. Söz konusu devlet memurlarının kurumları artık sağlık giderlerini ödemeyecek.
4- 5434 sayılı yasa kapsamında memur olanların kız çocukları ise, 1 Ekim 2008'den önce doğmuş olmak ve evlenmemek şartıyla, 25 yaşına kadar başka hiçbir şarta bağlı olmadan anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alma haklarına sahiptirler.
Uygulamaya, e-Devlet Kapısı'nın “e-Hizmetler” menüsünde yer alan “Sosyal Güvenlik Kurumu Diğer uygulamalar” başlığının “Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt” seçeneğinde bulunan https://www.turkiye.gov.tr/sgk-saglik-yardim-talep-taahhut erişim adresinden giriş yapılacaktır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası bireyseldir. SGK çalışanıysanız ve aileniz için de tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak istiyorsanız eşiniz ve çocuklarınız için ayrı prim ödemeniz gerekir. Tamamlayıcı sağlık sigortasında da SGK'da olduğu gibi yalnızca babanın sigortası, bütün aileyi güvence altına almamaktadır.
Bu yaşlardan sonra herhangi bir işte çalışmayan ve bakılmakla yükümlü olmayan (örneğin eşinden dolayı sağlık hizmetinden yararlanamayanlar) kişiler GSS primlerini kendileri ödüyorlar. Bunların aylık primleri geçen yılın ikinci yarısında 194.13 TL olarak uygulandı. Yeni yılda ise aylık 300.24 TL ödeyecekler.
Aile yardımı ödeneği, 2273 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından oluşmaktadır. 2273* 0,760871=1.729,45 lira olarak çalışmayan eş için aile yardımı ödenmeye devam edilecektir.
57 sayılı Kanun, yargı kararları ve görüşler dikkate alındığında, çalışan memur eşlere aile yardım ödeneği ödenemez.
Bilindiği üzere, devlet memurları yeni çocuğunun olması veya eşinin işe girmesi/işten çıkması gibi durumlarda ilgili maaş birimlerine aile durum bildirimi beyan formu vermekle yükümlüdürler.
Birçoğunuzun aşina olduğu Emekli Sandığı, SGK'ya dahil olduktan sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar.
4A sigorta: 4A sigorta koluna dâhil olan kişiler, sözleşmeli olarak özel bir işyerinde çalışır. 4B sigorta: 4B sistemine kayıtlı olan kişiler, kendi mesleğini sürdüren ve bağımsız faaliyet gösteren çalışanlardır. Serbest meslek grupları, esnaflar ve sanatkârların hepsi bu sigorta koluna kayıtlanır.
Emekli Sandığı, SGK bünyesinde girdikten sonra 4c olarak anılıyor. 5510 sayılı kanuna göre hizmet akdi ile çalıştırılanlar, mahalle ve köy muhtarı olarak çalışanlar, serbest meslek çalışanları, gelir vergisinden muaf olan esnaf ve sanatkarlar, tarım çalışanları, anonim şirket ortakları, komandit şirket ortakları, ...
Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişilerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirenler 657 sayılı Kanun'un uygulanmasında memur sayılır. sayılmaktadır.
4C, Türkiye'de kamu sektöründe çalışan devlet memurları için özel olarak tasarlanmış bir sosyal sigorta türüdür. Bu sigorta, memurların emeklilik, sağlık ve diğer sosyal güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak üzere düzenlenmiştir. 4C sigortası, devlet memurlarını, yargı mensuplarını ve diğer kamu görevlilerini kapsar.
657 sayılı Kanunun 4/A maddesinde, “Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.
Bunun için işvereniniz en az bir gün çalışmanızı kanıtlayan “sigortalı hesap fişi” ni SGK'ya online olarak gönderebilir. Bir günlük çalışmanız bildirildiği andan başlayarak siz de eşiniz de çocuklarınız da muayene ve tedavi olabilirsiniz.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi geri dönük sigorta girişi en fazla 90 gün için yapılabilir. 3 aydan daha eski süreler için verilecek beyannameler Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından yapılacak denetimler sonucunda işleme alınabilir ya da reddedilebilir.
Bu bağlamda çalışarak gelir elde eden eş, çalışmayan ya da ücretsiz çalışan eşe yardımcı olmakla yükümlüdür. Kişi, eşine yardım yükümlülüğünü onun işyerinde ücretsiz çalışarak yerine getirmek zorunda değil ise de anılan yükümlülüğünü bu yolla yerine getirmesi de mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri