Fazla mesai ödemeleri de bir “ücret” olup, vergiye tabi tutulmaktadır.
Fazla çalışma veri tiplerinin tamamında gelir ve damga vergisi kesiliyor otomatik gelmektedir. Ancak seçilen veri tipine göre gelir vergisi kesilmemesi gerekiyorsa Sistem hesaplamada gelir vergisi kesmemektedir.
Her yıl Ocak ayında maaşlarından %15 oranında gelir vergisi kesilen Devlet memurlarının tamamı hakkında yılın ilerleyen aylarında (maaş durumlarına göre farklı aylarda) %20 oranında gelir vergisi uygulanmakta ve bazı memurlar ise ilerleyen aylarda %27 oranındaki gelir vergisi dilimine girmektedirler.
Bilindiği üzere memurlar için maaşlarının asgari ücrete kadar olan kısmı kadar gelir ve damga vergisi muafiyeti uygulanıyor.
Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının fazla çalışma uygulamalarına dair Başbakanlık Genelgesi 16/4/2014 tarihli ve 28974 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. olarak düzenlenmiş, şartları tahdidi olarak sayılmış, usulü belirlenmiştir. Bu durumlar dışında memurlara fazla çalışma ücreti ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Her bir personele fazla çalışma ücreti ödenecek süre ayda 50 saati geçemeyecek. Fazla çalışmanın her bir saati için 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun (K) Cetveli'nde belirlenmiş fazla çalışma saat ücretinin (5,40 lira) 5 katı esas alınacak.
AA muhabirinin, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nden derlediği bilgiye göre, memurların saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda yüzde 87 artacak. 2023 yılında 5 lira 40 kuruş olan saatlik fazla mesai ücreti 1 Ocak 2024'ten itibaren 10 lira 10 kuruşa çıkacak.
Yıl sonuna kadar tüm kamu görevlileri, pozisyonlarına göre Mart ayından itibaren % 15'lik vergi diliminden % 20'lik vergi dilimine girmektedir. 2021 yılı için 24.000 TL'ye kadar % 15, 24.000--53.000 TL'lik gelir için % 20 oranında vergi ödenmektedir.
Gelir Vergisi İstisnası
Toplam %15 (%14 + %1) oranında olan işçi payı primleri düşüldüğünde, demek ki gelir vergisinden istisna edilecek aylık asgari ücret tutarı 4.253,40 (=5.004 – (5.004 * %15)) TL'dir.
Ücret ve maaşların asgari ücret tutarından gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulundan geçti. Kanunla birlikte asgari ücretliden vergi kesintisi yapılmayacak. Memur ve diğer çalışanlardan brüt asgari ücrete kadarki kısmı vergiden muaf olacak.
2020 yılından itibarıyla ücret gelirine göre çalışanların da gelir vergisi beyannamesi vermesi zorunlu oldu.
Esnaf muaflığı limiti yükseltildi
Muafiyet limiti olan 320 bin lira, 700 bin liraya çıkarıldı. 2023 yılında evlerde üretilerek satılan ürünlerin satışından 700 bin liraya kadar elde edilen gelirler, muafiyet kapsamında olacak. Uyumlu mükelleflere vergi indiriminde yer alan limit güncellendi.
vergiye tabi tutulmaz. Diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde yaptıkları fazla çalışma karşılığında her hangi bir ad altında ödeme yapılan personele bu madde uyarınca ayrıca fazla çalışma ücreti ödenmez." hükmüne yer verilmiştir.
* fazla mesainin ücretin içinde olması ve asıl ücretin fazla mesai olarak ödenen miktarın dışlanması sonucu kabul edilen çıplak ücret olması karşısında, fazla mesai alacaklarının bordrodaki bu belirtilen çıplak ücrete göre hesaplanıp hüküm altına alınması gerekir.
Dairemizin yerleşik uygulamasına göre, fazla mesai alacaklarının bordrolarda sıfır (0) olarak gösterilmesi, herhangi bir tahakkuk ve ödeme içermemesi halinde davacı işçi, bu alacaklarla ilgili çalışmasını ispatlaması durumunda fazla çalışma alacağına hak kazanır.
Özellikle asgari geçim indiriminin kaldırılması, asgari ücret tutarı kadar olan ücretler gelirlerinin vergiden muaf tutulmasının etkisini de azaltmıştır. Buna göre memurların maaşlarına 104 TL ile 386 TL arasında değişen tutarlarda bir yansıma olacaktır.
Buna göre yılın ilk alt ayında 1.276,02 Türk Lirası olan gelir vergisi istisnası, gelir vergisi dilimleri etkisiyle 2023/Temmuz ayında 1,710,35 Türk Lirası, 2023/Ağustos ayında 1.902,62 Türk Lirası ve takip eden aylarda 2.280,46 Türk Lirası olacak.
Memurlar her sene ocak ayında %15'lik gelir vergisi ödemektedir. Ödenecek olan tutar devlet memurlarının maaşlarından kesilmektedir. İlerleyen aylarda maaşları artış gösterdiğinde ise memurlar %20'lik vergi dilimine girmektedir.
Maaş ve ücretlerin ne oranda haczedilebileceği İcra ve İflas Kanunu'muzun 83. maddesinde düzenlenmiştir. 657 Sayılı Kanunda bahsi geçen yazılı hallerden ise bazılarından gelir vergisi, bazılarından damga vergisi, bazılarından ise kısmen olmakla birlikte emekliliği esas kesintilerdir.
Fazla Çalışma (Mesai) Ücreti Hesaplama Yöntemi
Bir aylık çalışmanın saatlik değerini hesaplamak için aylık ücret 225'e bölünür. Fazla çalışma kapsamında %50 zamlı saatlik ücret bulunur. Fazla mesai ücreti için fazla mesai yapılan toplam saat ile saatlik fazla mesai ücreti çarpılır.
Madde 2 – Bu Yönetmelik hükümleri günlük çalışma saatleri dışında yapılacak fazla çalışmanın uygulanmasına ilişkin esasları düzenler. Madde 3 – A) Fazla çalışma: Devlet Memurlarının, genel olarak haftalık çalışma süresi olan, 40 saatin üstünde yaptıkları çalışma, fazla çalışmadır.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir. Aylık brüt ücretin 225'e bölünmesiyle saatlik çalışma ücreti belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri