Devlet memuru imzasını değiştirdiğinde bunu noterde yapacağı beyanname ile ispatlamalıdır. Yoksa bir gün önce imzaladığınız yazı ile bir gün sonraki gün imzaladığınız yazının birbirinden farklılık göstermesi kurumlarda işleyişi ve belgenin ispatını zorlayacaktır.
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu TCK 204
Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bu durumda, imza sahibi olmak hiçbir kurala tabi değilken, imza değişikliği yapmak isteyen şahsın, noterden bir imza beyannamesi edinmesi gerekiyor. bu arada karalama konusundaki yorumuza kesinlikle katılıyorum. dahası bu yaşıma kadar imza olarak adını ve soyadını kullanan tek bir şahısla karşılaşmadım. )))
imza değişirse tüm belgelerin ve sirkülerin yeniden değişmesi, anlaşmaların yeniden imzalanması gerekir. (özellikle yetkili biriyse noter işlemleri de düğün masrafları kadar tutabilir) bu işlemleri yapmadan yeni imzası geçerlilik kazanamayacağı için mecburen eski imzasına devam eder.
İlgili 37 soru bulundu
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki farklı imza kullanmak suç mu sorusuna cevap değildir olacaktır. Bir olayın suç olarak kabul edilebilmesi için Türk Ceza Kanununda (TCK) açık bir şekilde yazılı olması gerekmektedir. TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez. Bu işin hukuki boyutudur.
Anayasa Mahkemesi (AYM) kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı. Buna göre, Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.
İmza sirküsünün kaybolması halinde, yetkili kişinin noterden yeni imza sirküsü çıkartması gereklidir. Bu arada şunu da belirtmekte fayda var, sadece imza sirküsü ile işlem yapılamaz ancak yetkili kişinin nüfus cüzdanı ve imzasıyla birlikte işlem yapılabilir.
İmza, uzun süre kalan mürekkep kalem ile atılmalıdır. Mümkünse her zaman aynı kalemle imza atılmalı, hatta imza kalemi olarak belirlenmiş bir kalem bulundurulmalıdır. İmza, isim ve soyadının kullanılması ya da ismin kısaltılması ve soyadının yazılması ile oluşturulmalıdır.
Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir.
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır.
Bu suçun cezası, suçun önemine göre değişiklik gösterir. Örneğin, TCK madde 209 uyarınca boş kağıda veya boş senet imzalamak kötüye kullanılması suçunun işlendiğine ilişkin bir yargılama sonucunda, suçlu bulunan kişi hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası veya bir miktar para cezası uygulanabilir.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Kimlik kartlarındaki bireye ait imza üzerindeki resimle aynı kişiye aidiyetini doğrulanması karşı taraf içinde önemli bir güvenlik unsurudur. Yeni kimlik başvurusunda bireyden imza örnekleri alınmaktadır.
İmza Taklit Edilebilir Mi? Evet, her imza taklit edilebilir.
İmza her zaman el yazısı ile atılmalıdır ve her zaman aynı formda olmalıdır. Farklı yerlerde farklı imzalar kullanılmamalıdır. Aynı zamanda imza her zaman aynı el ile atılmalıdır.
El ile İmza Kuralı
BK m. 14 f. I imzanın ne ile atılması gerektiğine ilişkin kuralı “İmza,üzerine borç alan kimsenin el yazısı olmak lazımdır” demek suretiyle ortaya koymuştur. Bu hükme göre, imzanın el ile atılması gerekir.
Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunda zamanaşım süresi 8 yıldır. Suçun işlendiği tarihten itibaren dava açılmaz veya dava açılsa dahi sona ermez ise zamanaşımı yokluğundan dava hakkında düşme yönünde karar verilecektir.
İmza, belirli bir konudaki iradeyi dışa yansıtan bir araçtır. İmza sayesinde bir beyanın veya işlemin sahibine olan aidiyeti tespit edilebilir. İmzanın bu denli önemli oluşu, imza atamayanların hukuki işlem yapabilmesi veya uyuşmazlık çıkması halinde bu kişilerin delil sağlaması bakımından da özellik taşımaktadır.
İmza Sirküleri Nasıl Yenilenir? İmza sirküleri yenileme işlemi için notere gidip, ilgili kişi ya da kişilerin nüfus cüzdanı fotokopisi, ticaret sicil kaydı ve vergi levhası belgelerini vermek gerekmektedir.
İmza Sirküleri e-Devletten Çıkar mı? e-Devletten almak mümkün değildir. Sadece noter dairelerinden fiziki başvuru yapılarak çıkarılabilir.
İmza sirküleri içerisinde yer alan imzalar yasal değere sahiptir. Böylece imza yetkisi olan kişiler güvence altına alınmış olur. Sahte imza kullanımının ve bundan kaynaklı dolandırıcılık vakalarının önüne geçilmesini sağlar. Herhangi birinin bir şirket adına sahte imza atmasını engeller.
Evlenen kadınların hem soyadlarını kaybetmesi hem de kayıtlı kütük bilgilerinin değişmesi açıkça cinsiyete bağlı bir ayrımcılıktır. Soyadına ilişkin sorun ( yasal düzenlemenin hala değiştirilmemesine karşılık ,Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine yerel mahkemelerce ) kadının dava açması durumunda kısmen giderilmektedir.
Kanun tasarı şu şekildedir:
“Evlenme akdi sırasında kadın kocasının ya da koca karısının soyadını seçme hakkına sahiptir.
Yargıtay ve mahkemeler de aynı şekilde. Çocuğun üstün yararını olumsuz yönde etkileyen, hatta zararına olabilecek durumlar söz konusu ise mahkeme kararıyla çocuk annenin soyadını alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri