CEVAP 4: Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir.
Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
5 kıdem yılını dolduran kamu görevlileri 657 sayılı Kanun'un 108/E maddesi uyarınca en fazla 2 defada kullanılmak üzere toplam 1 yıla kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilirler. Ücretsiz izne ayrılmak için; İlgili personel, ücretsiz izin talebini içeren dilekçesini birimine iletir.
Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zorunluluk halinde, on gün daha ek mazeret izni verilebilir. İkinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür.
Aday memurlar, 1 sene görev yaptıktan sonra yıllık izinleri kullanabilirler. Kamuda çalışan devlet memurları, 1 yıldan 10 yıla kadar çalışmış ise yıllık izin süreleri 20 gündür. Eğer 10 yıldan fazla süredir çalışıyorlarsa yıllık izin süreleri 30 gün olarak belirlenmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Peki, bu yasaya göre memurlar yılda kaç gün rapor alabilir? Memurlar ayrı ayrı hekimlerden olmak şartı ile toplamda 40 gün rapor kullanabilir. Memurların tek seferde alabileceği rapor ise 10 günü geçemez. Raporda kontrol muayenesi belirtilirse aynı hekim, 20 güne kadar rapor verebilir.
MEMURLUKTA MAZERET İZNİ
- Merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir.
v Refakat izni üç aya kadar verilecektir. Süre raporda belirtilir. Ancak gerekli görülürse bu süre bir katına kadar uzatılabilecektir. Bu nedenle süre altı ayı geçmemelidir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102 nci maddesi. 1-Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. 2-Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Memurların bu haktan faydalanabilmesi için çalıştıkları işte en az beş senelik çalışma süresini doldurmuş olmaları gerekir. Ayrıca bu izin talebini yazılı olarak bildirmeleri en önemli koşulların başında gelir. Memurların toplam izin süresi 1 seneye kadardır. Bu süreyi en çok 2 parçada kullanma hakları vardır.
Memurların bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya uzun tedavi süreci durumunda aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar aylıklı izin verilebiliyor.
Kamuda çalışanlara ise 2 defa kullanmak üzere toplamda bir yıl ücretsiz izin hakkı verilmektedir. Ancak bu durumun belli başlı şartları olabilmektedir. Bundan dolayı detaylı bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Ücretsiz izin süresi hakkında bilgi edinerek daha dikkatli davranılması gerekmektedir.
3. Yıllık ücretli iznin uygulanması
Kural olarak yıllık izin süresi bölünemez ancak tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir. Bu anlamda işçi en az 10 günlük bir dinlenmeden sonra kalan izinlerini 1,2 gün şeklinde de kullanabilir.
Memuriyetten adaylık dönemini tamamladıktan sonra ayrılanlar tekrar memuriyete dönmek istedikleri takdirde hem kendi kurumlarına hem de başka kurumlara memur olarak dönebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, memuriyete tekrar dönmede döneceği kadronun şartlarını taşımış olma şartının aranmakta olduğudur.
Madde metni ve 62 seri numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği incelendiğinde; memurların yıllık izinlerinin kullanılmasında zorunlu hallerde memuriyetin bulunduğu yer dışında gidiş ve dönüş için toplamda 4 güne kadar izin (yol izni diyebiliriz) verilebilir.
Evet var sürekli fzt alman gerektiğine dair raporun varsa. Her fzt ye gittiğinde idari izin raporu alırsın. O gün için yarım yada tam gün izinli sayılırsın.
Refakat izni maaştan kesilir mi? 1. derece yakınların sağlık sorunlarında kullanabilmesi için tanımlanan refakat izin süresi 3 aydır. Belirtilen bu süreçte izin maaşınızdan kesilmez, refakat izni ücretli izindir. 3 aylık sürenin tamamlanmasının ardından gerekli görülmesi durumunda izin süresi 3 ay daha uzatılabilir.
Hastalık ve Refakat İzni
Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir.
Eskiden il dışına izinsiz çıkmaya disiplin cezası veren yasa hükmü vardı. Ama bu hüküm 2011 yılında 657 de yapılan değişiklikle kaldırıldı. O yüzden il dışına çıkarken izin almaya gerek yoktur.
Mazeret izni süresi, şirketin ve çalışanın anlaşmasına bağlı olarak değişebilir. Mazeret izni nedenleri, hastalık, ölüm, doğum, zorunlu seyahat ve ev taşıma gibi farklı durumlar olabilmektedir.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Rapor üstüne rapor alınır mı? Evet, usulüne uygun olduğu müddetçe hem de defalarca alınır. Yalnız, alınan her yeni raporun önceki raporu sona erdirdiği unutulmamalıdır. Eğer çalışan, rapor bitmeden rapor aldığında; tüm rapor sürelerini toplayarak toplam istirahat süresini hesaplarsa yanlış yapacaktır.
Kısaca ifade etmek gerekirse memurlar tek hekimden kesintisiz olarak (10+10 gün olmak üzere) 20 gün, takvim yılı içerisinde farklı zamanlarda ise en fazla 40 gün rapor alabilirler. Söz konusu sürelerin üzerindeki izinler sağlık kurulu tarafından düzenlenmeli ya da onaylanmalıdır.
Bu Yönetmelikler gereği; memurlara tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün rapor verilebilir. Raporda kontrol muayenesi öngörülmüş ise kontrol muayenesi sonrasında tek hekim tarafından en çok 10 gün daha rapor verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri