PET/CT çektirmek zararlı mı? PET/CT'de kullanılan radyofarmasötikler kısa ömürlüdür. Bu nedenle radyasyon güvenliği açısından ciddi bir risk oluşturmaz.
Radyoaktif madde Pet-CT taramasından birkaç saat veya gün boyunca idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılabilir. Radyoaktif maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak için bol bol su içilmesi önerilir.
Çekim ortalama 25 dakika kadar bir sürede tamamlanır. Çekimi biten hasta kısa bir süre ek görüntü gerekip gerekmediğine bakmak üzere bekletilir. Ek çekim gerekmiyorsa tetkik tamamlanmıştır. PET tetkiki tamamlandıktan sonra hastaların herhangi bir şey yeyip içmesinde ve ilaçlarını almasında sakınca yoktur.
PET tomografi riskleri arasında radyasyona maruz kalma durumu vardır. Pet tomografi taraması radyoaktif madde içerdiği için, herkes için uygun değildir. Pet tomografi hamile kadınlar için uygun değildir. çünkü radyoaktif materyal fetüsü veya bebeği etkileyebilir.
PET'te kullanılan radyoaktif maddenin vücuttan tamamen atılması 12 saat sürmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Vücuttaki radyasyonu atmak için üzüm, çilek, böğürtlen ve portakal gibi meyvelerin tüketilmesi gerekmektedir. En fazla bilinen ve en çok etkisi olan sarımsak ve soğan da doğal antibiyotik olması sebebiyle tüketilmelidir. Kaktüslerin de radyasyondan koruyucu özelliklere sahip oldukları bilinmektedir.
ONKOLOJİK ÇALIŞMALARDA PET/BT KULLANIM ENDİKASYONLARI
ile sistemik etkilerin (kemik iliği aktivasyonu vb.) dengelenmesi için gereklidir. Tedavi sonrası PET çalışması kemoterapiden sonra asgari üç hafta (ideali 1 ay) beklenmesi önerilmektedir. *Radyoterapi ilişkili yan etkilerin daha uzun süreli olduğu kabul edilir.
Tüm PET tarama işlemi yaklaşık iki saat sürer. Vücudun enjekte edilen radyoaktif izleyiciyi emmesi 60 dakika kadar sürebilir. Bu süre zarfında kişinin sessizce oturması ve hareketlerinizi sınırlaması gerekir. Gerçek PET taraması ise yaklaşık 30 dakika sürer.
Çeşitli görüntüme yöntemlerine sahip olduğu için tespit edilen kitlelerin kanser metabolizması olup olmadığını gösterir. Kitlede PET-CT pozitif olarak görülmüş ise bu kitlede fazla miktarda glikoz olduğu ve kanser olma ihtimalini doğrular niteliktedir.
PET/CT sonuçları kesin midir? PET-CT ile pek çok hastalıkta erken tanı konulması sağlanmaktadır. Geçmişte, vücuttaki nodüllerin kanser olup olmadığı ancak biyopsi ile saptanabilirken, günümüzde PET-CT ile bu lezyonların kanser olup olmadığı yüksek bir duyarlılıkla kolayca saptanabilmektedir.
Hastaya verilen radyoaktif maddeye göre ne kadar süreyle ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verilmektedir. Nükleer tıpta en sık kullanılan radyoaktif madde teknesyum olup yarı ömrü 6 saattir. Genellikle intravenöz enjeksiyonla verilen teknesyum'un tamamı pratik olarak 24 saatte vücuttan atılır.
Yaklaşık 30 dakika süren PET CT tarama testi sırasında hastalar herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. İşlemden sonra hastaların bol bol su içmeyi ihmal etmemesi gerekir. Sıvı alımı vücuda enjekte edilen radyoaktif maddenin vücuttan atılması için şarttır.
Radyasyon göl ve akarsu balıklarına da geçebiliyor. Radyasyondan zarar görmemek için bu tür tehlikenin önceden tahmin edildiği durumlarda, insanların radyasyon kaynağından hızla uzaklaştırılması gerekiyor. Radyasyonun yayılmış olduğu durumlarda ise insanların dışarı çıkmaması öneriliyor.
PET-CT çekimi için en az 6-8 saatlik açlık gerekir. Çekimden önceki günler zorlayıcı fiziksel aktiviteden uzak durmanız önerilir. Ayrıca şeker hastasıysanız şeker ilaçlarınıza devam etmeniz ve işlem sabahı kan şekerinizin 200 mg/dL altında olması önemlidir.
1) Hastalarımız için 4- 6 saatlik açlık gerekmektedir. gelmek gerekmektedir. gerekmektedir. bildirmelidir.
Çekim sonrasında hastaların verilen radyoaktif maddenin kısa yarılanma ömrü sebebiyle sadece 4-6 saat kadar bebekler ve hamile bayanlardan uzak kalmaları gerekmektedir. Emziren bayanlara PET BT çekimi yapılacaksa radyoaktif maddenin süte geçmesi nedeni ile 24 saat süre ile emzirmeye ara vermeleri tavsiye edilir.
Onkolojik hastalıklarda, kanserin erken teşhisi, tedavi planlaması, evrelenmesi, nükslerinin saptanması, metastazların belirlenmesi, radyoterapi tedavisinin planlanması ve tedavi başarısının değerlendirilmesi aşamalarında PET-CT cihazından faydalanılır.
Pozitron Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi (PET/BT) inflamasyon ve enfeksiyon hastalılarının tanısında ve özellikle tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde giderek önem kazanmaktadır.
PET tomografi ve BT (bilgisayarlı tomografi) arasında birçok fark bulunmaktadır. BT taraması vücut organlarının ve dokunun boyutunu ve şeklini değerlendirebilir, ancak bunların nasıl çalıştığını değerlendiremez. PET taraması ise bir organın nasıl çalıştığını gösterebilir.
PET, vücuttaki fizyolojik süreçlerin 3 boyutlu bir görüntüsünü veren ve yıllardır kulanılan bir nükler tıp metodudur. PET cihazının CT ile birleştirilmesi ile anatomik ve fizyolojik bilginin tek seansta elde edilmesini sağlar ve tetkikin doğruluğunu artırır.
Online şekilde yapılan sonuç öğrenme işlemi yalnızca birkaç dakika içerisinde sonuçları göstermektedir. MHRS sistemi üzerinden de bu e-nabız adresine ulaşmak kolay ve hızlıdır. Patoloji sonuçları için resmi web adresi olan https://enabiz.gov.tr/ kullanılmaktadır.
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
PET/CT Çekimi
Onkoloji hastalarının genel durum ve metastaz kontrolünde uygulanan PET/CT görüntüleme yöntemi için anlaşmalı kurumlarda ücretsiz çekim işlem yılda 1 kez yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri