Yeni disiplin yönetmeliğine göre, devlet memuru hakkında somut delile dayanmayan, başvuru sahibinin adı, soyadı, imzası ve adresi bulunmayan ihbar ve şikayetler işleme konulmayacak. DUVAR - Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak, Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak, Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak.
Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır. Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz.
Söz konusu disiplinsizlik, yani amire karşı sözlü saygısızlıkta bulunmak, 657 sayılı Kanun'un 125'inci maddesinde düzenlenmiş ve buna karşı uygulanacak ceza da belirtilmiştir. Görevi esnasında, amirine karşı sözlü saygısızlıkta bulunan devlet memuruna verilecek ceza, aylıktan kesme disiplin cezasıdır.
Memurun Başka Sınıfta ve Derecesinin Altında Bir Görevde Çalıştırılamayacağı: Madde 45 - Hiçbir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz.
İlgili 36 soru bulundu
Kişinin kamu hak mahrumiyeti geçici veya sürekli olabilir. Sürekli olarak kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası alan bir şahıs hiçbir zaman memur olamaz. Anılan cezayı memur iken alan birinin memuriyetine son verilir.
Madde 72 – (14/7/1965 tarih ve 657 sayılı Kanunun hükmüdür.) Sağlık ve her ikisi de Devlet memuru olan karı – kocanın bir yerde çalışmaları zarureti sebepleri dışında, Devlet memurları bulundukları görevde en az iki yıl hizmet görmedikçe yer değiştirme isteğinde bulunamazlar.
Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.
Amir memura saygılı ve nazik davranmak zorundadır. Amir kendinden yaşça bariz şekilde büyük bir çalışanına ismi ile hitap etmesi etik dışıdır. Emri altındaki memurlardan da bu davranışı gördüklerini uyarmalı, devam etmesine izin vermemelidir. Rızası olmadan bir bayana ismi ile hitap etmemelidir.
1- Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak, silsile yoluyla durumu en yakın amirine bildirmelidir. Amir eğer yetkisi dahilindeyse konuya eğilmeli, değilse talebi yetkili amire bildirmelidir.
Yeni disiplin yönetmeliğine göre, devlet memuru hakkında somut delile dayanmayan, başvuru sahibinin adı, soyadı, imzası ve adresi bulunmayan ihbar ve şikayetler işleme konulmayacak. DUVAR - Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
MEMUR, 2 İSTİSNA DIŞINDA, VERİLEN HER GÖREVİ YAPMALIDIR
Amir emri bu kez yazılı olarak verebilir. Görev yazılı olarak verilirse bu kez yerine getirilmelidir. Memura düşen sadece yazılı görev emrinin iptali içini tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açmaktır.
Devlet memurları, istekleri dışında ve haberleri olmaksızın kurumlarının başka bir biriminde ya da başka kurumlarda geçici süreyle görevlendirilebilirler.
Memuru Görevden Uzaklaştırma Nedenleri Nelerdir? 657 numaralı Kanunun 137'nci maddesine göre memurların görevden uzaklaştırılma nedenleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar kamu hizmetlerinin gerektirdiği durumlarda memurun görevi başında bulunmasında sakınca ve memurun hakkında mahkemelerce cezai kovuşturmasının olmasıdır.
Eğer fiil fiili saldırıya dönüşürse bu durumda ceza memuriyetten çıkarmaya kadar gitmektedir. Nitekim 657 sayılı Kanun'un 125/E-f bendinde; amirlerine, maiyetindekilere ve iş sahiplerine fiili tecavüzde bulunmanın memuriyetten çıkarma cezasını gerektirdiği belirtilmiştir.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
Aynı mevkideki kişiler arasında yapılan telefon konuşmalarında, önce telefonu açan kapar, amir - memur durumunda ise telefonu önce amir kapatır. Ast durumunda olan görevlinin, sekreter kanalı ile amiriyle görüşmesi nezaketsizlik kabul edilir. Astın üste telefonu bizzat açması gerekmektedir.
Memurun Amirine Küfür Etmesi İdari Soruşturma ve Sonuçları
Memurun amirine küfür etmesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin C fıkrasının “e” bendinde düzenlenen bir disiplin suçudur. Bu suç nedeniyle verilecek ceza, aylıktan kesme disiplin cezasıdır.
Cevabımız: Değerli takipçimiz, amire selam vermediğiniz gerekçesiyle “amirlere saygısız davranmak” maddesinden hakkınızda tesis edilen 4 Ay Kısa Süreli Durdurma Cezası hukuka aykırı olup, ilgili cezanın İdare Mahkemesi tarafından İptali gerekecektir.
Cumhurbaşkanına hakaret suçu memuriyete engel mi
Söz konusu suç memuriyete girişte engel oluşturmaz. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinde, Devlet memuru olmanın genel ve hususi şartları belirtilmiştir.
Bir yıldan daha az hapis cezası verilen kişi hakkında da memuriyet hakkından yoksun bırakma kararı verilir. Ancak bu yoksunluk cezanın infazı tamamlanınca sona erdiğinden hükümlü almış olduğu cezanın infazının tamamlanmasının ardından memur olabilme hakkına sahiptir.
Bu itibarla; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda dikkat çekme cezası diye bir ceza bulunmamaktadır. Bu tür kurum içi idari kararlar hakkında çalıştığınız kuruma müracaat edin Bu yazı kurumunuz insan kaynakları sisteminde disiplin cezaları arasında yer almaz.
Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı ...
Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108/E maddesinde; "Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
İdare Mahkemesi 2010/1614 Esas ve 2011/1335 nolu Kararında; "tüm vatandaşların dilek ve şikayetlerini doğrudan başbakanlığa iletebileceklerini belirtmiş, ancak memurlar yönünden bir kısıtlama getirilmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri