Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek, aylıktan kesme disiplin cezasını gerektiren fiillerdendir. Fiilin ağırlığına göre memurun, mevcut kademede ilerlemesinin 1 – 3 yıl durdurulmasıdır. Tekrar Devlet memurluğuna atanmamak kaydıyla memurluktan çıkarmaktır.
Disiplin suçları disiplin cezası verilmesini gerektirir. Memurun amirine hakaret veya tehdit etmesi neticesinde verilecek ceza 657 sayılı Kanun md. 125/D-l'de düzenlenmiştir. İlgili maddede, memurun amirine hakaret veya tehdit etmesi durumunda kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği belirtilmiştir.
Suçun normal halinin cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasını içermekteyken, kamu görevlisine görevinden dolayı işlenmesi durumunda alt sınır 1 yıldan az olamayacaktır. Polis memuruna küfür etmenin cezası 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.
''Görevi yaptırmamak için direnme Madde 265- (1) Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.'' Eğer tehdit fiili kişinin görevini yapmasını engellemek için gerçekleştiriliyorsa 265. maddedeki suçun oluşmasına ...
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, riyakar, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
İlgili 40 soru bulundu
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
Görev mahallinde genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunmak ve bu tür yazı yazmak, işaret, resim ve benzeri şekiller çizmek ve yapmak, Verilen emirlere itiraz etmek, Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak, Kurumların huzur, sükün ve çalışma düzenini bozmak.
Burada yer alan düzenlemeye göre iş arkadaşlarına hakarette bulunmanın cezası "Kademe İlerlemesinin Durdurulması" cezasıdır. İlgili fıkra hükmü şu şekildedir: "Kademe ilerlemesinin durdurulması: Fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1 - 3 yıl durdurulmasıdır.
Cebir veya tehdide başvurmadan işlenen kamu görevlisine karşı pasif direnme (kapıyı açmamak, kendini yere atmak, kaçmak, bir yerlere tutunmak suretiyle götürülmesini güçleştirmek, memuru dinlememek, memuru aldatmak vs.) ise 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunu ile birlikte suç olarak kabul edilmekten çıkarılmıştır.
Suçun basit şeklinde, yani kamu görevlisi olmayan bir kişinin yüzüne karşı işlenmesi halinde, hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Kademe İlerlemesinin Durdurulması: Memurun kavgaya karışması, kademe ilerlemesinin durdurulmasına neden olabilir. Bu durumda memur, belirli bir süre boyunca mevcut kademesinde sabitlenecek ve maaşında artış olmayacaktır.
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
Söz konusu disiplinsizlik, yani amire karşı sözlü saygısızlıkta bulunmak, 657 sayılı Kanun'un 125'inci maddesinde düzenlenmiş ve buna karşı uygulanacak ceza da belirtilmiştir. Görevi esnasında, amirine karşı sözlü saygısızlıkta bulunan devlet memuruna verilecek ceza, aylıktan kesme disiplin cezasıdır.
Amire ve mafevkine yani üstüne hakaret suçunda amirine veya üsütne hakaret eden astın üç aydan bir seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı düzenlenmiştir. Hakaret hizmet esnasında yahut hizmete müteallik bir muameleden dolayı meydana gelirse ceza altı aydan üç seneye kadar olmalıdır.
Kızmak ve bağırıp çağırmanın iftira veya hakaret boyutuna varması ayrıca Türk Ceza Kanununa göre suç olarak tanımlanmakta, böyle bir muameleye maruz kalan kişi doğrudan savcılığa suç duyurusunda bulunulabilmektedir.
Sözlü olarak yapılan şikayetler, şikayeti yapanın istemi halinde yapıldıkları anda şikayetçi ile şikayeti kabul eden amir tarafından birlikte imzalanan bir tutanakla tespit olunur ve iki tarafa verilir. Amir de şikayetin tutanağa geçirilmesini isteyebilir.
DERGİSİ Görevinden Ötürü Resmi Sıfatı Olan Memura Hakaret meclisi üyelerinden biri aleyhinde ise üç aydan iki seneye kadar hapis ve beş yüz liradan bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılır.
TCK 125/3 uyarınca işlenen hakaret suçunun takibi şikâyet tabi değildir. Kamu görevlisine hakaret edildiğinde Cumhuriyet savcılığı tarafından kendiliğinden soruşturma başlatılır. Hakaret suçu şerefe karşı işlenen suçlar kapsamında yer alan bir suçtur. Bu suç iki şekilde işlenebilmektedir.
Disiplin soruşturması, disiplin amiri tarafından bir soruşturmacı (muhakkik) görevlendirilmesi ile başlar.
TÜRK CEZA KANUNUNDA MEMUR SUÇLARI: ZİMMET, İRTİKAP VE RÜŞVET. Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının Üçüncü Babının birinci, ikinci ve üçüncü fasıllarında; devlet idaresi aleyhinde işlenen suçlardan basit ve nitelikli zimmet ile devlet alım ve satımlarında menfaat sağlama, irtikap ve rüşvet suçları düzenlenmiştir.
e) Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak, f) Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, g) Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak, h) Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak.
Sözlerin açıkça, onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövme fiilini oluşturması gerekmektedir. Güncel Yargıtay kararlarına göre edepsiz ifadesi hakaret değildir. Bu nedenle edepsiz demek suç değildir. Kaba hitap tarzı niteliğindeki söz olarak kabul edilmektedir.
YARGITAY 18. Ceza Dairesi 2019/8409 Esas 2020/246 Karar sayılı ilamına göre “Lan kel, Keltoş” kelimeleri kaba hitap tarzı niteliğindeki sözler olup, muhatapların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunu oluşturmamaktadır.
Günlük tartışmalarda sıkça kullanılan “yapmazsan şerefsizsin”, “gelmezsen en adisin” gibi bir şart öngörülmüş hakaret gibi görünen beyanlar yüksek mahkeme içtihatlarınca aşağılama ve haysiyeti zedeleme kastı olmadığından hakaret olarak kabul edilmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri