Bu yüzden başların olgunluğu dikim zamanına bağlı olarak değişir. örneğin taze yeşil sarımsaklar en erken Şubat sonunda, en geç Haziran başında hasat edilir. Olgun ve kuru başlar ise, en erken Mayıs sonu, Haziran başında, geç ekimde ise Temmuz sonu Ağustos başında hasat edilir.
Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır.
Erken dikimlerde şubat sonu, geç dikimlerde ise haziran başı taze, yeşil sarımsak için olgunlaşma görülüyor. Başların olgunlaşması ve hasadı, erken dikimde mayıs sonu haziran başı, geç dikimde temmuz sonu ve ağustos başına kalıyor.
Bu yüzden sarımsak yetiştirirken sulamayı fısfıslı bir şişe ile yapmayı tercih edebilirsiniz. Sarımsağa gereğinden fazla su vermek bitkiyi direkt olarak çürütmektedir. Bu yüzden sarımsağı haftada bir veya iki kere sulamanız yeterlidir. Veya toprağı kontrol ettiğinizde toprak kuruysa fısfısla nemlendirebilirsiniz.
Orta boy sarımsakta 14 ile 17 arasında diş çıkmaktadır. Büyük boy sarımsakta 10 ile 13 arasında diş çıkmaktadır. Baş büyüklüğü ne kadar büyük olursa diş sayısı azalır ve dikim yapılacak alana dikilecek sarımsağın kilosunu arttırır. 1000 M2 alana orta boy sarımsakta 125 kg diş halinde sarımsak dikilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır.
Fazla su sarımsakları çürütebileceğinden haftada 1 ya da 2 kez sulamanız yeterli.
Bu arada tekleme de yapılabilir. Yaprakları sararmaya başlayan sarımsakların hasat zamanı geliyor demektir. Başların iyi teşekkül etmesi için, tıpkı baş soğanlarda olduğu gibi bitki yapraklan üzerinden bir boş fıçı gezdirmeli veya üzerinde ayakla gezinmelidir; bu isi hasattan 2-3 hafta yapmak gerekir.
Bahçeye, tarlaya ekilen sarımsak tohumunun çimlenmesi 30 gündür. Sarımsaklar çimlenmeye başladıktan sonra zararlı otların temizlenmesi önemlidir. Periyodik olarak zararlı otları ayıklamayı ihmal etmeyin.
Soğanlı bir bitki olan sarımsak güneşi sever ama büyümek için suya ihtiyaç duyduğundan toprağını nemli tutmalısınız.
Bir baş kabuklu sarımsağı, doğru koşullarda sakladığınızda 6 aya kadar dayanır. Bir diş kabuklu sarımsağın saklama ömrü ise 3 hafta kadardır. Ancak kabuğu soyulmuş sarımsak, hızla bozulmaya başlar. Soyulmuş ancak bütün haldeki sarımsak dişleri, buzdolabında bir hafta kadar dayanır.
Sarımsakların kolay soyulabilmesi için kısa bir süre sıcak suda bekletilmesi yeterli. Sadece 1 dakika sonra, kabuklarından ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Ardından, ellerinizi ıslatıp sarımsakları ovalayarak, kabuklarından ayrılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Sarımsak, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerimizde Kasım ve Aralık aylarında, soğuk ve toprak düzeyinde don tehlikesinin olduğu yerlerde ise; Mart ve Nisan aylarında dikilir.
Sarımsakların taze yani yaş sarımsak olması önerilir. Kuru sarımsakların yeşermesi zor olacaktır.
Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu'dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir.
Yapraklar genellikle 2 adet, genişçe şeritsi ve ,5 ila 2 cm genişliğindedir. Popüler bir süs bitkisidir. Kapsül 5 mm uzunluğundadır. Mart, nisan ve mayıs aylarında çiçek açar.
Sarımsağın sülfür kaynağı olduğunu belirten Dr. Yavuz Dizdar, "Kaliteli sarımsağın kabuğu zor soyulur. Dişi küçük olabilir hiç önemli değil. Yerli sarımsağın zaten dişleri küçüktür ama öyle bir lezzet ve koku verir ki ev buram buram sarımsak kokar.
Seyrekleşen kaşların gürleşmesini ve kalınlaşmasını sağlayan birçok yöntem olabilir fakat sarımsak dökülen kaşları çıkarma da kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Pek çok kişi tarafından denenmiş olan sarımsak kaşlara sürüldüğünde kaşlarda hızla büyüme sağlanabilir.
Sarımsakların yetiştirilmesi konusunda dikim zamanına bağlı olarak organik gübre kullanılmamalıdır.
Sap kısımlarından her bir sarımsak dalını birbirine örerek tıpkı görseldeki gibi bir görüntü elde etmelisiniz. Ördüğünüz bu sarımsak demetlerinin filizlenmemesi ve bozulmaması için mutlaka karanlık bir yerde, nemden ve sıcaklıktan uzak serin alanlarda muhafaza etmelisiniz.
Sarımsak tozu da tansiyonu düşüren en önemli etkenlerden birisidir. Bunun yanı sıra taze sarımsak ise toz sarımsaktan çok daha faydalıdır. Taze sarımsak kısa bir süre içerisinde tansiyonu düşürür.
Kış sarımsak - nasıl ekilir
Kışlık sarımsak dişlerini derin kazılmış toprağa 20-30 cm aralıklarla ekin, sıra aralığı karanfil büyüklüğüne göre 6-10 cm olmalıdır.
Sonbaharda dikim yapıyorsan sarımsağı kış boyunca koruması için dikili alanın üzerini yaklaşık 15 cm yükseklikte samanla kapla. İlkbaharda saman örtüsü kaldırılabilir. Sarımsağını ilkbaharda dikiyorsan toprağın nemini koruması için yine üzerini samanla kaplamayı unutma.
Sarımsak hasatından elde edilen ürün hem yaştır hemde ağır. Sarımsak pazarlanmadan önce depoda bekletilir ve kurutulur ise fire verir mesela depoya konulan 2 ton yaş sarımsak kuruduktan sonra 1250 kg düşerek büyük oranda fire vermiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri