Bu itibarla; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda dikkat çekme cezası diye bir ceza bulunmamaktadır. Bu tür kurum içi idari kararlar hakkında çalıştığınız kuruma müracaat edin Bu yazı kurumunuz insan kaynakları sisteminde disiplin cezaları arasında yer almaz.
Görev mahallinde genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunmak ve bu tür yazı yazmak, işaret, resim ve benzeri şekiller çizmek ve yapmak, Verilen emirlere itiraz etmek, Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak, Kurumların huzur, sükün ve çalışma düzenini bozmak.
e) Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak, f) Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, g) Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak, h) Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak.
Soruşturma esnasında memurun görevde kalması birtakım sakıncalar meydana getirebilmektedir. Bu her durumda karşımıza çıkmasa da bazı ağır disiplin suçlarında mevcut olabilmektedir. İşte böyle durumlarda disiplin soruşturması açan yetkili makam, DMK m.137 uyarınca görevden uzaklaştırma kararı alabilmektedir.
Uyarma disiplin cezasında memurun devlet memurluğu yaşamında ve takındığı hal ve hareketlerinde daha dikkatli olması kendisine yazılı olarak bildiriliyor. Kınama cezasında memurun sergilediği tutum ve davranışlarda kusurlu olduğu yazılı olarak tebliğ ediliyor.
İlgili 16 soru bulundu
(657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer. Mahkum olunan 1 yıl hapis cezası adli para cezasına çevrildiği takdirde memuriyet engeli ortadan kalkar.
Kamu hizmeti yapan memurun görevinde kalmasında sakınca görülmesi durumunda idare birimi tarafından görevden uzaklaştırma kararı verilebilir. Bu karar soruşturma veya kovuşturma evresinde de verilebilmektedir. İdarenin soruşturma başlamadan bu kararı alması durumunda ise 10 gün içinde soruşturma başlatılması gerekir.
Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması gerektiren hâllerde 1 ay içinde, devlet memurluğundan çıkarma cezası gerektiren hâllerde ise 6 ay içinde disiplin soruşturmasına başlanması zorunludur.
Disiplin Cezası Vermeye Yetkili Amir ve Kurullar
Devlet memurluğundan çıkarma cezası amirlerin bu yoldaki isteği üzerine, memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu kararı ile verilir. Disiplin kurulu ve yüksek disiplin kurulunun ayrı bir ceza tayinine yetkisi yoktur, cezayı kabul veya reddeder.
Devlet memuruna disiplin cezası verilebilmesi için memura en az 7 günlük bir savunma hakkı tanınması gerekmektedir. Eğer savunma hakkı tanınmadan bir disiplin cezası verilirse bu durumda verilen ceza hukuka aykırı olacaktır ve idare mahkemelerinde bu disiplin cezası işlemlerinin iptalini talep etmek mümkündür.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.
Zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
TÜRK CEZA KANUNUNDA MEMUR SUÇLARI: ZİMMET, İRTİKAP VE RÜŞVET. Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının Üçüncü Babının birinci, ikinci ve üçüncü fasıllarında; devlet idaresi aleyhinde işlenen suçlardan basit ve nitelikli zimmet ile devlet alım ve satımlarında menfaat sağlama, irtikap ve rüşvet suçları düzenlenmiştir.
Memurun amirine küfür etmesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin C fıkrasının “e” bendinde düzenlenen bir disiplin suçudur. Bu suç nedeniyle verilecek ceza, aylıktan kesme disiplin cezasıdır. Aylıktan kesme cezası, memurun brüt aylığından 1/30 – 1/8 arasında kesinti yapılması anlamına gelir.
Yönetmeliğin 29. maddesinde ise “muhakkik” olarak adlandırılan bu kişilerin çalışma usulü düzenlenmiştir. Yönetmeliğin “Savunma” başlıklı m.30/1 uyarınca; “Memura savunma hakkı tanınmadan disiplin cezası verilemez. Savunma, soruşturma sürecinin son aşamasında disiplin amiri tarafından istenir”.
Memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir. Görevle ilgili hususlarda kusurlu davranmak, görev sırasında amire saygısız davranmak, devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak hallerinde verilebilir.
güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmak” şeklinde memuriyete engel olarak sayılan ismen sayılan suçlardır32.
Bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alınması hâlinde işlenen suçun türü ve niteliğinin bir önemi bulunmamaktadır. Verilen hapis cezasının bir yıl veya daha fazla olması memuriyete engel durumu için yeterlidir.
KYOK, soruşturmanın sonunda verilen bir karardır, yukarıda açıkladığımız SYOK ise soruşturmanın başında verilen bir kardır. Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, soruşturmayı sona erdiren bir karardır. Savcılık, ceza davası açılmasının şartları oluşmadığında soruşturmayı sona erdirerek takipsizlik kararı verir.
SORUŞTURMA SONUNDA;
Soruşturma dosyası tamamsa, şüphelinin savunmasını alır. Kendi yetkisine giren cezalarda (uyarma-kınama) gerekli kararı verir; yetkili değilse dosyayı yetkili amire veya yetkili disiplin kuruluna gönderir. Kendisinin veya Kurulun verdiği cezayı üst yazıyla ilgiliye tebliğ eder.
MADDE 15- (1) Muhakkik, disiplin cezası verme yetkisi hariç olmak üzere soruşturma kapsamında her türlü evrakı incelemeye, hakkında inceleme yapılan personelin ifadesini almaya, personel tarafından gösterilen veya bilgisi olabileceğini değerlendirdiği kişilerden bilgi istemeye ve/veya bunları dinlemeye yetkilidir.
Hizmet gerekleri ve kamu hizmet amacına uygun kullanmak zorundadır. Disiplin soruşturması sebebiyle açığa alınma tedbiri en fazla 3 aydır. Bu süre sonunda memur hakkında bir karar verilmediği takdirde memurunda görevine başlatılması gereklidir. Bu sürenin bulunmasını keyfi uygulamaların önüne geçmektir.
Bilindiği üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Değişik 141 inci maddesinde; “Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir.
Görevden uzaklaştırma durumu, kamu görevlerinin gerektirdiği durumlarda görevi başında kalmasında sakınca bulunan devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir. Bu tedbir atamaya yetkili amirler, genel müdürlük ve bakanlık müfettişleri, şehirlerde valiler ve ilçelerde kaymakamlar tarafından alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri