Kar beyaz görünmesine rağmen, karı oluşturan kar kristalleri şeffaftır. Kar kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşan kar taneleri ışık ile etkileştiğinde, kar kristallerinin kendilerine özgü altıgen şekilleri nedeniyle, bir kristalin yüzeyinden diğerine yansıyarak yön değiştirir.
'Kar beyazı' gibi bir tanımlamayı sık kullansak da kar aslında beyaz değil, şeffaftır. Ancak karın yüzeyi ışığı farklı yönlere yansıtıp renk spektrumunu dağıtarak beyaz görünmesine neden olur. Bazen kar farklı renk tonlarında da görünebilir. Toz, kirlilik veya tatlı su yosunu kara siyah, turuncu ve mavi renk katabilir.
Karın rengi, kristallerinin güneş ışığını tamamen yansıtmasından dolayı beyazdır. Atmosferde kirleticiler bulunuyorsa kar kirleticiler rengine; sarı veya kırmızıya dönüşebilir.
Karı oluşturan kar kristalleri de şeffaftır. Bunun dışında geometrik olarak altıgendirler. Bu geometrik özellikleri ile gelen ışığı bir kristal yüzeyinden diğerine yansıtırken ışık yön değiştirir. Kar tanelerine çarpan bütün dalga boylarındaki ışınlar eşit derecede yansıdığı için de kar beyaz görünür.
Kar, bulutlardaki su buharının çok soğuk hava ile karşılaşarak çok ince buz parçalarına dönüşmesiyle oluşur. Kar taneleri gerçekte buz kristali kümeleridir. Bazı durumlarda, havadaki su buharı doğrudan minik buz kristalleri halinde yoğunlaşıp altıgen prizma görünümü alarak kar tanelerini oluşturur.
İlgili 42 soru bulundu
Kar beyaz görünür. Ama gerçekte kar kristalleri saydamdır. Üzerlerine düşen güneş ışığını oluşturan herhangi bir rengi soğurmadan yansıtırlar. Bu nedenle de beyaz görünürler.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü.
Alplerin yüksek kesimlerinde kırmızı kar görüldü. Uzmanlara göre bu durum, bölgedeki kar içinde bulunan tek hücreli canlıların renk değiştirmesinden kaynaklanıyor. Karbondioksit miktarının artışı renk değişikliğine neden oluyor.
Kar yağışının doğaya pek çok faydası var. Kar taneleri, toprağın üzerini kaplayarak donmasını engeller. Ayrıca, yazın oluşacak kuraklık ve nemi önler. Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar.
Her kar yağdığında gök gürültüsü ya da şimşek olayı gerçekleşmezken sıcak deniz üzerinden buharlaşan havanın bu duruma neden olduğu biliniyor.
Tüm yurdu etkisi altına alan ve bir yandan günlük yaşamı zorlaştırırken öbür taraftan bembeyaz örtüsüyle hayata güzellik katan karın 8 çeşidi bulunuyor.
Örneğin 1611 yılında Johannes Kepler bir makalesinde buz kristallerinin altılı simetri şekillerinden bahsediyor. Bundan yaklaşık 20 sene sonra, Rene Descartes doğada çok ender görülen 12 kenarlı kar tanesini gözlemlemiş.
Yağmur ve kar tanelerinin yere düşmeden önce çarpışmadığı ya da birleşmediği bilgisi tamamen yanlıştır. Aksine kar taneleri bir araya gelerek daha büyük kar taneleri meydana getirebilirler. Veya tam tersi büyük olan bir kar tanesi ayrışabilir. Bunlar tamamen havanın ve rüzgarın durumuyla ilgilidir.
Rusya'nın kömür deposu olarak bilinen Kemerovo kentteki hava kirliliği her geçen gün daha da kötü hale geliyor. Bunu en açık şekilde gösteren gelişmeyse kar yağışının yere siyah renkte düşmesi oldu... Karın havadaki kömür tozu nedeniyle siyah olarak yağdığı belirtildi..
Ses, kara rastladığında ses dalgalarının büyük bir kısmı karın içine girer. Ve birçoğu geri çıkamaz. Yani kar tanecikleri ses dalgalarını soğutur. Bir başka deyişle kar, ses enerjisini yutar.
Hem karın oluşması hem de karın yağdıktan sonra yeryüzünde tutunabilmesi için sıcaklığın donma derecesinin yani 0 santigrat derecenin altında olması gerekmektedir. Kar yağışı ile en çok karşılaştığımız sıcaklık aralığı ise -4 ile -20 santigrat derecedir.
Kar buz kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve yeni yağmış kar tanelerinin yüzeyinin gözenekli yapısı karın ses dalgalarını soğurmasına imkân verir. Ses, havada basınç dalgaları oluşturarak ilerler.
Çocukken bir şeyin gerçekleşmesinin zor olduğunu söylerken, yarı alaycı bir ifadeyle sıklıkla kullanırdık bu deyimi... “Kırmızı kar yağınca!” diye olumsuzluk bildiren bir deyim vardı. Yani bir işin olurunun pek olmayacağını ya da çok küçük bir olasılık olduğunu belirtmek için söylenirdi.
Türkiye'de 2023-2024 kışı, genel olarak yağışlı ve soğuk geçecek. Özellikle kasım ayının ortalarından itibaren yağışların artması ve hava sıcaklıklarının düşmesi bekleniyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) tahminlerine göre, 2023-2024 kışı, Kuzey Yarımküre'de ortalamanın üzerinde yağışlı geçecek.
KIRMIZI KAR YAĞDI
Şırnak'ta Suriye üzerinden gelen toz bulutlarıyla birlikte kar yağışı oldu. İl merkezinde yer yer 3 santimi bulan kar kenti beyaz yerine toz nedeniyle kahverengine bürüdü.
Yani kar yağdığı zaman özellikle ışıkların çok yoğun olduğu şehir bölgelerinde hem evlerin hem araçların hem de ev ve iş yeri gibi yerlerin aydınlatması kar tanelerinin beyazlığına ve yere düşen karların oluşturduğu beyaz ışığa çarparak yansır. Yansıma sonucunda ise ışıklar daha fazla yere gider ve aydınlık oluşur.
Ta ki birkaç sene evvel tekrar görülmeye başlayana dek. Kırmızı kar son yıllarda ilk kez 2006'da Rusya'da ortaya çıktı. Ardından Sibirya ve Şırnak'ta da görüldü.
Buz kristalleri, bulut sıcaklıkları yaklaşık -10 °C ya da altına ulaştığında oluşmaya başlıyor. Kar kristali tanecikleri ağırlaştıkça düşen daha büyük simetrik kar kristalleri oluşturmak için birbirleriyle çarpışarak büyüyor. 0 ila 2 °C arasındaki hava genellikle en kuvvetli kar yağışını getiriyor.
Karın yağması için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derecedir. Fakat kar yağışının düştüğü yerdeki sıcaklık değerinin 0 olması şart değildir. Bazı durumlarda termometreler 4 ile 5 dereceyi gösterirken de kar yağdığı gözlemlenmiştir.
Buna rağmen 5 ay boyunca yerde kalan kristal toz kar sezon boyunca ilk yağdığı günkü tazeliğini korur, buzlanmaz. Kaymaya en uygun kar cinsi olan kristal toz kar, tüm dünyada sadece Alpler'e ve ülkemizde de Sarıkamış'a yağar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri