İdare hukuku kapsamında en çok kullanan kavramlardan birisi olan kazanılmış hak; geçerli bir hukuka sahip olmayan bir uygulamada hak kazanmayı temsil etmektedir. Yani o anki hukuk kurallarında meşru olmayan bir olay için doğrudan bir hak kazanırsınız ve bu hakka kazanılmış hak denir.
KazanılmıĢ hak, yürürlükte bulunan hukuka göre bireyler lehine oluĢan haklar ya da hukukî durumlardır. Bu haklar kazanıldıktan sonra herhangi bir kanun ya da idarî iĢlemle ortadan kaldırılamaz. Hukuk düzeni hakları ve menfaatleri koruduğu gibi kazanılmıĢ hakları da korumaktadır.
657 sayılı Kanuna göre devlet memurunun öğrenim durumu ve hizmet sınıfı gibi hususların değerlendirilmesiyle tespit edilen memuriyete giriş derece ve kademesine yine bu kanunda yer alan ilavelerin yapılması suretiyle bulunacak derece ve kademe üzerinden hesaplanan aylıktır.
Danıştay kararlarında kazanılmış hakkın tanımı olarak "objektif bir hukuk kuralının kişi hakkında uygulanması veya kendiliğinden uygulanacak hale gelmesi" ifadesine yer verilmektedir.2 Yine bir kararda da "genel objektif hukuki durumun özel hukuki duruma dönüşmesi yani kişiselleşmesi"3 kazanılmış hak olarak tarif ...
Memnu hakların iadesi yani yasaklanmış hakların geri verilmesi, belirli bir suçtan dolayı hakkında mahkûmiyet kararına bağlı olarak Türk Ceza Kanunu'nda ya da diğer kanunlarda düzenlenmiş olan bazı hak yoksunluklarının ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Kazanılmış Hak Geri Alınır mı? Kazanılmış bir hakkın varlığı söz konusu ise hakkın getirdiği kazanımlar, idari işlem ortadan kalkana kadar devam eder. Bu haklar elde edildikten sonra herhangi bir işlem ile ortadan kaldırılması mümkün olmamaktadır.
Memnu hakların iadesi kararı, hükümlünün yargılandığı mahkeme tarafından verilebilir. Hükümlü, hükmü veren mahkeme dışında bir yerde ikamet ediyorsa ikamet ettiği yerde bulunan ve mahkumiyet hükmünü veren mahkemeyle aynı dereceli bir mahkemeye başvurarak memnu hakların iadesi talebinde bulunabilir.
Müktesep hak, yürürlükteki hukuki mevzuata göre yapılmış bir düzenleme ile verilmiş bir hakkın, daha sonra yürürlüğe giren başka bir hukuki düzenleme ile artık verilememesi durumunda, daha önce bu hakka sahip olanların bu hakkının korunmasına verilen isimdir.
Henüz kazanılmamış, ama ileride kazanılması muhtemel hakları ifade etmek üzere 'beklenen haklar' tabiri kullanılmaktadır.
Bilindiği üzere, bir davada, mahkemenin veya yanların yapmış olduğu bir usul işlemi ile yanlardan biri lehine ve diğeri aleyhine doğmuş ve buna uyulması zorunlu olan hakka, usuli kazanılmış hak denilir. Örneğin, bir yanın bilirkişi raporuna itiraz etmemesi ile, diğer yan lehine usuli kazanılmış hak doğar.
Devlet memurluğunda hizmet yılları itibarıyla ödenecek kıdem aylığının tespitinde kazanılmış hak aylığının hesabında değerlendirilen sürelerdir. Kıdem aylığında ödemeye esas alınan azami süre 25 yılı geçemez.
Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun meşhur, 22.12.1973 tarihli, E:1968/8, K:1973/14 sayılı Kararında yer aldığı üzere bu konuda gerçekleştirilecek idari işlemlerde istisnalar hariç doksan gün sınırı bulunmaktadır. İstisna durumlarında 90 gün kısıtı bulunmaksızın yapılan fazla ödemeler geri alınabilmektedir.
Kazanılmış haklara saygı ilkesi, hukukun genel ilkelerinden birisi olup, hukuk güvenliği ilkesinin bir sonucudur. Kazanılmış bir haktan söz edilebilmesi için bu hakkın, yeni kanundan önce yürürlükte olan kurallara göre bütün sonuçlarıyla fiilen elde edilmiş olması gerekir.
Haklar aslen, devren veya tesisen olmak üzere üç farklı yolla kazanılabilir. Hakların kaybedilmesi ise ya hukukî olaylar ya hukukî işlemler ya da hukukî fiiller (eylemler) sonucunda olmaktadır. özel hukuk alanında hatta kısmen kamu hukuku alanında geçerli olacak iki temel ilke benimsemiştir.
Hak, kişinin hukuken korunan ve sahibine bu korumadan yararlanma yetkisi veren bir menfaattir. Hak, esasen Arapça hukuk kelimesinin tekil hâlidir. Günümüzde ise hak kavramı, kişilerin hukuken menfaati olarak tanımlanmaktadır.
Özel Haklar Nelerdir? Özel hukuktan doğan haklardır. Özel hukuk temelde eşitlik ilkesine dayanmaktadır. Kişilik hakları, temel hak ve hürriyetler, mülkiyet hakkı özel haklara örnek verilebilir.
Kişisel haklarımız, fiziki ve ahlaki bütünlüğümüzü korur ve kişilerin kendi düşünce, din ve inançlarını korumalarına izin verir. Eşitlik ve özgürlük hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, dini vecibelerini yerine getirme özgürlüğü, işkence görmeme ve öldürülmeme hakları gibi.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
EMEKLİ MÜKTESEBİ DERECE VE KADEMESİ: 5434 sayılı Kanuna tabi öğretim elemanlarının memuriyetlerinde geçen süreler ile diğer sosyal güvenlik kurumlarında geçen hizmetlerin birleştirilmesi sonucu bulunan emekli keseneğine esas derece ve kademesidir.
Yargıtay' ın ilk derece mahkemesinin ya da istinaf mahkemesinin kararını bozmasına ilişkin kararı ile ilgili olarak iki çeşit usulî kazanılmış hak meydana gelmektedir. Bunlardan birincisi, alt derece mahkemesinin bozma kararına uyma kararı ile bozma lehine olan taraf açısından meydana gelen usulî kazanılmış haktır.
Tanım ve Haklı Beklentiye Göre Kapsamı Kazanılmış ama elde edilmesi işleme kalmış olan haklara, bizim önerdiğimiz bir deyimler olarak “bekleyen hak” ya da “tamamlanmış işlemin bahşettiği hak” (Derdiman, 2015: 121, 122) denilebilir. Bu işlemle birlikte hak elde edilmiş olacaktır.
Devlet memuru olma bakımından ise, 657 sayılı Kanun'un m.48/A.5 hükmünde sayılan suçlar haricindeki suçlar bakımından memnu hakların iadesi halinde memur olma hakkı tekrar kazanılmaktadır.
Memnu Hakların İadesi Nedir? Memnu hakların iadesi, diğer bir deyişle yasaklanmış hakların geri verilmesi, hükümlü hakkında bir cezaya mahkumiyet nedeniyle TCK dışındaki kanunların meydana getirdiği yasaklılıkları ortadan kaldıran bir ceza hukuku kurumudur.
Memnu hakların iadesi ne kadar sürer kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Söz konusu hak mahrumiyetlerinin kapsamına göre değişkenlik gösterse de genellikle 3 ile 6 aylık bir süreçte memnu hakların iadesi başvurularından sonuç almak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri