657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/E- ( g ) maddesinde, "Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak" fiili, devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır.
Memuriyetten adaylık dönemini tamamladıktan sonra ayrılanlar tekrar memuriyete dönmek istedikleri takdirde hem kendi kurumlarına hem de başka kurumlara memur olarak dönebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, memuriyete tekrar dönmede döneceği kadronun şartlarını taşımış olma şartının aranmakta olduğudur.
Memurluktan istifa edip pişman olmak
Göreceğiniz üzere; temel kural olarak, istifa eden memurun 6 ay geçmedikçe yeniden memuriyete atanamayacağını söyleyebiliriz.
İstifa Hakkının Kullanımı
İstifa talebi terditli olarak yapılabilir. Örneğin, memurun görev yerinin değiştirilmesi aksi halde istifasının kabul edilmesi talebinde bulunması halinde, memurun görev yerine değiştirilmeyerek istifası kabul edilebilir. İstifa talebi belli bir tarihten sonra geçerli olmak üzere yapılabilir.
Buna göre Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Bu yola olağan prosedür ile çekilme denilmekte olup memurun yazılı başvuru ile çekilme isteğinde bulunması ile neticelenir.
İlgili 38 soru bulundu
Davacı 657 Sayılı Yasaya tabi memur statüsünde çalışmakta iken istifa etmek suretiyle işinden ayrıldığında ve sırf bu nedenle memuriyette geçirdiği uzun süreli hizmetine dair kıdem tazminatını alamamaktadır.
Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
İşte, o detaylar. 657 sayılı Devlet Memurları kanuna göre görevinden istifa eden memurlar belirlenen şartlara göre görevlerine geri dönebilirler. Ancak eğer istifa iki defadan fazla olmuşsa bu haklarını kaybedeler ve memuriyete geri dönüşleri olmaz.
Diğer taraftan; 657 sayıl Devlet Memurları Kanununun 94 ncü maddesinde; “Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir.
İstifa Hakkının Kullanımı
Kurumun istifayı kabul etmeme yetkisi bulunmamaktadır. İstifa talebi terditli olarak yapılabilir. Örneğin, memurun görev yerinin değiştirilmesi aksi halde istifasının kabul edilmesi talebinde bulunması halinde, memurun görev yerine değiştirilmeyerek istifası kabul edilebilir.
→ Olağan çekilme prosedürüne uyarak (bir ay bekleme veyahut istifasının kabulü şartını yerine getirerek) istifa eden memurlar 6 ay geçmeden tekrar devlet memurluğuna dönemezler. → Memurun çekilmiş sayılması durumunda ya da bir ay bekleme koşuluna uymaması halinde ise bir yıl süreyle devlet memurluğuna alınmaz.
MEMURLUK HAKKI DONDURULABİLİR Mİ? Eğitimlerine devam edemeyenlerin en çok sorduğu soru, memurluk hakkının dondurulmasıdır. Mevzuatımızda böyle bir hak bulunmamaktadır.
Bir örnek verecek olursak; memur olarak çalışan bir kişi, KPSS'ye girip daha sonra İş Kurumunun yayımladığı ilanları takip edetrek örneğin TÜRKSAT'a işçi olarak girmeye hak kazanması halinde, memuriyet görevinden istifa ederek işçilik statüsüne geçişi mümkün bulunmaktadır.
5) Memurlar istifa ettiklerinde Kurumları ve Sosyal Güvenlik Kurumu tazminat olarak bir ödeme yapmaz. Emekli ikramiyesi olarak Sosyal Güvenlik Kurumu belirttiğimiz koşullara göre ödeme yapar.
İstifa eden memurların, peşin ödenen aylık sorunu ve emekliliğe etkisi. İstifa eden memurlardan, çalışılmayan süreler için peşin ödenen aylık tutarları geri alınır. Ancak hizmet süresinde eksilme olmaz.
Bu kapsamda, izinsiz veya Kurum tarafından kabul edilen herhangi bir mazereti olmaksızın görevini kesintisiz 10 gün terk eden Devlet memuru görevinden çekilmiş sayılacaktır. Dolayısıyla 10 gün süren kesintisiz terk durumu bir nevi zımni çekilme (istifa) talebi olarak değerlendirilmelidir.
Memurun görevine izinsiz ve mazeretsiz gelmediğinin anlaşılması durumunda, 10 gün göreve gelmeme süresi beklenmeden her gün için tutanak tutulup soruşturma süreci başlatılmalı, memurun görev yerini terki kesintisiz 10 günü doldurduğunda, disiplin soruşturması yerine bir inceleme ile çekilmiş sayılma işlemi yapılmalıdır ...
Mazeretsiz 1 veya 2 gün göreve gitmeyen memur: Bu gruptaki memurlar, aylıktan kesme disiplin cezasıyla karşılaşırlar. Aylıktan kesme cezası, memurun brüt aylığından 8'de 1 ile 30'da 1 arasında kesinti yapılmasıdır.
Memurluktan istifa edilmesi halinde memurluk hizmet sürelerine emekli ikramiyesi ödemesi yapılmaz, memurlara emekli ikramiyesi ödemesi için mutlaka emeklilik statüsünde bir aylık bağlanması koşulu bulunmaktadır.
İstifa iradesinin karşı tarafa ulaşmasıyla birlikte iş ilişkisi sona erer. İstifanın işverence kabulü zorunlu değilse de, işverence dilekçenin işleme konulmamış olması ve işçinin de işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde gerçek bir istifadan söz edilemez. Şarta bağlı istifa ise kural olarak geçerli değildir.
İstifa veya Kanundaki ifadesiyle çekilme hakkı 657 sayılı Kanunda Devlet memurları için tanımlanmış olup, 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel için istifa söz konusu değildir. Bu personelin sözleşmeyi tek taraflı fesih hakkı vardır.
Yukarıda da açıklandığı üzere işçinin iş akdini feshetmeye karar verdiğinde ihbar süresi dolana kadar çalışma zorunluluğunun sebebi işverenin mağdur olmasını, zor durumda kalmasını önlemektir. Dolayısıyla işveren istemezse işçinin bu süre dolana kadar çalışması gerekmez, işveren bu hakkından vaz geçmiş sayılır.
İstifa kanun ile verilmiş bir haktır. Devlet memurluğunda en çok iki kez istifa etmiş olmak yeniden memuriyete girişi engellememektedir. Bir başka anlatımla, ikiden fazla istifa edilmemiş olması halinde yeniden memuriyete girmek mümkündür.
Devlet Memuru Olarak Görev Yapanlar KPSS Sınavına Girerek Farklı Bir Kuruma Atanabilirler mi? Memur olarak atanan kişiler aynı sınav sonucunu ve puan türünü kullanarak yeniden merkezi yerleştirme süreçlerine başvuramazlar. Bu değişim yasal düzenlemelerle engellenmiştir.
“Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri