Menekşe çiçeği alçak gönüllülük ve bağlılık ifadesidir. Bu nedenle de özellikle çiftlerin birbirlerine çok sık hediye ettiği bitkiler arasında gelmektedir. Aynı zamanda menekşe çiçeği saflığın ve özverinin bir ifadesidir. Bu nedenle de aşkın da bir simgesi olarak görülmektedir.
MENEKŞE (MAVİ): "Sana sadık kalacağım." MELEKOTU: "İlham kaynağımsın." MERSİNAĞACI: "Çok mutluyum, çünkü seni seviyorum!"
Pembe Menekşe Çiçekleri Tablosu
Pembe huzur veren bir taraftan da iç ısıtan bir renktir hele de bu pembe bir menekşeyse o zaman huzurdan öte büyük bir mutluluk verir. Çünkü pembe çiçekler sıcak yaz günlerini anımsatır. Güzel çiçek kokuları dolu parklar ve bahçeler insanı neşelendirir.
Hercai menekşe (viola tricolor), menekşegiller (violaceae) familyasına bağlı bir menekşe türüdür. Diğer menekşe türleri ile birleştirilerek birçok melez kültivarın türetilmesinde yaygın bir şekilde kullanılır.
Aydınlık alanları sever, fakat doğrudan güneş ışığından hoşlanmaz. Gün ışığını doğrudan almaması, yansıyan ışıktan faydalanması önerilir. Saksının ve toprağının seçimi önemlidir. Menekşe çiçeği kökleri uzun olmadığından ve yatay olarak çoğaldığından, derin saksılara değil yayvan saksılara konulur.
İlgili 37 soru bulundu
Genellikle uzun ömürlü olabilen menekşe türü, bazen dönemlik de yaşayabilir. Yaprakları kalp şeklini andırır ve düzensiz, asimetrik (çarpık) çiçekleri bulunur. Bu çiçekleri menekşe familyasının içindeki türlerin ayırt edici özelliğidir. Çiçeklerinin rengi genellikle, çiçeğin adını verdiği menekşe rengindedir.
Genellikle mora çalan ve yine adını verdiği "menekşe rengi" çiçekleriyle tanınsa da aslında yüzlerce menekşe çeşidi bulunuyor. Otsu bir bitki olmasına rağmen çok yıllık da olduğundan iyi bakıldığında ya da yetişmesi için uygun şartlar sağlandığında uzun yıllar hayatta kalabiliyor.
Egzama, akne ve öteki cilt sorunlarında iyileştirici etkisi görülür. Baş ağrısı, sinirlilik hali ve uykusuzluğa karşı olumlu etkileri vardır. Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür. Soğuk algınlığı, anjin, boğmaca, öksürük ve bronşit durumlarında iyileştirici ve rahatlatıcıdır.
Menekşenin kokusu illüzyon hissettiren bir etki ile beraber diğer bütün kokulardan farklılık yaratır. Bunun nedeni ise menekşe kokusunda iyottan almaktadır. Özellikle pudramsı, kuru ve tatlı bir kokusu olduğu genelde dile getirilir. Yani bu yönüyle menekşenin özel bir kokusu olduğunu ifade etmek mümkündür.
HERCAİ ÇİÇEĞİ HİKAYESİ
Hercai kelimesi, iki kır çiçeğinin hikayesini içinde barındırır. Çok uzun yıllar önce, iki kır çiçeği birbirlerine aşık olmuşlar. Bu çiçeklerden biri sevgilisini o kadar çok seviyormuş ki, baharda açtıklarında, her yeri donatan diğer çiçeklerden onu kıskanıyormuş.
Karanfil. Aşkın simgesi haline gelen birçok çiçekten bir diğeri de karanfillerdir.
Sarı Çiçeğin Anlamı; Ayrılık
Sarı gül sevgili ya da eşler arasında ayrılık mesajı için kullanılmaktadır. Genelde sevginin bittiğini ve çiftlerin artık aynı duyguları yaşamadıklarını ifade eden sarı gülü bu yüzden sevgili ya da eşler birbirleri için pek tercih etmezler.
Aşk çiçeği, halk arasında aşk merdiveni ya da eğrelti otu isimleri ile de bilinen bir ev bitkisidir. Bu çiçek hem doğada kendiliğinden yetişebiliyor hem de salon bitkisi olarak da tercih edilebiliyor.
Rüyada Mor Menekşe Görmek
Düş sırasında mor menekşe gören kimsenin yaşamından memnun olacağına delalet etmektedir. Huzur ve mutluluk içinde hayatını idame ettireceğine, faydalı hasılatı ve sağlığı için hep şükredeceğine alamettir.
Kırmızı Çiçeğin Anlamı
Bunun sebebi ise karşı tarafa seni seviyorum demenin en güzel şekli ona gül hediye etmektir.
Lavinia çiçeği, dünya üzerindeki pek çok ülkede ölüm çiçeği olarak bilinmektedir. Bu sebeple lavinia çiçeği ölümü çağrıştıran bir çiçek olarak nitelendirilmektedir. Lavinia çiçeğinin bir hayli merak uyandıran Latince adı "Knautia arvensis" olup uyuz çiçeği yahut misk çiçeği olarak da bilinen bir çiçek türüdür.
Bu bitkinin genel anlamda ilkbahar aylarında çiçeklendiği bilinmektedir. Doğru bir şekilde yetiştirildiğinde bahar aylarının başında çiçeklenmeye başlamaktadır. Fakat menekşe kışın çiçek açar mı sorusunun cevabı da evettir. Çünkü menekşe kış aylarına dayanıklı olan bir bitkidir.
Menekşe çiçeği, Amerika'nın bağımsızlığından bu yana bir sembol olarak kabul edilmiştir. Bu çiçek, tarihimizin önemli bir parçasıdır ve ülkenin sembolik bir parçasıdır.
Menekşeler nemli ortamları sever. Ocakta pişen yemeklerin nemi, bu bitkiye iyi gelir. Menekşe toprağının da sürekli nemli olması gerekir. Sulama işlemi, toprağın kurumasına izin vermeyecek şekilde ayarlanmalıdır.
Orta yeşil yaprakları olan menekşeler daha yüksek güneş ışığı istiyor. Solan bir menekşeyi tekrar canlandırmak için verimli bir güneş ışığı alması gerekiyor. Gölgede bırakılan ve güneş ışığı almayan menekşelerin tekrar canlanması mümkün değildir. Menekşelerin tekrar canlanması için, ısı seviyesi de oldukça önemlidir.
Menekşeler kökleri hariç çiçekleri ve yaprakları yenen bir bitkidir. Yapraklarını çorbalarda salatalarda kullanabilir yada haşlayabilirsiniz, çiçeklerini ise salataların üzerine serpebilir , keklere kreplere ekleyebilirsiniz.
Menekşe için optimum sıcaklıklar gündüz 21 C derece gece 19 C derecedir. Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkı çiçeklenmeyi teşvik için aranan bir özelliktir. İdeal koşulları oluşturmak, korumak her zaman mümkün değildir. Bu nedenle sıcaklığın 15-26 C derece arasında olması herhangi bir sorun teşkil etmez.
Menekşe tohumları ekim sonrasında 20 gün içinde çimlenmeye başlamaktadır. Bazı durumlarda bu süre 30 güne kadar uzayabilir. Menekşe Tohumları Kaç Günde Bir Sulanır? Menekşe tohumları sulanırken üstten sulamada direk bitki üzerine değil toprağa su verilmelidir.
- Burada dikkat edilmesi gereken husus, menekşe yapraklarının suyun içerisinde olmamasıdır. - Daha sonra suyun içerisine yerleştirilmiş olan yapraklar, güneş almayan, ışıklı ve sıcak bir yere konulmalıdır. - 2 ya da 4 hafta içerisinde bu şekilde menekşe köklerinin oluşmaya başladı görülebilir.
Menekşe çiçeği; ortalama şekilde sıcak mevsimde haftada 2 defa, kış mevsiminde ise 1 defa sulanmalıdır. Çok fazla sulamak veya az sulamak da menekşe bitkisi adına olumsuz nedenlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri